Közélet

Vasárnap is vonatokkal és gyalog tartanak Ausztria felé a bevándorlók, Bécsből autókonvoj indul eléjük (FRISSÜL)

Vasárnap is vonatokkal és gyalog tartanak Ausztria felé a bevándorlók, Bécsből autókonvoj indul eléjük (FRISSÜL)

2015. szeptember 6., vasárnap
Vasárnap is vonatokkal és gyalog tartanak Ausztria felé a bevándorlók, Bécsből autókonvoj indul eléjük (FRISSÜL)
Illegális bevándorlás - Buszok indultak az osztrák határ fe

Minden lehetőséget kihasználnak az illegális bevándorlók, hogy eljussanak az osztrák határhoz.

A csütörtöki és pénteki nap történéseiről ide kattintva olvashat bővebben!

Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak - tájékoztatta a kancellár

Orbán Viktor

miniszterelnököt pénteken késő este telefonon,

Angela Merkel

német kancellárral való egyeztetés után. Faymann kijelentette: egyébiránt elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is. "Ugyanakkor elvárjuk azt is, hogy Magyarország készen álljon arra, hogy a menekültek egyenlő elosztásával járó terheket viselje és a vészhelyeztet kezelje, ehhez most mi hozzájárulunk" - közölte a kancellár. Az osztrák kancellár és Orbán Viktor közötti megbeszélést szombat reggelre tervezték, azonban a helyzet sürgősségére való tekintettel pénteken késő este beszéltek telefonon. A döntésről a kancellár Facebook közösségi oldalán adott tájékoztatást. Az osztrák belügyminiszter nem sokkal előtte azt közölte, hogy Ausztria tartja magát a dublini rendelet végrehajtásához, hiszen a rendelet értelmében vizsgálja meg Ausztria a menekülteljárás lefolytatásának körülményeit, ami azt is jelentheti, hogy adott esetben az illetékes uniós országba küldhetik vissza a kérvényezőt.

Elindult az első busz az osztrák határ felé - ONLINE

☞ Ausztria és Németország megengedi, hogy a migránsok az országukba utazzanak, de továbbra is elvárják, hogy Magyarország teljesítse az európai kötelezettségeit, beleértve a dublini egyezményt is. ☞ Bécsből, a Praterplatznál lévő parkolóból több mint 130 autó gördült ki vasárnap délelőtt, hogy a menedékkérő Magyarországról Ausztriába átszállítsák. ☞ Vasárnap hajnal óta már több vonat elindult a Hegyeshalomra, a vonatokon szinte csak bevándorlók voltak. ☞ Vámosszabadiból és Bicskéről, illetve a Keletiből, majd később Röszkéről is indultak gyalogosan migránsok az osztrák határ felé, Debrecent pedig vonattal hagyták el több százan. ☞ Vasárnap délig 1222 illegális határátlépést regisztráltak, a gyűjtőpontokon mintegy háromezren vannak. ☞ Bajorországba 6780 Magyarországról indult menedékkérő érkezett szombaton vonattal, a bajor hatóságok szerint vasárnap reggel további 1200 ember érkezett ☞ A csütörtökön elrendelt járatstop után szombat reggel újraindult a nemzetközi forgalom a Keleti pályaudvarnál.

20.20: Autókonvoj érkezett Ausztriából Magyarországra a migránsokért

Vasárnap önkéntes segítők autókonvoja érkezett Ausztriából Magyarországra a migránsokért - hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap este. Annak ellenére, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnapi sajtótájékoztatóján is megerősítették, hogy bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni, kora este Budapestre is több autóval érkeztek, hogy elvigyék őket a határra. Az M1 tudósítása szerint a Keleti pályaudvarnál és a II. János Pál pápa téren is többen szálltak autóba. A civil sofőrök arra is odafigyeltek, hogy a családtagokat egy autóba ültessék. Vámosszabadiban az MTI tudósítóját helyiek úgy tájékoztatták, hogy az ottani befogadóállomásról mintegy húsz autóval vittek el migránsokat. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatón felidézte, a Büntető törvénykönyv kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni.

20.05: A német hatóságok 17 ezer Magyarországról indult menedékkérőre számítanak

Németországban a szövetségi rendőrség becslése szerint 17 ezerre emelkedhet a hét végén Magyarországról Ausztrián keresztül megérkező menedékkérők száma. Szombaton 7 ezer menedéket kereső ember érkezett Magyarországról Ausztrián keresztül, vasárnap pedig kora estig további 6 ezer. Éjfélig még 4 ezren érkezhetnek meg - mondta a szövetségi rendőrség egy szóvivője. A helyzet "nagyon dinamikusan" változik, de a számok "viszonylag megbízhatóak" - tette hozzá a szóvivő az ARD országos közszolgálati televízió tagesschau.de című hírportáljának beszámolója szerint. A szövetségi belügyminisztérium terve szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között. Az "elosztóközpont" szerepét a müncheni főpályaudvar tölti be, ahol sok önkéntes segíti a hatóságok munkáját, és helyszíni beszámolók szerint rendre tapssal fogadják az újabb csoportokat. A ZDF országos közszolgálati televízió heute.de című hírportáljának beszámolója szerint 7 ezer menedékkérő beérkezése 24 óra alatt néhány napja még "káoszt okozott volna, de most minden elég simán megy, a válságmenedzsment működik". A szombaton érkezett menedékkérők felét még aznap továbbszállították más tartományokba, és a Bajorországban elhelyezett emberek nagy részét is Németország más részein helyezik el a következő napokban. Ez a menetrend a vasárnap érkezettek esetében is. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Dortmundba például három vonat is érkezett vasárnap Münchenből Magyarországról indult menekültekkel, akiket a Ruhr-vidéki nagyvárosból buszokkal szállítanak tovább a tartományban működő befogadóállomásokra.

19.30: Vasárnap délután öt óráig 1459 tiltott határátlépőt fogtak el

Vasárnap délután öt óráig 1459 tiltott határátlépőt fogtak el a rendőrök a szerb-magyar határszakaszon - közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség kora esti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a közúti és a vasúti közlekedés is fennakadások nélkül zajlik, folyamatosan egyeztetnek a vasúttársasággal, a Keleti pályaudvarról Ausztria irányába tartó vonatokon pedig a német, az osztrák és a magyar rendőrök közös járőrszolgálatot látnak el. A Keleti pályaudvaron sem a főbejárat előtt, sem az aluljáróban nincs komoly fennakadás - mondta az ezredes, miközben a sajtótájékoztatón élőképet mutattak a pályaudvar aluljárójáról, amelyet épp takarítottak és teljesen üres volt. A helyszínen 300-350 migráns várakozik nemzetközi vonatokra - mondta Lakatos Tibor. Elmondta azt is, hogy a közutakon mindenhol biztonságosan lehet közlekedni, gyalogosok tömegesen sehol sem zavarják a forgalmat. Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója arról tájékoztatott, hogy megfelelő ütemben zajlik a menedékkérelmek regisztrációja, vasárnap eddig 1443 ilyen kérelmet rögzítettek, a befogadóállomásokon 3049 ember tartózkodik. Az MTI kérdésére, miszerint van-e adata a rendőrségnek arról, hogy szombat óta - amikor a migránsok számára lehetővé vált, hogy autóbuszokkal elérjék a határt - hány illegális bevándorló hagyhatta el az országot, Lakatos Tibor azt mondta: nincs ilyen adata a rendőrségnek. Arra a kérdésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár vasárnap délután azt mondta, fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak, illetve felkészült-e a rendőrség, hogy a menekültek esetleg nem utazhatnak Ausztria felé, Lakatos Tibor úgy válaszolt: ez a magyar rendőrség munkáját nem fogja befolyásolni, továbbra is törvényesen, szakszerűen végzik a munkájukat.

