Közélet

Az oktatás következetességének szükségességéről beszélt Kelemen Hunor egy margittai tanévnyitón

Az oktatás következetességének szükségességéről beszélt Kelemen Hunor egy margittai tanévnyitón

2015. szeptember 14., hétfő
Az oktatás következetességének szükségességéről beszélt Kelemen Hunor egy margittai tanévnyitón

Az oktatás következetességének a szükségességéről beszélt Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap a Bihar megyei Margittán, a Horváth János Gimnázium tanévnyitóján.

Kelemen Hunor

elmondta, az oktatási rendszernek - a jó szülőhöz hasonlóan - következetesnek kell lennie. "Ez nemcsak tervezhetőséget jelent, hanem biztonságot is ad, kiszámíthatóvá teszi az iskolát tanárnak, szülőnek és diáknak" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, az oktatás nem csupán fontos, hanem létkérdés a szövetség számára. "Aki biztos jövőt szeretne a társadalomnak, az országnak és a közösségnek, annak az oktatás ügyénél nincs fontosabb" - jelentette ki. Megjegyezte, ezért is kezdeményezte egy pártközi megállapodás megkötését arról, hogy évről-évre a nemzeti össztermék több mint hat százalékát fordítják oktatásra. Hozzátette, az alapelvek rögzítése biztosíthatná, hogy nem változtat irányt ciklikusan a romániai oktatáspolitika, és nem kelt folyamatosan bizonytalanságot a pedagógusok, a szülők és a gyermekek életében. Kelemen Hunor arra is emlékeztetett, hogy Romániában nem mindenütt alkalmazzák az oktatási törvény kisebbségi vonatkozású előírásait. Példaként a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) említette, amelyen a tanintézet román vezetése az egyetemi autonómiára hivatkozva nem biztosítja a magyar tagozat önállóságát, és a magyar nyelvű oktatás elsorvasztását eredményező intézkedéseket hoz. A négy évvel ezelőtt létesített margittai Horváth János Gimnázium tanévnyitó ünnepségén az iskola új épületét is felavatták, melyben a felső tagozatos diákok tantermeit alakították ki. Romániában hétfőn kezdődik a 2015-2016-os tanév. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szervezésében szombaton a kolozsvári Farkas utcai református templomban tartottak országos tanévnyitót az erdélyi magyar iskolák képviselői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.