Egyetem

A Nobel-díj receptjéről tartott előadást Tim Hunt biokémikus

A Nobel-díj receptjéről tartott előadást Tim Hunt biokémikus

2015. szeptember 1., kedd
A Nobel-díj receptjéről tartott előadást Tim Hunt biokémikus
tim_hunt_sajtotajekoztato02kf

Nobel-díjas kutató nyitotta a tanévet a szegedi középiskolások és egyetemisták számára: szeptember elsején Tim Hunt tartott előadást a V. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozója alkalmából.

Tim Hunt

a 14. Nobel-díjas, aki a Szegedi Tudós Akadémiának köszönhetően Szegedre látogat, hogy megossza ismereteit a város legtehetségesebb középiskolásaival és egyetemistáival. A 2001-ben fiziológiai és orvostudományi elismeréssel kitüntetett angol biokémikus kedden először a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium nemrégiben átadott világszínvonalú laboratóriumát tekintette meg, ahol az intézmény legtehetségesebb középiskolásai egy egyedülálló rekordkísérletbe kezdtek. Az orvosbiológiai kutatásokra specializált laborban a Nobel-díjas is csatlakozott a fiatalokhoz, majd a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium természettudományi laboratóriumában arról is meggyőződhetett, milyen gyakorlati oktatásban részesülnek a tudományokban már brillírozó gimnazisták.

tim_hunt_sajtotajekoztato07kf

Tim Hunt, aki két társával egyetemben a sejtciklusok szabályozásának genetikai alapjait kutatta az érdeklődő egyetemisták és középiskolás tudóspalánták előtt felfedte, hogyan lehet nyerhet valaki Nobel-díjat. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi terme megtelt kíváncsiskodókkal, mind a legnagyobb elismerés receptjére voltak kíváncsiak. Mint mondta, inspiráló közeg, mentorok, kitartó munka és egy nagy kalap szerencse is kell a díjhoz. Tim Huntot lenyűgözte, milyen sokan voltak kíváncsiak tudományos tevékenységére, látogatásáról pedig az egyetem vezetése, valamint a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány tagjai is elismeréssel szóltak.

Varró András

kuratóriumi elnök azt mondta, a Nobel-díjas érkezése a szegedi és hódmezővásárhelyi diákok számára csak még érdekesebbé tette a tudományokat, míg

Bari Ferenc

és

Ormos Pál

kuratóriumi tagok úgy folytatták, látogatása izgalmas, a „Hogyan nyerjünk Nobel-díjat?” című bemutatója pedig nem mindennapi kurzust ígér az egyetemistáknak.

Szabó Gábor

, a szegedi egyetem rektora ugyancsak megköszönte a rangos tudományos díjjal kitüntetett kutatónak, hogy elfogadta a szegedi alapítvány meghívását. A kiemelkedő tanulmányi, illetve tudományos eredményt elért Köztársasági Ösztöndíjas hallgatók Tim Hunttól vehették át oklevelüket.

A Radnóti-gimnáziumban egyedülálló kísérlettel fogadták a Nobel-díjast. http://szegedma.hu/?p=564572

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.