19.10: Indul a tájékoztató kampány a bevándorlási tranzitútvonalak mentén

Indul a tájékoztató kampány a bevándorlási tranzitútvonalak mentén - közölte a Kormányzati Információs Központ vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint a kormány korábban arról döntött, hogy tájékoztató kampányt indít a bevándorlással kapcsolatban a kiindulási, valamint a tranzitországokban. A tájékoztató tevékenység keretében vasárnaptól szórólapokat osztanak a Magyarországtól délre eső tranzitútvonalak mentén. Az információs anyagok felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar határok illegális átlépése bűncselekmény, amiért börtönbüntetés jár. A tájékoztató anyagok úgy fogalmaznak, hogy Magyarország szívesen fogad mindenkit, de a legszigorúbban jár el azokkal szemben, akik törvénytelenül próbálnak bejutni az országba. A szóróanyagok arra szólítják fel a magyar határoktól délre tartózkodó migránsokat, hogy ne hallgassanak az embercsempészekre - olvasható a közleményben. A figyelemfelhívó akció célja, hogy csökkentse a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást. Hasonló tájékoztató kampányt korábban több más uniós tagállam, így Ausztria és Németország is folytatott - írta a Kormányzati Információs Központ.

18.40: Vasárnap délután öt óráig 1459 tiltott határátlépőt fogtak el

Vasárnap délután öt óráig 1459 tiltott határátlépőt fogtak el a rendőrök a szerb-magyar határszakaszon - közölte Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője a rendőrség kora esti sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a közúti és a vasúti közlekedés is fennakadások nélkül zajlik, folyamatosan egyeztetnek a vasúttársasággal, a Keleti pályaudvarról Ausztria irányába tartó vonatokon pedig a német, az osztrák és a magyar rendőrök közös járőrszolgálatot látnak el. A Keleti pályaudvaron sem a főbejárat előtt, sem az aluljáróban nincs komoly fennakadás - mondta az ezredes, miközben a sajtótájékoztatón élőképet mutattak a pályaudvar aluljárójáról, amelyet épp takarítottak és teljesen üres volt. A helyszínen 300-350 migráns várakozik nemzetközi vonatokra - mondta Lakatos Tibor.

17.25:Folyamatosan viszik a vonatok Hegyeshalomból Ausztriába a migránsokat

Óránként érkeznek migránsokkal teli vonatok a hegyeshalmi vasútállomásra, hogy onnan egy másik vonattal tovább utazzanak Ausztriába - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A migránsok, miután befutott a Keleti pályaudvarról induló vonat a peron egyik oldalára, magyar rendőrök irányításával szállnak át a peron másik oldalán álló vonatra. A peront a vonatok érkezése és indulása között senki sem hagyhatja el. Az átszállás idején osztrák önkéntesek vizet, élelmet és gyümölcsöket osztanak a migránsoknak, azonban az MTI tudósítója azt látta, hogy többen visszautasítják a felajánlott segítséget. A vasútállomás előtt több osztrák rendszámú autó is áll, amelyek a "Budapest Bécs konvoj - vonatpótló a menekülteknek" (Konvoi Budapest Wien - Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akcióban vesznek részt. Egyelőre azonban várakoznak, hiszen a rendőrök egyetlen migránst sem engednek le a peronról. Közben egy osztrák rendőrautó lezárta a Magyarországról érkező forgalom elől a régi hegyeshalmi átkelőt. A gyér forgalmú átkelőnél az Ausztriából érkezőket átengedik a határon, ám az oda tartókat visszafordítják - tapasztalta az MTI tudósítója. Magyar oldalon a határ melletti épületbe a Magyar Vöröskereszt önkéntesei ruhákat, pelenkákat, ételeket és vizet pakoltak, hogy az autókkal esetlegesen oda érkező migránsoknak segítsenek.

14.15: ORFK: bűncselekményt követhet el, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni

Bűncselekményt követhet el az, aki segít a menekülteknek Ausztriába jutni - idézte Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az osztrák belügyi tárca minapi figyelmeztetését azzal kapcsolatban, hogy vasárnap civilek autókonvojban indultak Magyarországra, hogy segítsenek a bevándorlóknak Ausztriába jutni. A szóvivő a rendőrség és a bevándorlási hivatal közös vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján idézte ezzel összefüggésben a Büntető törvénykönyvet, amely kimondja: aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Arra azonban nem adott egyértelmű választ, hogy a konvojjal szemben intézkedik-e a rendőrség. További kérdésre, hogy azzal szemben intézkednek-e, aki nem viszi át a határon a bevándorlókat, csak az államhatárig, azt mondta: a jogellenes tartózkodás elősegítésétől az határolja el az embercsempészést, hogy az nem az államhatár átlépéséhez nyújtott segítségben merül ki, hanem a már jogellenesen az ország területén tartózkodó személynek anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítségnyújtásban. Azonban itt is feltétel, hogy az elkövető tisztában legyen azzal, akinek segítséget nyújt, jogellenesen tartózkodik az országban - hangsúlyozta, hozzátéve ugyanakkor, hogy minden esetet egyedileg kell vizsgálni. Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője azt mondta: Magyarországon a rendőrség továbbra is fenntartja a közrendet és a közbiztonságot, valamint a közlekedésbiztonságot. Ismertetése szerint vasárnap délig 1222 illegális határátlépést regisztráltak, a gyűjtőpontokon mintegy háromezren vannak. A budapesti pályaudvarok közül a Keleti és a Nyugati pályaudvaron minimális létszámú menekült van, a Déli pályaudvar teljesen kiürült. A közutak, autópályák biztonságosak, azokon nem gyalogolnak bevándorlók - mondta. Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója arról beszélt, hogy folyamatosan zajlik a menedékkérelmek regisztrációja, vasárnap a déli órákig 1144 ilyen kérelmet rögzítettek, a befogadó állomásokon pedig 3045 ember tartózkodik. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: naponta 1500-2000 regisztráció történik, vagyis országosan 2 perc alatt nagyjából három menedékkérelmet regisztrálnak. Az egyéni esetekben az ügyintézés ideje függ a menedékkérő helyzetétől, például attól, hogy családdal érkezik-e, a regisztráció a 10 perctől akár egy óráig is terjedhet. Ismertette azt is, hogy augusztus 31-ig háromszáz ember került nemzetközi védelembe, kétharmaduk úgynevezett oltalmazotti státuszba, egyharmaduk menekültként. Ugyanebben az időszakban kétezer kérelmet utasítottak el. További 64 ezer ügyben megszüntették az eljárást, jellemzően azért, mert a kérelmező kivonta magát az eljárás alól és ismeretlen helyre távozott. Csiszér-Kovács Viktória arra a kérdésre, hogy indítottak-e eljárást amiatt a videó miatt, amelynek tanúsága szerint egy férfi életveszélyesen megfenyegetett két, a menekülteknek segítő nőt, azt mondta: ha feljelentés érkezik, azt a rendőrség megvizsgálja.

