Bulvár

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem

2015. szeptember 14., hétfő
A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem
szuret

A mustgáz veszélyére figyelmeztet a katasztrófavédelem, amely hétfőn az MTI-vel azt közölte: évente körülbelül egy tucatszor riasztják a tűzoltókat szüret idején mustgáz miatt, és nem múlik el év úgy, hogy valaki ne halna meg a borospincékben a must erjedése során keletkező szén-dioxid miatt.

A szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatósága kifejtette: a mustgáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb. Zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül az, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik. Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat. A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek - olvasható a közleményben, amely felhívták a borospincék tulajdonosait arra, hogy gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről, a hordókat pedig - ha lehet - igyekezzenek nagy térben elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése - írták. Mindemellett alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Ha a pincében a szén-dioxid-koncentráció eléri a tíz százalékot, az már eszméletvesztést, később pedig fulladásos halát okozhat. A gyertyaláng ezzel szemben csak tizennégy százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki. Ezért azt javasolták, hogy az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe a borászok. Ha a gyertya lángja kialszik, akkor nincs elég oxigén a helyiségben, azonnal el kell hagyni a pincét. Mustgázmérgezésben az idén már meghalt egy férfi Szekszárdon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.