Egyetem

Fontos, hogy megfelelően közölje az orvos a gyászhírt - szegedi kutató vizsgálta a halálhír és a traumafeldolgozás kapcsolatát

Fontos, hogy megfelelően közölje az orvos a gyászhírt - szegedi kutató vizsgálta a halálhír és a traumafeldolgozás kapcsolatát

2015. augusztus 14., péntek
Fontos, hogy megfelelően közölje az orvos a gyászhírt - szegedi kutató vizsgálta a halálhír és a traumafeldolgozás kapcsolatát
IMG_0321

A halálról és gyászról szakcikkeket és esszéket közlő Kharon Thanatológiai Szemle legfrissebb számában megjelent tanulmányról ismertetést közölt a Nyelv és Tudomány, illetve az index.hu is hivatkozott rá egy összefoglaló írásában. Ennek kapcsán beszélgettünk a halálhír közléséről, kutatásáról a tanulmány szerzőjével, Zelena Andrással.

Mit gondol, mi váltotta ki a szakmabelieken felül a nagyközönség érdeklődését e

cikk

iránt? - tettük fel elsőként a kérdést. „A halál vagy veszteség élményével mindenki találkozik sajnos élete során, legyen szó egy közeli hozzátartozó, barát vagy akár szeretett kisállat elvesztéséről. Sokan nem is gondolnak bele, de a rossz hír közléséhez tartozik pl. a végtagamputáció szükségességének közölése a beteggel, de ugyanilyen egy tinédzser lánynak a fogai vagy haja elvesztésével kapcsolatos közlés is” – nyilatkozta lapunknak adott interjújában

Zelena András

traumakutató, kommunikációs szakember. „Egy korábbi tanulmányomban a legnagyobb fájlmegosztó oldalon megjelenő emlékezővideók gyászföldolgozásban betöltött szerepét elemeztem, de úgy tűnik, a halálhír közlésével kapcsolatos kérdőíves kutatásom eredményei szélesebb kört érintettek meg."

hospital_deviantart01

Csak orvos közölheti a halálhírt

„Többféle protokoll van, amely kórházanként változik: szervezeti és működési szabályzat, klinikavezetői, kórházigazgatói körlevél határozhatja meg az adott intézményben elvárt és alkalmazandó szabályokat. A honi törvény szerint csak orvos közölhet halálhírt, s ez rendjén is való így, hiszen e szakemberek ismerik a beteg kórtörténetét, az előzményeket, okokat. Egyes kórházak halálhír közlésére vonatkozó szabályzatában vagy iránymutatásában szövegszerűen is megjelenik, hogy a meghalt szónak kétszer el kell hangoznia a beszélgetés alatt, valamint tiltottak a szépítő, úgynevezett eufemizáló szerkezetek, mint például az elszenderült, eltávozott, elaludt kifejezéseket. A telekommunikációs eszközök fejlődése és elterjedése is más ütemet diktál, már a táviratok helyett az értesítendő személyként föltüntetett hozzátartozóval telefonon közlik a rossz hírt. A közelmúltban médiavisszhangot kapott SMS-ben küldött halálesetről szóló értesítés sem etikus, nem is szabályos, és a rossz, elrettentő példák sorát gyarapítja. Az orvosokkal és komplikált gyásszal küzdő, pszichiátriai osztályon kezelt betegekkel felvett kérdőíves felmérésem bizonyítja, hogy ez szerencsére egyre ritkább” – mondta el a téma kutatója.

Nem mindegy, hogy az orvos hogyan közli a rossz hírt

„Minden esetben fontos, hogy az orvos felmérje, milyen nyelvi bázissal rendelkezik az, akivel a rossz hírt közlik, s a neki megfelelő, befogadható módon kell közölnie az információt, törekedve a tárgyszerűségre, világos megfogalmazásra” – tárgyalja Grice társalgási maximáit is tanulmányában emelve Zelena. „Nem szabad elfelejteni a segítő lehetőségekre való figyelemhívást sem, ilyenek az öntevékeny gyászcsoportok, az egyháziak és alapítványok tanácsadói, továbbá a mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, súlyosabb esetben a pszichiáter szakorvos vagy szakrendelés látogatásának lehetősége. Elmondta: ezen elérhetőségeket gyakran már a kórházak hirdetőtábláira is kifüggesztik.

hospital_deviantart02

Úgy gondolja, a betegeknek nem szabad konkrét túlélési, „még ennyi és ennyi hónapja van hátra”határidőt mondani, ugyanis szorongástelin éli meg a beteg ezen időtartam minden egyes napját, s a beteget traumatizálja a jósolt halál napjának közeledte.

Ma már tanítják a közlés módját

„Az orvostanhallgatók számára minden egyetemen létezik orvosi kommunikáció és tanatológiai (halál, haldoklás tudománya – szerk.) képzés, de hálóterv szerint intézményenként változik, hogy mikor lehet ilyen stúdiumokat látogatni. Az orvosegyetemek rájöttek, hogy szükség van az ehhez kapcsolódó tudásra, ugyanis korábban az orvosok idősebb kollégáiktól, csak a gyakorlatban tudták elsajátítani, s az ismeretszerzés, a készségek elsajátítása lassabb és nehézkesebb folyamat volt. A Szegedi Tudományegyetemen a tanatológia kurzuson és más órákon is hangsúlyt helyeznek erre” - ismertette Zelena András a felsőoktatásban zajló felkészítést.

A rosszul közölt gyászhír nehezebbé teszi a feldolgozást

„Korábban írtam szintén a Kharón folyóiratban egy cikket az interneten megtalálható gyászvideókról, illetve arról, hogy ezek hogyan illeszthetőek be a tragédia feldolgozásának folyamatába” - utalt vissza bevezetőben említett kutatására a szakember. Rámutatott: ahogy az egyéni gyász közösségi gyásszá válik egy ilyen mozgóképanyag után, úgy akaszthatja meg a feldolgozás folyamatát egy rosszul közölt halálhír, amely úgynevezett komplikált gyászfeldolgozássá válik.

Az orvosnak is nehéz

„Jellemzően a krónikus belgyógyászati osztályon dolgozó orvosok azok, akik a legtöbb halálhírt közlik. Az ő esetükben a legfontosabb a szupervízió lehetőségére való figyelemfelhívás, ugyanis ők is magukra maradnak azzal a lelki teherrel, hogy hetente akár 10-15 halálhírt is közölniük kell” - mondta Zelena András. „Szegeden a

dr. Barabás Katalin

docens asszony által vezetett Magatartástudományi Intézet az, amelynek munkatársai pszichiáterek, szakpszichológusok, klinikai pszichológusok, mentálhigiénés és szociális munkás szakemberek, akik mind a betegek, mind az egészségügyi szakszemélyzet segítségére lehet. Úgy gondolom, inkább a kisvárosokban probléma e kérdés kezelése” - mutatta be városunk orvosainak helyzetét ebben a kérdésben a tanulmány szerzője.

Fontos, hogy megfelelően közölje az orvos a gyászhírt - Zelena Andrással beszélgettünk. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=559595

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.