12.40: Elindult a menekültekért az autókonvoj Bécsből

Elindult az autókonvoj Bécsből, a Praterplatznál lévő parkolóból több mint 130 autó gördült ki vasárnap délelőtt, hogy a menedékkérő Magyarországról Ausztriába átszállítsák. A szervezők tájékoztatása szerint az első állomás Miklóshalma (Nickelsdorf) lesz, ahol a dublini rendelet ellen tartanak rövid tiltakozó akciót. Innen indulnak tovább az osztrák-magyar határhoz és Magyarországra. Várhatóan Budapestig nem mennek el, az útközben vándorló migránsokat felveszik és az osztrák fővárosba szállítják, az autók akár többször is fordulnak. A menetet az osztrák-magyar határig az osztrák rendőrség biztosítja, a menet indulásakor nyolc rendőrségi autó volt a környéken. A járművek, közöttük több egyterű és furgon tele voltak adománnyal, ablakaikra Refugees welcome! (Üdvözöljük a menekülteket!) feliratú papírokat ragasztottak. Sokan már többször voltak úton és autóval hoztak Bécsbe menekülteket, most szervezetten sokan megyünk értük, hiszen közösen nagyobb biztonságban tehetjük - mondta a szervező az MTI-nek. Az osztrák belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy büntethető az a személy, aki részt vesz a migránsok Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. Az MTI kérdésére a szervező elmondta: a most autóval indulók "nevetségesen kevesebbet" kockáztatnak annál, mint amennyi rizikót a bevándorlók vállalnak. Úgy vélte, a rendőrségnek inkább azokat az embereket kellene büntetnie, akik nem veszik fel autóikkal a migránsokat. Az osztrák rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a migránsok határon át való - ellenszolgáltatás nélküli - szállítása Magyarországon embercsempészetnek minősül, ezért itt letartóztathatják az autósokat és börtönbüntetéssel sújthatják őket. Azonban az osztrák törvények szerint szabálysértésnek minősül, ezer és ötezer euró (310 és másfél millió forint) közötti pénzbírság szabható ki. A konvoj szervezői egyébként a Facebookon közzétettek egy útmutatást arról, hogy a résztvevők milyen jogi veszélyekkel néznek szembe. Így például azt tanácsolják, hogy ha Magyarországon őrizetbe veszik őket, akkor ne tegyenek tanúvallomást, ne írjanak alá semmit, s kérjék a kapcsolatfelvételt az osztrák nagykövetséggel.

11.40: Mávinform: a Keleti pályaudvaron rendeződik a helyzet

A fővárosi Keleti pályaudvaron egyre inkább normalizálódik a helyzet. A vasúti közlekedésben nincsenek nagyobb késések, Hegyeshalomnál továbbra is át kell szállni, de minden nemzetközi vonatot elindít a magyar vasúttársaság - közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese vasárnap délelőtt az MTI-vel. Az M1 aktuális csatorna Keleti pályaudvarról vasárnap késő délelőtt jelentkező tudósítója elmondta: szombaton még nagyobb késések is előfordultak, de vasárnap ez már nem volt tapasztalható. Beszámolója szerint egyre több migráns száll vonatra, valamelyikre legalább százötvenen felszálltak, de mellettük már más utasok, turisták is felférnek a szerelvényekre. Az elmúlt napokban tapasztalt "tömegjelenetek" nincsenek. A pályaudvaron és a vonatok közlekedésében is kezd visszaállni a rend - mondta a tudósító. Peiper Károly az információt megerősítve megjegyezte, hogy vasárnap délután a győri vonalon - a főváros irányába is - erősebb forgalomra számítanak, többek között az egyetemisták miatt. Ezzel együtt sem számítanak fennakadásokra a vasúti közlekedésben - mondta az ügyeletes.

10.20: Újabb csoport indult el gyalog az osztrák határ felé

A migránsok egy újabb csoportja indult el gyalog a Győr melletti Vámosszabadiból az osztrák határ felé - hangzott el az M1 vasárnap délelőtti híradójában. A tudósítás szerint mintegy százan lehetnek, akik az út mentén gyalog indultak az osztrák határ, illetve Bécs felé. Az M1 képei szerint a migránsok rendezetten gyalogolnak az út szélén, a közúti forgalmat nem akadályozzák.

08.50: Hajnal óta már több vonat elindult az osztrák határ felé

Vasárnap hajnal óta már több vonat elindult a Hegyeshalomra - mondta az M1 aktuális csatornán reggel a Keleti pályaudvaron lévő tudósító. Hozzátette: a vonatokon szinte csak bevándorlók voltak. A tudósító információi szerint az első, nem sokkal hajnali 4 után indult vonat már meg is érkezett Hegyeshalomra. Hozzátette, hogy a 7 óra 10 perckor induló vonaton, amikor felszálltak, már nem volt ülőhely. A Keleti pályaudvaron több kiírás, térkép, útvonalak, a vonatok indulását jelző időpontok segítik a migránsokat. A fővárosi pályaudvaron jelenleg nyugodt a légkör - mondta az M1 tudósítója vasárnap reggel.

07.30: Újabb vonatok érkeztek Hegyeshalomra migránsokkal

Két vonatszerelvény érkezett szombat éjfél előtt Hegyeshalomra mintegy 1000-1200 migránssal - jelentette az M1-es tudósítója a helyszínről. A migránsok gyalog indultak el a vasúti megállóból az osztrák határ felé, ahová a határról a bécsi Westbahnhof pályaudvarra szállítják őket, s onnan utaznak tovább a németországi úti célokra. Az osztrák vasúttársaság azt közölte, hogy szombaton 8500 migráns érkezett Magyarországról a Westbahnhofra.

Szombat

20.20: Vonattal folytatják útjukat a Bécs felé gyalogló migránsok

A szombat esti órákban a vasútállomások felé vette az irányt szinte valamennyi, korábban Bécs felé gyalog útnak induló migráns - derült ki az M1 aktuális csatorna több helyszíni riportjából. A csatorna tájékoztatása szerint a Keleti pályaudvarról szombat délben gyalog útnak indulók a biatorbágyi vasútállomáson fejezték be a menetelést, ahol este 8 óráig az összesen több mint ezer migráns mintegy fele már felszállt egy nyugatra tartó szerelvényre. Az M1 helyszíni tudósítója szerint az állomáson maradt menekültek feszült hangulatban várják a következő, a határ irányába tartó vonatokat. A peronon tartózkodókat rendőrsorfal védi a más irányba tartó szerelvényektől. A Keleti pályaudvarról később elindult néhány száz, majd később szintén mintegy ezer fősre bővült csoport a Déli pályaudvar felé vette az irányt, ahol szintén vonatra szálltak, vagy várakoznak. A reggel Bicskét elhagyó migránsok Tatabányán kapaszkodtak fel egy Hegyeshalom felé tartó szerelvényre. A vámosszabadi befogadó állomásról ugyancsak reggel induló migránsok Károlyházán várnak a Hegyeshalom irányába haladó vonatokra. Hajnal óta a debreceni nyílt befogadó tábort is tömegesen hagyják el a bevándorlók, akik egész nap, több vonattal indultak Budapestre.

20.15: Telefonbeszélgetés Angela Merkel és Orbán Viktor között

A migrációs válságról folytatott telefonbeszélgetést Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök - közölte szombat este Berlinben Georg Streiter helyettes kormányszóvivő. A kancellári hivatal honlapján megjelent közlemény idézte a helyettes szóvivőt, aki hangsúlyozta: a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyetértett abban, hogy mind Magyarország, mind Németország betartja európai kötelezettségeit, beleértve a dublini megállapodásból származó kötelezettségeket. Angela Merkel és Orbán Viktor egyetértett abban is, hogy a menekültek szombati továbbutazására a magyar határon kialakult szükséghelyzet alapján került sor, és - mint azt már előző nap hangsúlyozták - kivételes esetet jelentett - olvasható a közleményben.

