Írjon nekünk

Egyház

Büfé, konferenciaterem és lift – bejártuk a megújuló dómot + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

dom_2015_sajtobejaras02_gs

Szeged ikonikus jelképe, a dóm mintegy 2,1 milliárd forintból újul meg, melynek keretében áthelyezték a baldachinos oltárt, új közösségi- és kiállítótereket alakítottak ki. A dóm bejárásán Kiss-Rigó László azt hangsúlyozta, a székesegyház megújítása korántsem ért véget, a cél, hogy a 2030-as egyházmegyei millenniumra befejeződjenek a külső és belső munkálatok.

A latinkereszt alakú, jelenleg 85 éves dómot liturgikus értelemben már átadták a híveknek, a 2,1 milliárd forintos megújítása azonban közel sem ért véget. A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Kiss-Rigó László elmondta, a pályázatba nem fért bele a teljes körű rekonstrukció, a külső homlokzatot például egy másik nyertes pályázat keretében újítják meg, de az egyházmegye saját forrásokat is átcsoportosít egyes munkálatokra a következő időszakban. A lassan záruló projekt kapcsán a baldachinos oltár áthelyezését emelte ki a püspök, melynek kezdetektől nem volt biztos helye a szentély végében. Most előrébb hozták, a római Szent Péter bazilika mintájára immár a kupola tengelyében fogadja a híveket, ezáltal szabaddá vált a szentély, ahol szentségi kápolnát alakítottak ki.

dom_2015_sajtobejaras27_gs

Az altemplomban végzett munkálatokkal kapcsolatban kifejtette, az urnatemető korábban nem volt ideális helyen, a hozzátartozókat nem fogadták méltó körülmények, amit orvosoltak, illetve a lezárt tereket is megnyitották, így új funkciókat kaphatott a teljesen megújult altemplom, ami korábban gyakorlatilag raktárként és trafóházként funkcionált. Kialakítottak egy zarándok büfét is, míg az artshopban kegytárgyakat és könyveket fognak árulni, hangsúlyozottan giccsmentes dolgokat. Kiss-Rigó László elmondta, hogy az egyházmegyét 1030-ban Szent István alapította, első püspökének, Szent Gellértnek ünnepén liturgikus értelemben már átadták a híveknek a dómot, s ezzel az egyházmegye megkezdte a felkészülést a 2030-as egyházmegyei millenniumra is.

A dómprojekt vezetője, a Gál Ferenc Főiskola rektora, Kozma Gábor úgy fogalmazott, azért is jelentős a 85 éves dóm megújítása, mert egy élő épületről van szó, mely egy élő közösséget szolgál. Megjegyezte, az idő vasfoga bizony kikezdte a dómot, meg kellett újítani az elektromos- és vízhálózatot, de ennél is fontosabb, hogy az építészeti megújulás egybekapcsolódik az funkcióbővítéssel is. „A cél az, hogy minél több ember előtt megnyissuk a székesegyház kapuit. Az az igazi üzenet, hogy ebbe a 85 esztendő után megújuló épületbe behozzuk az életet. Azt szeretnénk, hogy aki ideérkezik, valóban azt érezze, hogy itt várják” – összegezte a rekonstrukció jelentőségét a projektvezető.

dom_2015_sajtobejaras38_gs

Kicsit fordítottan kezdtek neki a munkálatoknak a szakemberek, ugyanis az anyagi lehetőségekhez alakították, hogy mi mindent lehet megújítani, átalakítani – tájékoztatott Váncza László Ybl-díjas építész. Fontos szempont volt az akadálymentesítés is, így a mozgáskorlátozottak az altemplomból egészen a karzatig lifttel tudnak feljutni. A padlófűtéses altemplomban egyébként egybenyitották a tereket, ahol konferenciákat is rendezhetnek, továbbá állandó és időszakos kiállításokat is rendeznek. A dóm egyik tornya is megújult és látogatható lett, a mozgáskorlátozottak pedig kamerák segítségével tehetnek virtuális sétát. Az előlépcső alatti tér is jelentős átalakuláson ment keresztül. Míg korábban a Szegedi Szabadtéri Játékok raktározási céllal használták az ottani tereket, most ott kapott helyet a zarándok büfé, de gardróbot is kialakítottak.

A projekt keretében a Dömötör-torony is megújult, mely az Alföld legrégebbi építészeti emlékének számít, 12. századi alapokra épült. Váncza László elmondta, utoljára 1927-ben újították meg, azóta jelentősebb rekonstrukción nem esett át, mostantól azonban a keresztelő kápolna mellett Aba-Novák Vilmos freskóit is megcsodálhatják majd az érdeklődők.

dom_2015_sajtobejaras36_gs

A dóm felújítása 2014 júliusban kezdődött, akkor idén május végére ígérték a 2,1 milliárdos kivitelezés befejezését, az újabb sikeres pályázat miatt adják át később a székesegyházat. A beruházással kapcsolatban beszámoltunk arról is, hogy mobil applikáció segítségével vezetett bejárások, új kiállítások is lesznek a szegedi dóm és Dömötör-torony felújításának köszönhetően. Ezeken felül a székesegyház olyan különleges épületrészei is látogathatóvá válnak a turisták számára, mint a kupolakerengő, a fedélszék, vagy a különleges térélményt nyújtó trifórium, vagyis a főhajóban az árkádívek felett végigfutó alacsony, nyitott folyosó.

Jól halad a dóm felújítása – KLIKK után képözön: http://szegedma.hu/?p=574400

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 25.

Kommentek

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. Kommentek

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál