Sport

Vízilabda: új szabályokkal játsszák a Tiszavirág-kupát a hétvégén

Vízilabda: új szabályokkal játsszák a Tiszavirág-kupát a hétvégén

2015. augusztus 19., szerda
Vízilabda: új szabályokkal játsszák a Tiszavirág-kupát a hétvégén
sajttaj01_gs

Harmadik alkalommal rendezik meg a hétvégén a Tiszavirág-kupát: a nemzetközi torna a két hét múlva rajtoló junior világbajnokság utolsó felkészülési állomása, amelyen új szabályokat is alkalmaznak.

Mint ahogy azt

Szabó Zoltán

, a Szegedi Vízipóló Suli szakmai igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, egyfajta mini-világbajnokságnak is tekinthető a hétvégi torna, hiszen a résztvevők közül három csapat is esélyes a végső győzelemre a szeptemberi junior világbajnokságon. A Tiszavirág-kupát a vízilabda nézhetőbbé tételének érdekében a nemzetközi szövetség új szabályai alapján játsszák majd: 25 méteres pályán, 5 mezőnyjátékossal, négyes méretű labdával, és 13-as keret helyett 11 fős csapatokkal ugranak a medencébe a hétvégén. "Leszámítva a világversenyeket, az utánpótlás vízilabda idei legjelentősebb tornája lesz a hétvégi. A már meglévő tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy az emberelőnyök 80%-a góllal végződik, egy szerbiai junior tornát már ezekkel a szabályokkal játszották. Szeretnék csökkenteni a játékvezetők felelősségét, de ezekkel a szabályokkal ez nem biztos, hogy sikerülni fog. Megszaporodhat a kipontozódások esélye, ha az edző nem figyel oda, több emberét is elveszítheti" - fogalmazott a sajtótájékoztatón Szabó Zoltán. A tornán játékvezetőként vesz részt

Molnár Tamás

, a Tiszavirág Szeged Diapolo ügyvezetője, aki az új szabályokról elmondta: személyes véleménye szerint az újítások nem fogják népszerűsíteni a vízilabdát. "Az az ötlet, hogy ezek a szabályok csökkenteni fogják majd a jó és a kevésbé jó csapatok között a különbséget, szerintem pont ellenkezőleg fog hatni. Az biztos, hogy kicsit más lesz a játék a hétvégén" - tette hozzá Molnár Tamás.

Bakos Orsolya

, a Tiszavirág kávézó háziasszonya úgy fogalmazott, azzal, hogy támogatják a tornát, szeretnék felhívni a figyelmet a vízilabdára. A Tiszavirág-kupa eddigi történetéről

Mód Péter

, a Szegedi Vízipóló Suli elnöke kifejtette: az első évben az volt a cél, hogy visszakerüljenek a magyar és a nemzetközi vízilabda térképére, az eddigi két év tapasztalatai alapján pedig elmondható, hogy ezt a célt sikerült megvalósítaniuk. "Tavaly is volt olyan reményünk, hogy egy saját nevelésű játékosunk játszani fog a tornán, ez eddig félsikerrel járt, de remélem, hogy a tizedik kupáig számos ilyen példát fel tudunk majd sorolni. A gyerekek látnak maguk előtt egy fantasztikus példát, ez pedig motivációval szolgálhat a következő évekre. Többen a nyaralásukat is megszakítják, hogy itt legyenek a tornán" - mondta el a vízipóló suli elnöke. A tornára való belépés ingyenes lesz, amivel kapcsolatban Szabó Zoltán elmondta: köszönettel tartoznak ezért a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-nek. A torna jövőjéről elhangzott, a sportuszoda felújításától függetlenül biztosan lesz negyedik kupa is jövőre.

Horváth András

, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nagyjából két és fél, három hónapot vehet majd igénybe a sportuszoda műszaki megújulása, amelynek kezdeti időpontja még kérdőjeles, de jövő augusztusban minden bizonnyal meg tudják majd rendezni a kupát, amely az U18-as világbajnokság előtti torna lenne 2016-ban. Szabó Zoltán elmondta, idén is lesz egy hagyományteremtő esemény a tornán: vasárnap 10 órakor szeretnének méltón megemlékezni a szegedi vízilabda nagy alakjairól, ezen megemlékezés keretein belül pedig bemutatják a vízipóló suli új felszerelését is. Mivel szorosra fűznék a kapcsolatot a felnőtt együttes és az vízipóló suli között, ezért idén egységes felszerelése lesz mindkét együttesnek, természetesen a logó kivételével.

A harmadik Tiszavirág-kupa programja

Augusztus 21., péntek:

17. 00 Montenegró-Szerbia 18.30 Magyarország-Ausztrália

Augusztus 22., szombat:

17.00 Ausztrália-Montenegró 18.30 Magyarország-Szerbia

Augusztus 23., vasárnap:

9.30 Ausztrália-Szerbia 10.30 Magyarország-Montenegró

A magyar válogatott:

Kardos Gergely, Vogel Soma (kapusok), Kalanovics Balázs, Kolozsi Marcell, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Vogel Simon, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).

Péntektől vasárnapig harmadik alkalommal rendezik meg a Tiszavirág-kupát, részletek ITT:http://szegedma.hu/?p=560631

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.