19.05: A Keleti pályaudvaron civilek segítik a migránsok jegyvásárlását

Civil aktivisták segítették szombaton a migránsok jegyvásárlását a budapesti Keleti pályaudvaron a nyugat felé, vagyis Győrbe, Sopronba és Hegyeshalomba tartó vonatokra - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A civilek a vágányok végére rögtönzött útmutatókat függesztettek ki, amelyen a vonatok indulásának időpontja mellett a célállomások és a határ közötti távolság is szerepel. Ugyanakkor rajzolt térképekkel is segítik a migránsok tájékozódását, sőt személyesen közreműködnek a jegyek megvásárlásában. A bevándorlók egyébként a nap folyamán több vonatot is megtöltöttek, a valamivel este hét óra előtt, Szombathely felé induló szerelvényre is sokan szálltak fel. Mint az egyik civil aktivista az MTI tudósítójának elmondta, a nyugat felé tartó vonatokon a migránsok - amennyiben rendelkeznek érvényes jeggyel - eljuthatnak az osztrák határra. Ebben kívánják segíteni őket - fűzte hozzá az aktivista. Péntek délutánhoz képest egyébként jelentősen csökkent a migránsok száma a Keleti pályaudvaron és környékén, a Baross téren, illetve a Baross téri metróaluljáróban, ám még így is százak várakoznak arra, hogy útnak induljanak Nyugat-Európa felé. Az aluljáróban, a Baross téren is továbbra is takarókon fekve, illetve sátrakban várakoznak az emberek, akik az elmúlt napokhoz képest láthatóan felszabadultabbak. Jelentősen erősödött a segélyszervezetek tevékenysége a Keleti pályaudvar környékén. Élelmiszercsomagokat, ásványvizet, cipőket, ruhákat, tisztálkodási szereket, sőt meleg ételt is osztanak a migránsoknak - látta a helyszínen az MTI tudósítója. Előzőleg több segélyszervezet is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy átcsoportosította kapacitásait a Keleti pályaudvarra. A Magyar Vöröskereszt azt közölte, az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával segítenek. A Magyar Református Szeretetszolgálat közleménye szerint pénteken 1000 szendvicset, több száz gyorsan fogyasztható élelmiszert, valamint ivóvizet, higiéniai szereket és pelenkát osztottak ki a Keleti pályaudvar tranzitzónájában az ott veszteglő több ezer ember között. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arról tájékoztatott: mivel a Keleti pályaudvaron ismét megjelentek a menekültek, szombat este is a helyszínre küldik - két hónapja ott minden nap megjelenő - mozgó orvosi rendelőjüket.

18.25: Megindult a forgalom az M1-es autópálya határátkelőjén

Az osztrák hatóságok szombaton 17 óra 20 perckor megnyitották az M1-es autópályán található határátkelőt - közölte Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A rendőrség honlapján azt közölte, hogy a határújranyitás után lassan halad a gépjármű forgalom a hegyeshalmi határátlépési pontnál. Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerint egyelőre csak a személyautók indulhattak el, a tehergépjárműveknek még várakozniuk kell. Az osztrák hatóságok az éjjel zárták le a sztrádán található határátkelőt, amelyen kizárólag a Magyarországról busszal érkező migránsokat engedték be Bécs felé.

17.40: Újabb migránscsoport indult el gyalog a Keleti pályaudvartól

Újabb 100-150 migráns indult el gyalog feltételezhetően Bécs felé szombaton délután a Keleti pályaudvartól - közölte az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója. A csatorna beszámolója szerint napközben folyamatosan érkeztek bevándorlók a Keleti pályaudvarhoz, ahol egy kisebb, csendes demonstrációt is tartottak, azt követelve, hogy buszokkal szállítsák őket az osztrák határra. Szombat délelőtt mintegy ezer migráns indult útnak gyalog a Keleti pályaudvartól azt követően, hogy a pénteken hasonlóképp cselekedőkért az éjjel buszokat küldött a Belügyminisztérium és a határhoz szállította őket, ahol beengedték őket Ausztriába. A délelőtt indult migránsok szombat délután öt óra után Budaörsöt elhagyva az 1-es főúton haladtak.

17.25: Vonatra szállt a reggel Bicskéről indult kétszáz ember

Vonatra szállt Ausztria felé Tatabányán az a mintegy kétszáz ember, akik reggel indultak gyalogosan Bicskéről - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről szombat délután, 5 óra után. A kevéssel korábban a pályaudvarra érő csoportból alig hárman érték el a négy óra után induló vonatot; a csoport zöme egy órával később szállt fel a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsra; egy, a gyaloglás megpróbáltatásaitól mozgásképtelen, idősebb férfit hat társa egy lepedőn emelt fel a peronról a szerelvényre. A tudósító beszámolója szerint a gyaloglás során lemaradókat a rendőrök mikrobusszal segítették a vasútállomásra, ahol önkéntesek ételt, italt és ruhát osztottak nekik.

17.20: Budaörs mellett pihennek a Keleti pályaudvartól indult migránsok

Az 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tart hosszabb pihenőt szombat délután öt órakor az a mintegy ezer migráns, aki délelőtt a Keleti pályaudvartól indult gyalogosan Bécs felé - közölte az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója. A csatorna tájékoztatása szerint a bevándorlók körében egy olyan híresztelés terjed, amely szerint hamarosan buszokkal szállítják őket az osztrák határra. Az M1 tudósítója szerint az úton lévő migránsok közül sokan Szíria polgárháború sújtotta területéről származnak és rendkívül elszántak, buszok hiányában készek gyalog megtenni a Budapest és Hegyeshalom közötti legalább 170 kilométeres távolságot.

15.40: A tatabányai vasútállomásra kísérik a Bicskéről indult migránsokat

A rendőrség a tatabányai vasútállomásra kíséri azt a több mint kétszáz migránst, akik reggel a bicskei befogadó állomásról indultak - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szombat délután a Migration Aid nevű szervezet képviselőire hivatkozva. A migránsok csoportja szombaton délután fél négykor Tatabánya Felsőgalla városrészének főútján haladt. Az MTI tudósítója szerint a menetben főként fiatal férfiak mennek, néhány gyerekes család mellett.

14.50: Továbbra is sokan várakoznak a Keleti pályaudvaron

Továbbra is sok migráns várakozik a budapesti Keleti pályaudvaron, azután, hogy egy mintegy 500 fős csoport szombaton délben gyalog útnak indult az osztrák határ felé - tapasztalta helyszínen az MTI tudósítója. Az aluljáróban a tranzit területen közel ezer bevándorló tartózkodik, de sokan várakoznak a pályaudvar területén, a peronokon is. A pénztáraknál és az információnál is hosszan sorakoznak az emberek. A hangulat nyugodt, bár készenléti rendőrök továbbra is vannak a pályaudvaron, intézkedniük nem kellett. Egy óra után néhány perccel elindult a bécsi nemzetközi vonat, amely azonban a Mávinform tájékoztatása szerint csak Hegyeshalomig közlekedik. A vonaton nem túl nagy számú migráns is utazott.

14.44: Elérték az 1-es főutat a Bicskéről indult migránsok

Elérte az 1-es főutat szombaton 14 órakor migránsok több mint kétszáz fős csoportja, amelyik reggel gyalog indult Bécs felé a bicskei befogadó állomásról - közölte a helyszínről az MTI tudósítója. A bevándorlók több mint húsz kilométeres gyaloglás után az 1-es főút menetirány szerinti bal oldalán haladnak rendőri biztosítás mellett, a forgalmat nem zárták le. A menet hamarosan Tatabánya Felsőgalla városrészéhez ér. A migránsok korábban alsóbbrendű útvonalakon haladtak. A Migration Aid nevű szervezet képviselői azt közölték az MTI tudósítójával, hogy ötven autóból álló konvojt szerveznek az emberek határhoz szállítására. Az MTI tudósítójánál ezzel egy időben több magyar rendszámú gépkocsi sofőrje is érdeklődött a menetről.

