Gazdaság

Diákhitel Központ: töretlen az érdeklődés a Diákhitel2 iránt

Diákhitel Központ: töretlen az érdeklődés a Diákhitel2 iránt

2015. szeptember 18., péntek
Diákhitel Központ: töretlen az érdeklődés a Diákhitel2 iránt

A most indult tanévben is töretlen a képzési díjra fordítható Diákhitel2 népszerűsége: eddig 4173 kérelem érkezett erre a kölcsönformára, több mint egymilliárd forint értékben - közölte a Diákhitel Központ pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint alig egy hónap alatt 4137 új kérelem érkezett Diákhitel2-re, 2505 igénylés pedig Diákhitel1-re az MFB-csoporthoz tartozó Diákhitel Központhoz. Az önköltséges hallgatók közül jelenleg minden ötödiknek van diákhitele, míg a szabad felhasználású hitellel rendelkező, még a folyósítási szakaszban lévő, azaz aktív egyetemista diákhitelesek száma meghaladta a 35 ezret. A szabad felhasználású konstrukció esetében tanévkezdéskor összesen 321,3 millió forintot igényeltek a hallgatók, míg a Diákhitel2 esetében több mint egymilliárdos összegben kérték az egyetemisták a pénzügyi segítséget. Az átlagos hitelösszegek állandósulni látszanak, a tavalyi évhez képest csak elhanyagolható mértékben módosultak. A Diákhitel1 igényelt összegének a 2015/16-os tanév őszi szemeszterre vetített átlaga 225 ezer forint, Diákhitel2 esetében pedig 261 ezer forint - közölték. Kitértek arra is, hogy az új tanévben a kizárólag képzési költségekre fordítható, fix 2 százalékos, államilag kamattámogatott Diákhitel2-t a legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán, a Budapesti Metropolitan Főiskolán és a Szegedi Tudományegyetemen folytatandó tanulmányaik finanszírozására igényelték, míg az eddigi legkedvezőbb, 4,9 százalékos kamatú Diákhitel1 a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói között a legnépszerűbb. A központ emlékeztetett arra, hogy az év elején hatályba lépett kormányrendelet-módosítás eredményeképpen a hallgatói hitelek 35 éves kor helyett már 40 éves korig kérhetők, akár 11 félévre is. Az igényelhető hitelösszegek változatlanok: Diákhitel1 esetében legfeljebb havi 50 ezer forint igényelhető, Diákhitel2 esetében a felvehető hitelösszeg a képzési költséghez igazodik. Az igénylés az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről (ETR/Neptun) akár otthonról is elindítható, az igénylés e formájával évről évre egyre többen élnek, a most kezdődött szemeszterben már az igénylések harmada ezen a felületen keresztül érkezett be - jelezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.