Írjon nekünk

Egészség

Fontos, hogy megfelelően közölje az orvos a gyászhírt – szegedi kutató vizsgálta a halálhír és a traumafeldolgozás kapcsolatát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

IMG_0321

A halálról és gyászról szakcikkeket és esszéket közlő Kharon Thanatológiai Szemle legfrissebb számában megjelent tanulmányról ismertetést közölt a Nyelv és Tudomány, illetve az index.hu is hivatkozott rá egy összefoglaló írásában. Ennek kapcsán beszélgettünk a halálhír közléséről, kutatásáról a tanulmány szerzőjével, Zelena Andrással.

Mit gondol, mi váltotta ki a szakmabelieken felül a nagyközönség érdeklődését e cikk iránt? – tettük fel elsőként a kérdést. „A halál vagy veszteség élményével mindenki találkozik sajnos élete során, legyen szó egy közeli hozzátartozó, barát vagy akár szeretett kisállat elvesztéséről. Sokan nem is gondolnak bele, de a rossz hír közléséhez tartozik pl. a végtagamputáció szükségességének közölése a beteggel, de ugyanilyen egy tinédzser lánynak a fogai vagy haja elvesztésével kapcsolatos közlés is” – nyilatkozta lapunknak adott interjújában Zelena András traumakutató, kommunikációs szakember. „Egy korábbi tanulmányomban a legnagyobb fájlmegosztó oldalon megjelenő emlékezővideók gyászföldolgozásban betöltött szerepét elemeztem, de úgy tűnik, a halálhír közlésével kapcsolatos kérdőíves kutatásom eredményei szélesebb kört érintettek meg.”
hospital_deviantart01

Csak orvos közölheti a halálhírt

„Többféle protokoll van, amely kórházanként változik: szervezeti és működési szabályzat, klinikavezetői, kórházigazgatói körlevél határozhatja meg az adott intézményben elvárt és alkalmazandó szabályokat. A honi törvény szerint csak orvos közölhet halálhírt, s ez rendjén is való így, hiszen e szakemberek ismerik a beteg kórtörténetét, az előzményeket, okokat. Egyes kórházak halálhír közlésére vonatkozó szabályzatában vagy iránymutatásában szövegszerűen is megjelenik, hogy a meghalt szónak kétszer el kell hangoznia a beszélgetés alatt, valamint tiltottak a szépítő, úgynevezett eufemizáló szerkezetek, mint például az elszenderült, eltávozott, elaludt kifejezéseket. A telekommunikációs eszközök fejlődése és elterjedése is más ütemet diktál, már a táviratok helyett az értesítendő személyként föltüntetett hozzátartozóval telefonon közlik a rossz hírt. A közelmúltban médiavisszhangot kapott SMS-ben küldött halálesetről szóló értesítés sem etikus, nem is szabályos, és a rossz, elrettentő példák sorát gyarapítja. Az orvosokkal és komplikált gyásszal küzdő, pszichiátriai osztályon kezelt betegekkel felvett kérdőíves felmérésem bizonyítja, hogy ez szerencsére egyre ritkább” – mondta el a téma kutatója.

Nem mindegy, hogy az orvos hogyan közli a rossz hírt

„Minden esetben fontos, hogy az orvos felmérje, milyen nyelvi bázissal rendelkezik az, akivel a rossz hírt közlik, s a neki megfelelő, befogadható módon kell közölnie az információt, törekedve a tárgyszerűségre, világos megfogalmazásra” – tárgyalja Grice társalgási maximáit is tanulmányában emelve Zelena. „Nem szabad elfelejteni a segítő lehetőségekre való figyelemhívást sem, ilyenek az öntevékeny gyászcsoportok, az egyháziak és alapítványok tanácsadói, továbbá a mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, súlyosabb esetben a pszichiáter szakorvos vagy szakrendelés látogatásának lehetősége. Elmondta: ezen elérhetőségeket gyakran már a kórházak hirdetőtábláira is kifüggesztik.hospital_deviantart02

Úgy gondolja, a betegeknek nem szabad konkrét túlélési, „még ennyi és ennyi hónapja van hátra”határidőt mondani, ugyanis szorongástelin éli meg a beteg ezen időtartam minden egyes napját, s a beteget traumatizálja a jósolt halál napjának közeledte.

Ma már tanítják a közlés módját

„Az orvostanhallgatók számára minden egyetemen létezik orvosi kommunikáció és tanatológiai (halál, haldoklás tudománya – szerk.) képzés, de hálóterv szerint intézményenként változik, hogy mikor lehet ilyen stúdiumokat látogatni. Az orvosegyetemek rájöttek, hogy szükség van az ehhez kapcsolódó tudásra, ugyanis korábban az orvosok idősebb kollégáiktól, csak a gyakorlatban tudták elsajátítani, s az ismeretszerzés, a készségek elsajátítása lassabb és nehézkesebb folyamat volt. A Szegedi Tudományegyetemen a tanatológia kurzuson és más órákon is hangsúlyt helyeznek erre” – ismertette Zelena András a felsőoktatásban zajló felkészítést.

A rosszul közölt gyászhír nehezebbé teszi a feldolgozást

„Korábban írtam szintén a Kharón folyóiratban egy cikket az interneten megtalálható gyászvideókról, illetve arról, hogy ezek hogyan illeszthetőek be a tragédia feldolgozásának folyamatába” – utalt vissza bevezetőben említett kutatására a szakember. Rámutatott: ahogy az egyéni gyász közösségi gyásszá válik egy ilyen mozgóképanyag után, úgy akaszthatja meg a feldolgozás folyamatát egy rosszul közölt halálhír, amely úgynevezett komplikált gyászfeldolgozássá válik.

Az orvosnak is nehéz

„Jellemzően a krónikus belgyógyászati osztályon dolgozó orvosok azok, akik a legtöbb halálhírt közlik. Az ő esetükben a legfontosabb a szupervízió lehetőségére való figyelemfelhívás, ugyanis ők is magukra maradnak azzal a lelki teherrel, hogy hetente akár 10-15 halálhírt is közölniük kell” – mondta Zelena András. „Szegeden a dr. Barabás Katalin docens asszony által vezetett Magatartástudományi Intézet az, amelynek munkatársai pszichiáterek, szakpszichológusok, klinikai pszichológusok, mentálhigiénés és szociális munkás szakemberek, akik mind a betegek, mind az egészségügyi szakszemélyzet segítségére lehet. Úgy gondolom, inkább a kisvárosokban probléma e kérdés kezelése” – mutatta be városunk orvosainak helyzetét ebben a kérdésben a tanulmány szerzője.

Fontos, hogy megfelelően közölje az orvos a gyászhírt – Zelena Andrással beszélgettünk. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=559595

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 14.

Kommentek

Egészség

Zöldségek, amelyek jobbak főzve, mint nyersen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nem is gondolnánk, de vannak olyan zöldségek, amelyek a főzés hatására fejtik ki igazán a jótékony hatásaikat. Miközben a józan paraszti ész azt sugallná, hogy a nyers zöldségekből több tápanyaghoz juthatunk, mint a főttből, a dietetikusuk szerint ez a megközelítés nem minden esetben állja meg a helyét. Nézzük, miért! Kommentek

Tovább olvasom

Egészség

Telefonon vezette le a szülést egy szegedi mentésirányító

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A telefonos segítségnek és a talpraesett apuknak hála komplikáció nélkül megszületett a gyermek.

Tovább olvasom

Egészség

Még mindig rossz a levegő Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ugyanakkor javulás várható.

Tovább olvasom

Aktuál