14.40: Megérkezett Münchenbe az első különvonat Magyarországról indult menedékkérőkkel

Megérkezett szombat kora délután a müncheni főpályaudvarra az első különvonat, amely Magyarországról indult menedékkérőket szállított Ausztriából. A Deutsche Bahn német vasúttársaság korábban azt jelezte, hogy a szerelvény még 13 óra előtt érkezhet meg a bajor tartományi fővárosba, és nagyjából 500 menedékkérőt szállít majd. A vonat a vártnál később és kevesebb menedékkérővel, mintegy 250 emberrel érkezett meg - jelentette a BR bajor közszolgálati médiatársaság. Délelőtt menetrendszerinti járatokkal már körülbelül 350 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe. A bajor hatóságok szerint szombaton 5 ezer és 7 ezer között lehet a Magyarországról érkező menedékkérők száma. A menedékkérőket regisztrálják, ellátják, majd a müncheni nemzetközi vásár két pavilonjában kialakított ideiglenes szálláson, vagy pedig a München melletti Grasbrunnban működő állomáson helyezik el őket.

14.30: Orbán: a jövő héten magyar-osztrák kormányfői találkozó lesz

Az éjszaka többször is beszélt a kialakult helyzetről telefonon, a jövő héten pedig személyesen is találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral Orbán Viktor, aki erről szombaton kora délután

beszélt újságíróknak

a Somogy megyei Kötcsén, a polgári piknik helyszínén.

14.00: A rendőrség letereli a migránsokat az autópályáról

Letereli a rendőrség a migránsokat az autópályáról; Papp Károly országos rendőr-főkapitány hangsúlyozta, a KRESZ szabályai egyértelműek, az autópályákon a leállósávban, valamit az autópályán áthaladni gyalog nem lehet. Az altábornagy szombaton sajtótájékoztatón beszélt erről arra a felvetésre, hogy több száz illegális bevándorló a pénteki naphoz hasonlóan szombaton is az M1-es autópálya irányába tart. Papp Károly igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy ezek szerint megváltozott-e a rendőrség álláspontja ebben a kérdésben a pénteki naphoz képest, amikor a sztráda szakaszos zárásával haladhattak a migránsok az úttesten. Bejelentette: az M1-es autópálya 39-es kilométerszelvényében is leterelték az arra haladó mintegy 150 bevándorlót a közlekedés és a közlekedők biztonsága érdekében. Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, ennek ellenére a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársai fegyelmezett magatartást tanúsítanak. Papp Károly ismertette: szombaton délig a szerb-magyar határon 479 tiltott határátlépőt fogtak el. Hangsúlyozta: a vasúti és a közúti közlekedés biztosított Magyarországon, fennakadás egyedül Hegyeshalomnál tapasztalható a kilépő forgalomban, mivel az osztrák fél szigorított a határellenőrzésen. Ismertetése szerint a Keleti pályaudvarnál mintegy 550, a Déli és a Nyugati pályaudvarokon 50-50 illegális migráns tartózkodik. Kiemelte azt is, hogy a rendőrség a feladatai végrehajtása során az élet és a vagyonbiztonságot tartja szem előtt. Visszautasította azokat a sajtóhíreket, amely szerint brutálisan vagy támadólag léptek volna fel a rendőrök a migránsokkal szemben. Úgy fogalmazott: a rendőrök kellő türelemmel, együttműködve, kellő figyelemmel, tolmácsok bevonásával, a fokozatosság elvét betartva hajtották végre az intézkedéseket. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy alá kell vetnie magát a rendőri intézkedéseknek, legyen az magyar állampolgár vagy külföldi, ez alól egyetlen kivétel lehet csupán, ha az intézkedés jogszerűtlen. Az MTI kérdésére Papp Károly a Hegyalja úton gyalogló mintegy 500 fős csoporttal kapcsolatban azt mondta: autóbusz nem fog menni értük, az autópályán a közlekedés rendjét a rendőrség fenn kívánja tartani és reményét fejezte ki, hogy a gyaloglók ebben együttműködőek lesznek. A vasúti közlekedéssel összefüggésben a főkapitány azt mondta: a belföldi és nemzetközi vonatokra járőrszolgálatokat vezényelnek, valamint a nyugatra irányuló szerelvényeken magyar, osztrák és német rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot. Arra a kérdésre, hogy ezekről a szerelvényekről a határon leszállítják-e az illegális migránsokat, általánosságban azt mondta: ha olyan ok, körülmény merül fel, amely intézkedést tesz szükségessé, ennek a kötelezettségüknek eleget fognak tenni. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy sajtóhírek szerint épp azért nem mernek felszállni a vonatokra, mert attól tartanak, hogy leszállítják őket, Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt, aki azt mondta: "ezt elesett bevándorlót most már nem igen látom, inkább egy agresszív bevándorlói csoportot és agresszív magatartást tapasztalunk", olyan csoportot, amely az agresszivitásával próbál meg előnyre szert tenni. Hozzátette: az ideiglenes befogadóállomásoknál gyújtogatások, kitörési kísérleteket tapasztaltak. Egyúttal köszönetet mondott a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársainak mindezek ellenére tanúsított fegyelmezett magatartásukért. Arra a kérdésre, hogy bevándorlók azért nem szállnának fel a vonatra, mert a rendőrség nem engedi ezt nekik, Papp Károly azt mondta: ez a hír nem igaz, a rendőrség nem jegyellenőr. A belügyminiszter beszélt arról is, hogy az operatív törzs döntését nemzetközi tárgyalás előzte meg és ennek eredményeként született meg a döntés. Amennyiben ezek a tárgyalások továbbra is ilyen lehetőséget biztosítanak, ennek megfelelően fogunk cselekedni - mondta. Hozzátette: amennyiben ezek a nemzetközi tárgyalások elmaradnak, vagy nem adják meg ezt a lehetőséget, a magyar jogszabályok és a magyar törvények szerint fogunk eljárni. Hozzátette: a tárgyalások folyamatosak. Az MTI megkeresésére a Belügyminisztérium azt közölte: Pintér Sándor megszakította a szabadságát.

12.59: Több száz migráns gyalogol ismét a Hegyalja úton

Szombaton 13 órakor már a Hegyalja úton gyalogolt több száz illegális bevándorló, akik szombaton délben indultak útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az emberek a járdán mennek, a közlekedést nem akadályozzák. A menet elejénél az úttesten motoros rendőrök haladnak. A sor elején tizenéves fiatalok gyalogolnak, és sok a kisgyerekes család is. Több család kisebb csoportokban, kissé lemaradva követi a menetet.

12.30: Ismét gyalog indultak útnak a menekültek a Keleti pályaudvartól

Szombaton délben ismét gyalog indult útnak a Keleti pályaudvartól nyugat felé mintegy 300-500 migráns - közölte több internetes portál helyszíni tudósítója.

Illegális bevándorlás - Ismét gyalog indultak útnak a mene

Az Origo arról ír, hogy a 300 bevándorlóból álló csoport egy része az úttesten, másik részük a járdán halad a Rákóczi Úton az Astoriánál. Az Index ezzel egy időben 500 fősre becsüli a gyaloglókat és azt valószínűsíti, hogy ők a debreceni befogadó állomásról érkeztek, majd röviddel ezelőtt elküldhették őket a Keleti pályaudvartól. A beszámolók szerint a vonulás egyelőre nem akadályozza az autós forgalmat. Az Origo a BKK-ra hivatkozva ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a Rákóczi út-Kossuth Lajos utca útvonalon forgalmi korlátozásokra lehet számítani.

12.20: Röszkétől 150-200 fő gyalog indult meg az M5-ösön

A migránsok kis részét embercsempészek viszik tovább Nyugat felé Röszkéről, de újdonság, hogy az M1-es autópályán gyaloglók példáját követve 150-200 fő gyalog indult meg Budapest felé az autópályán. A röszkei eseményekről folyamatosan frissülő tudósításban számolunk be

ITT

.

