Közélet

Csongrád megyében is elindult az Ifjúsági Garancia program

Csongrád megyében is elindult az Ifjúsági Garancia program

2015. szeptember 28., hétfő
Csongrád megyében is elindult az Ifjúsági Garancia program

A fiatalok munkanélküliségének csökkentése jelenleg az Európai Unió egyik leghangsúlyosabb célkitűzése. Magyarország Kormánya az Európai Unióval kötött partnerségi megállapodásban célul tűzte ki a fiatalok foglalkoztatásának növelését, amelynek elsődleges eszköze hazánkban az Ifjúsági Garancia Rendszer. Csongrád megyében az első lépcsőben 1370 fő 15 és 24 év közötti fiatal bevonását tervezik a 2017 decemberéig tartó programba.

A gazdasági válság egyik súlyos és tartós hatása a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének jelentős romlása volt. Erre reagálva 2013 áprilisában az Európai Tanács felszólította a tagállamokat, hogy a fiatalok elhelyezkedésének segítése érdekében fontolják meg az úgynevezett Ifjúsági Garancia bevezetését. Ezen felül pedig többletforrásokat biztosított a fiatalok munkanélkülisége szempontjából leghátrányosabb helyzetű régióknak az egyébként is a tagállamok rendelkezésére álló uniós forrásokon felül – a Youth Employment Initiative (YEI) keretében. A fiatalok munkanélkülisége a 2008-as válságot követően Magyarországon is jelentősen megugrott, a ráta növekedése jelentősen meghaladta a teljes népességre vetített munkanélküliségi ráta emelkedését. Ezért a kormány, már az Ifjúsági Garanciára vonatkozó uniós kezdeményezéseket megelőzve számos olyan intézkedést indított, amelyek segíthetik a fiatalok munkába állását. Többek között ennek is köszönhető, hogy Magyarországon 2014-re fordulat következett be: a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája az EU-s átlag alatti értéket mutat. Annak érdekében, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson, a kormány 2015 elején elindította az Ifjúsági Garancia programot. A program lényege, hogy azon 15-24 év közötti fiatalok számára, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálat 6 hónapon (illetve később már 4 hónapon) belül valamilyen konkrét lehetőséget ajánljon fel az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat szerzésre, vagy a tanulásra. Magyarországon a kormányhivatalok járási hivatalai szolgálnak Ifjúsági Garancia rendszerbe való belépési pontként. A megyében, az első programlépcsőben mintegy 1 370 fő fiatal álláskereső bevonását tervezik 2017 év végéig. A megszólított fiatalok számára egyénre szabott tervet készít a foglalkoztatási szolgálat, ez alapján részesülhet a felkínált lehetőségekből, például munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, képzésben. Az erre fordítható európai uniós támogatás Csongrád megyében a 1,362 milliárd forint. Az Ifjúsági Garancia program egy új és lényeges eleme a fiatalokkal való személyes törődés erősítése, ennek céljából minden Járási Hivatalban ifjúsági tanácsadó fog a programban résztvevő fiatallal találkozni. Az ifjúsági tanácsadók támaszként szolgálnak a fiatalok útnak indításán túl abban is, hogy nyomon követik a fiatalok tevékenységét a képzések ideje alatt, illetve a munkába állás időszakában is. Az ifjúsági tanácsadókon felül mentori- és humánszolgáltatás is segíti majd a fiatal álláskereső személyes kompetenciáinak fejlesztését, kitartását, a munka világába történő integrációját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.