12.10: Lázár: zajlanak az egyeztetések, hogy Ausztria miért zárta le a határt

Zajlanak az egyeztetések a magyar és az osztrák kormány között arról, hogy Ausztria miért zárta le lényegében a hegyeshalmi határátlépési pontot -

közölte Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délelőtt. Az M1 aktuális csatorna műsorában sugárzott nyilatkozatban a tárcavezető azt mondta: az osztrák-magyar határon szolgálatot teljesítő burgenlandi rendőrség, "miután a szövetségi kormánytól nem kap világos utasítást", nem tudja, mit csináljon, ezért zárva tartja a határt, ami 10-30 kilométeres dugóhoz vezet ott. "A bevándorlók nem zavarják a közúti közlekedést, Ausztria mégis lezár" - fogalmazott.

Illegális bevándorlás - Visszafordítják a forgalmat Hegyesh

11.40: A bicskei befogadó állomásról 250 migráns indult el Ausztria felé

A bicskei befogadó állomásról mintegy 250 migráns indult el Ausztria felé szombat délelőtt, az M1-es autópálya leállósávjában gyalogolnak - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. Tájékoztatásuk szerint mintegy 200-250 ember hagyta el a bicskei befogadó állomást, akik ösvényeken át az M1-es autópályára értek, jelenleg is ott, a leállósávban gyalogolnak a határ felé. Nem csak férfiak, nők és gyerekek is vannak a menetben. A közlekedést nem állították le, az emberek az autók mellett haladnak. Kérdésére elmondták, Németországba szeretnének eljutni, de a rövid távú céljuk Ausztria fővárosa, Bécs. Tíz rendőrautó érkezett a helyszínre, hogy biztosítsák a menekültek útját.

11.30: Elindult az első nemzetközi vonat a Keletiből

Elindult az első nemzetközi vonat a Keleti pályaudvarról szombat délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt, 22 perc késéssel - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t.

Peiper Károly

közölte: a Hungária Eurocity Pozsonyon és Prágán keresztül Berlinbe közlekedik. Arról nincs információja, hogy migránsok is felszálltak-e a szerelvényre - tette hozzá. Mint elmondta, a nemzetközi forgalmat a társvasutakkal egyeztetve folyamatosan állítják helyre. A következő nemzetközi szerelvény menetrend szerint 11 óra 25 perckor indul Pozsonyon át Prágába, és várhatóan délután 1 óra után már közlekednek a vonatok Ausztriába és Németország felé is - mondta a sajtóügyeletes.

Illegális bevándorlás - Keleti pályaudvar

11.25: Szijjártó: az éjjel történtek a felelőtlen kijelentések és a bukott uniós politika következménye

Az éjjel Magyarországon történtek két dolognak tudhatóak be: az Európai Unió bukott migrációs politikájának, valamint európai politikusok felelőtlen kijelentéseinek -

közölte szombaton

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tárcavezetők informális tanácskozását megelőzően. A politikus újságírói kérdésre azt is mondta, hogy Magyarország az összes távozó menekültet regisztrálta, Magyarország pedig be fogja tartani az uniós előírásokat.

11.18: Megindultak a migránsok a peronok felé a Keletiben

A Keleti pályaudvaron a tranzitzónából óriási tömegben indultak a peronok felé a menekültek – közölte az

Origo

helyszínen lévő tudósítója.

11.15: Megfenyegettek egy buszvezetőt a migránsok

A Magyar Idők értesülései szerint a migránsok megfenyegették az őket Hegyeshalomra szállító konvoj első buszának vezetőjét. A lap szombaton, online felületén azt írta: a buszon utazók azt mondták a sofőrnek, "ha nem Hegyeshalomra viszel minket, megölünk". A sofőr a Magyar Idők kérdésére hozzátette: rendkívül feszült volt a légkör. A migránsok üzenetét egy bécsi újságíró tolmácsolta neki. Elmondta azt is, hogy a második fordulóra lecsillapodtak a kedélyek.

11.02: Többen leszálltak a határ előtt veszteglő buszokból

Több migráns is leszállt a határ előtti dugóban veszteglő buszokról, és gyalog érte el az osztrák határt - számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója.

11.00: Visszafordítják a forgalmat Hegyeshalomnál

Visszafordítják a feltorlódott járműveket az M1-es autópályán Hegyeshalomnál - tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója. Az autópálya Bécs felé vezető oldalát a határátkelő előtt hajnalban zárta le az osztrák hatóság a gyalogosan érkező migránsok miatt. Azóta mintegy 10 kilométeres dugó alakult ki az autópályán a határ előtt. A feltorlódott sorban még mintegy 30-40 migránsokat szállító busz is várakozik.

10.48: Több százan menetelnek Vámosszabadiból

Rendőrségi felvezetéssel több száz menekült halad Szlovákia felől, Vámosszabadi térségében Győr felé. Az Útinform szerint fennakadás még nincs, de lelassult a haladás Szlovákia felől Győr felé.

10.45: Bicskéről is elindultak

A Hír Televízió információi szerint 80-100 migráns indult el Bicskéről Ausztria felé.

10.38: Tíz kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál

Tíz kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombaton délelőtt - közölte a rendőrség a honlapján. A rendőrség azt javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián és Sopronon keresztül kerüljenek. A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába. A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál és válasszák a 85-ös, majd a 84-ös számú főutat.

10.20: A német szövetségi rendőrség több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezésére számít szombaton

Több ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezhet szombaton Németországba a határőrizetért is felelős német szövetségi rendőrség szerint.

Ivo Priebke

, a szövetségi rendőrség szóvivője az MTI-nek azt mondta, nem tudják pontosan, hogy hány ember várható Magyarországról, mert "eltérő jelentéseket" kaptak a "menedékkérők mozgásáról". Az viszont biztosnak tűnik, hogy több ezren érkezhetnek meg szombaton busszal és vonattal a bajor-osztrák határra. Ezért "minden mozgósítható erőt és tartalékot oda irányítottunk" - mondta a szóvivő. A menedékkérőket a szövetségi rendőrség munkatársai a német határ átlépése után regisztrálják, ellátják, majd a menedékkérőket befogadó állomáshelyekre szállítják.

9.58: Debrecenből vonattal indultak útnak a migránsok

Több száz migráns indult útnak szombat hajnalban vonattal a debreceni nyílt befogadó állomásról - közölte az M1 aktuális csatorna szombaton. A csatorna helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy csomagokkal felszerelkezett emberek hajnal óta folyamatosan hagyják el a befogadó állomást. A migránsok feltehetően Budapest érintésével próbálnak nyugat felé haladni, azt követően, hogy pénteken Ausztria és Németország is bejelentette, beengedik a migránsokat.

9.40: MÁV: újraindult a nemzetközi forgalom a Keleti pályaudvarnál

Újraindult a nemzetközi vonatforgalom a Keleti pályaudvaron szombat reggel 9 órakor - közölte

Lőcsei Virág

, a MÁV-csoport szóvivője az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. Tájékoztatása alapján a vasúttársaság hangosbeszélőn magyar és angol nyelven is folyamatosan tájékoztatja az utasokat az induló és érkező járatokról. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy szombaton még számítani lehet kisebb fennakadásokra, késésekre a nemzetközi vonatközlekedésben. A MÁV csütörtök reggeltől nem indított közvetlen vonatjáratot Nyugat-Európába Budapestről. A vasúttársaság a vasúti közlekedés biztonsága miatt döntött így, a nemzetközi jegyeket pedig a menetrend szerinti belföldi járatokon fogadták el.

9.35: BM: 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz

Mintegy 4500 migránst szállítottak el az éjjel az osztrák határhoz buszokkal - jelentette be

Kontrát Károly

, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombat reggel sajtótájékoztatón.

Giró-Szász András

kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig arról számolt be, jelenleg is ülésezik az operatív törzs, amely megállapította, hogy a Keleti pályaudvaron levő állapotok lehetővé teszik azt, hogy korábbi menetrend szerint újrainduljanak a nemzetközi vonatok is. Azt mondta, a Keleti pályaudvarnál mintegy 150 illegális bevándorló tartózkodik jelenleg. Kontrát Károly ismertette: az operatív törzs pénteki döntését végrehajtották, az akció eredményesen és sikeresen lezárult: mind az M1-es autópályán vonuló illegális bevándorlókat, mind az 1-es vasútvonalat elfoglalókat, valamint a Keleti pályaudvaron várakozókat elszállították az osztrák határhoz. Giró-Szász András hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el, az operatív törzs péntek esti döntését az alapozta meg, hogy olyan helyzet állt elő, ami a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. A magyar kormány továbbra is a schengeni kódex és dublini rendelet alapján jár el a bevándorlókkal kapcsolatban- tette hozzá. Kontrát Károly emlékeztetett: a parlament pénteken elfogadta a tömeges illegális bevándorlással összefüggő, 10 törvény módosításából álló törvénycsomagot. Hangsúlyozta: Magyarország a schengeni határt megvédi, a hármas intézkedéscsomaggal biztosítják a fizikai határvédelmet, az ideiglenes határzár ki fog épülni, megteremtik a jogi védelmet, illetve az élőerős védelmet is a határvadász bevetési egységekkel. Az államtitkár köszönetet mondott a rendőrségnek, a Volán társaságoknak, a Budapesti Közlekedési Központnak, a karitatív szervezeketnek, valamint az együttműködő osztrák hatóságoknak, akik segítettek az akcióban. Giró-Szász András az MTI kérdésére megerősítette, hogy a Vámosszabadi befogadóállomásról illegális bevándorlók indultak el az osztrák határ irányába. Hangsúlyozta: Vámosszabadi nyílt befogadóállomás, amelyben már regisztrált menekültek vannak, akik szabadon mozoghatnak. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője ismertette: szombatig 164 926 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, ez a szám pénteken 2181 volt. Szombaton reggel 8 óráig 416 emberrel szemben intézkedtek. Idén péntek éjfélig 913 embercsempésszel szemben intézkedtek, szombat reggel nyolc óráig további hattal szemben. Ismertette: az éjszaka folyamán a rendőrség 104 buszt állított ki. Hozzátette: a rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese elmondta: idén eddig 152 362 menedékjogi kérelmet regisztráltak, pénteken több mint 1700-at. A befogadóintézményekben jelenleg 3882-en tartózkodnak.

9.00: Hét kilométeres a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalomnál

Hét kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátkelőnél szombat reggel háromnegyed kilencre, miután az osztrák oldalon csak a Magyarország felől érkező migránsokat engedik át - közölte az Útinform az MTI-vel. Tájékoztatásuk alapján az úton lévőknek érdemes legkésőbb Győrnél letérni a sztrádáról és Sopronban, vagy Kópházán átlépni a határt. Az M1-es autópályán ugyanis a határ előtti kocsisor folyamatosan növekszik - hangsúlyozta az Útinform, azt javasolva, csak az induljon el az M1-es autópályán, akinek az feltétlenül szükséges. Az Útinform emellett figyelmeztetett arra is, hogy az esős idő miatt az átlagosnál több balesetre lehet számítani, ami további torlódásokat okozhat az autópálya Győr és Budapest közötti szakaszán.

8.50: Kétszáz migráns gyalog indult Bécs felé Vámosszabadiból

Kétszáz migráns gyalog indult Hegyeshalom és Bécs irányába Vámosszabadiból - közölte az M1 aktuális csatorna szombat reggel. Tájékoztatásuk alapján a migránsok reggel 9 órakor már Győrben jártak. Az M1 úgy tudja, a Vámosszabadiban található nyílt befogadó állomáson tartózkodók azt követően indultak útnak, hogy megtudták, Ausztria beengedi a Keleti pályaudvar elől pénteken gyalog Bécs felé indulókat.

8.40: A német helyettes kormányszóvivő megerősítette Faymann bejelentését

Georg Streiter

német helyettes kormányszóvivő megerősítette Werner Faymann osztrák kancellár szombat hajnali bejelentését, miszerint Ausztria és Németország beengedi a Magyarországról elindult menekülteket. Az ARD német országos közszolgálati televízió beszámolója szerint Georg Streiter elmondta, hogy a döntést több megbeszélés után hozták meg. A Spiegel Online hírportál azt írta, hogy a döntést

Angela Merkel

német kancellárnak

Orbán Viktor

magyar miniszterelnökkel és Werner Faymann osztrák kancellárral folytatott megbeszélései előzték meg.

8.20: Kormányszóvivő: nem indul több busz a Keleti pályaudvarról

Nem indul több, az illegális bevándorlókat az osztrák határra szállító autóbusz a Keleti pályaudvarról - mondta az MTI-nek

Kovács Zoltán

kormányszóvivő szombat reggel Hegyeshalmon. Nincs ilyen terv - fogalmazott. Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra - mondta. Péntek éjjel több mint 90 autóbusz indult el a migránsokkal Hegyeshalomra, egyharmadukat még várják - mondta. A buszokat négyesével engedik be a határra. Miután az autópálya Bécs felé vezető oldalát az osztrákok lezárták, az MTI információi szerint az M1-es autópályán már több mint 20 kilométeres dugó alakult ki a határ térségében.

5.00: További buszok a határon, újra megtelt a Keleti aluljárója

Szombat hajnalban nem sokkal 5 óra előtt további migránsokkal teli buszok érkeztek meg a magyar-osztrák határra. Mindeközben a Keleti pályaudvar aluljárója ismét megtelt bevándorlókkal - hangzott el az M1 aktuális csatornán szombat hajnalban.

Illegális bevándorlás - A Keleti pályaudvarról több busz i

Az emberek szállnak le a járművekről és szakadó esőben gyalogosan kelnek át a hegyeshalmi határátkelőhelyen, és tartanak a nickelsdorfi (Miklóshalma) pályaudvarra. Eddig legalább tíz busz érkezett. Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé vezető oldalát. Közben a Keleti pályaudvaron - ahonnan korábban nagy számban távoztak - az aluljáró ismét megtelt migránsokkal. Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínen azt mondta: az emberek próbálják megtudni, hogy érkeznek-e további buszok, mert egyre többen akarnak átjutni az osztrák határon.

4.45: A kormányszóvivő az osztrák határnál tájékozódik

Kovács Zoltán

kormányszóvivő a magyar-osztrák határnál tájékozódik a Magyarországot elhagyó illegális migránsok helyzetéről, sorsáról. A kormányszóvivő szombat hajnalban Hegyeshalmon tartott sajtótájékoztatóján elmondta: folyamatosan tárgyal az osztrák hatóságokkal, hogy mi fog történni velük - tette hozzá. Azt mondta: most itt az alkalom, hogy Ausztria megmutassa szolidaritását. Kovács Zoltán hangsúlyozta: az illegális migrációs helyzet kezelésére közös európai megoldást kell találni, és szerinte a következő napokban sikerülhet előrelépni ebben a kérdésben. Mint felidézte: Magyarországon, a fővárosban tarthatatlan állapotok alakultak ki a napokban. Egyre kevésbé voltak együttműködők a bevándorlók, erőszakosabbá váltak. A biztonsági kockázati helyzet felszámolása érdekében döntöttek úgy, hogy a migránsok utazására buszokat biztosítanak. Céljuk az volt, hogy az M1-es autópályát felszabadítsák és helyreálljon a nemzetközi vasúti közlekedés. A kormányszóvivő azt mondta: a magyar és az osztrák hatóságokkal együttműködve most nagyjából háromezer embert segítenek át az osztrák oldalra. Azt viszont továbbra sem tudni, hogy mi lesz velük. Vannak, akik tovább akarnak menni Németországba, vannak akik maradni akarnak Ausztriában, s kérdés az is, hogy mi lesz ha nem kapnak menekültstátuszt - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

3.00: A magyar osztrák határon fogtak el egy embercsempészt

Illegális bevándorlókat szállító német férfit fogtak el soproni rendőrök a magyar-osztrák határátlépési pont közelében - közölte a rendőrség szombatra virradó éjszaka honlapján. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 0 órakor a 84-es számú főúton ellenőriztek egy német hatósági jelzésű kisbuszt, amelyet egy 51 éves német állampolgár vezetett. A gépkocsiban utasként tíz szír állampolgár - köztük négy gyermekkorú - tartózkodott, akik magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni, valamint a továbbutazáshoz szükséges okmányokkal nem rendelkeztek. A rendőrök a külföldieket a megyei rendőr-főkapitányságon előállították, és

S. Kamil

ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak - olvasható a rendőrségi közleményben.

2.55: A burgenlandi rendőrség 800-3000 közötti menekülttel számol

A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról érkező buszokkal 800-3000 közötti menekült fog érkezni az osztrák-magyar határra; a hatóság szombat hajnalban tett közlése szerint felkészültek az emberek érkezésére.

Werner Fasching

tartományi szóvivő helyettes tájékoztatása szerint nincsenek biztos információik arról, hogy hány busz, és pontosan hány migráns várható, azonban a rendőrség gondoskodik arról, hogy az érkezők ételt és italt kapjanak, valamint szükség esetén orvosi ellátásban részesüljenek. "Ezek után fogjuk megkérdezni őket, hogy akarnak-e beadni menekültkérelmet Ausztriában" - mondta Fasching. Hozzátette: amennyiben igen, úgy felvesszük az adatokat, azonban ha nem, akkor Bécsbe visszük őket tovább. Az osztrák rendőrség feltételezései szerint a menekültek Nickelsdorfba (Miklóshalma) érkeznek, azonban arról nincsenek információik, hogy a menekültek gyalog mennek-e tovább. A hatóság jelenleg vizsgálja, hogy az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonatot rendelkezésükre tud-e bocsátani. Miklóshalma környékén jelenleg egy 600 férőhelyes befogadó hely áll rendelkezésre. A vöröskereszt nemcsak burgenlandi hanem bécsi és alsó-ausztriai segítőkkel is dolgozik jelenleg. A Der Standard című osztrák lap online felületének beszámolója szerint az osztrák-magyar határon a segélyszervezetnek már csaknem száz önkéntese áll készenlétben.

Werner Faymann

osztrák kancellár arról számolt be, hogy

Angela Merkel

német kancellárral megegyeztek abban, hogy nem lezárják, hanem megnyitják a határokat. Ez egy szükséghelyzet - nyilatkozta az Ö3 közszolgálati rádióadónak.

2.40: Felfüggesztik a fővárosi ideiglenes szociális blokk kialakítását

A főváros felfüggeszti a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka az MTI-t. Azok után született meg a döntés, hogy az illegális bevándorlók elhagyták a Keleti pályaudvar tranzitzónáját. Közleményükben azt írták: a főváros hatvan autóbuszt biztosított az illegális bevándorlók szállításához. Korábban a fővárosban a Keleti, a Nyugati, és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat az illegális bevándorlók számára. A legtöbben a Keleti pályaudvaron voltak. A fővárosi vezetés a hatóságokkal és az önkéntesekkel folytatott konzultáció során úgy döntött, hogy egy új helyszínen alakítanak ki egy úgynevezett ideiglenes szociális blokkot a migránsok elszállásolására. Ennek helyszínét a Verseny utcában egy egykori piac helyén jelölték ki. Az elmúlt egy hétben több alkalommal zavargások is voltak a Baross téren.

2.35: Elérte az osztrák határt az első busz

Hajnali fél 3-kor elérte a magyar-osztrák határt az első migránsokkal teli busz, amely szombatra virradó éjszaka indult útnak. Az MTI tudósítója látta, ahogy a migránsok sorban szállnak le a buszról. A határon gyalog mentek át. Az osztrákok tapsolva, éljenezve fogadták őket "Welcome" feliratokkal. Az önkéntesek a vöröskereszt étellel és itallal kínálták őket. Mindeközben az M1-es autópályán a zsámbéki lehajtónál várakozókat is értesítették. Csak innen több mint 10 busz indult útnak tele emberekkel. Hajnali 3 óra körül a zsámbéki lehajtótól már mindenkit elvittek. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta: sok mindent hátrahagytak, nagy a felfordulás. Hasonló a helyzet a fővárosi Keleti pályaudvarnál is. A Baross tér és az aluljáró szinte kiürült, de ott maradtak a matracok, sátrak, üres babakocsik. Az M1 aktuális csatorna képei szerint már ott is megkezdték a takarítást a közterület-fenntartó munkatársai. A helyszínen eddig is segített és még most is ott van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós

az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva elmondta: legfontosabb feladatuk az volt, hogy elhitessék az emberekkel, valóban a határra viszik őket. Mint kiemelte: nagyon sok volt köztük a családos, ezért is sokat kérdezgették, mi lesz velük.

2.10: A Keleti pályaudvarról több busz is elindult az osztrák határra

A fővárosi Keleti pályaudvarról több, migránsokkal teli busz indult el szombatra virradóra nem sokkal fél 2 után az osztrák határ felé.

Illegális bevándorlás - A Keleti pályaudvarról több busz i

Az M1 aktuális csatorna tudósításán a buszokkal útnak induló emberek közül többen vidáman integettek a kamerák felé. Ezzel egyidőben az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójához újabb buszok érkeztek, de onnan továbbra is csak egy busz indult el. Az MTI a helyszínen lévő önkéntesektől úgy értesült a migránsok továbbra is félnek attól, hova viszik őket, ezért az első Hegyeshalomra indult busztól visszajelzést várnak. Közben Zsámbéknál elkezdett esni az eső is, ezért az emberek behúzódtak az értük küldött buszokba. Az osztrák vöröskereszt azt közölte: 800-1500 migránsra számítanak, akiket a nickelsdorfi (Miklóshalma) menekültfogadó központban fognak elhelyezni.

1.14: Egyelőre a migránsok csak egy buszt engedtek el

Egy migránsokkal megtelt busz már elindult az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójától az osztrák határ felé - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója szombatra virradóra nem sokkal 1 óra előtt. Az MTI tudósítójának a helyszínen lévő önkéntesek elmondták: egyelőre a migránsok csak egy buszt engedtek el. Megvárják, hogy az a határra érjen és visszajelezzen nekik, hogy valóban nem táborba, hanem Hegyeshalomra viszik a migránsokat.

Illegális bevándorlás - Elindult az elsõ busz az osztrák ha

Korábban az M1 aktuális csatorna tudósítója egy önkéntes szervezet munkatársára hivatkozva azt mondta: a zsámbéki lehajtóhoz harminc darab ötven férőhelyes busszal viszik el a migránsokat. Közben a fővárosi Keleti pályaudvarnál is többen elkezdtek felszállni az értük küldött buszokra. Először csak férfiak szálltak fel a járművekre. Korábban ugyanis a magyar-román labdarugó-mérkőzés alatt randalírozóktól tartottak, ezért a nőket és a gyermekeket leküldték az aluljáróba. Itt atrocitás nem történt, miután a rendőrség korábban a Kerepesi utat is lezárta. A Keleti pályaudvaron lévő tranzitzónában egyre többen kezdtek el pakolni - hangzott el az M1 aktuális csatornán. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette:

a központi operatív törzs úgy döntött

, hogy az éjszaka folyamán buszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket. Jelezte azt is, hogy a buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot.

Ausztria tárt karokkal várja a Magyarországról érkező migránsokat - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=565905

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.