Kultúra

Vidéki klubokat és koncerthelyszíneket támogat a Cseh Tamás Program

Vidéki klubokat és koncerthelyszíneket támogat a Cseh Tamás Program

2015. augusztus 12., szerda
Vidéki klubokat és koncerthelyszíneket támogat a Cseh Tamás Program

Megjelent a Cseh Tamás Program második évadának újabb pályázati felhívása, amelyben a fővároson kívül működő könnyűzenei klubok és koncerthelyszínek pályázhatnak összesen 80 millió forintos támogatásra

. A klubtámogatási alprogram keretében kiírt pályázat a könnyűzenei és dzsessz élőzenei produkciók befogadására alkalmas, az év nagyobb részében folyamatosan működő, fővároson kívüli helyszíneknek szól. A klubok mellett művelődési intézményeket is megszólító pályázat tervezett kerete 80 millió forint, amelyből helyszínenként legfeljebb 4 millió forint igényelhető. A 2015-16-os évadra szóló támogatást a klubok előadói tiszteletdíjakra, illetve az elnyert támogatási összeg maximum 15 százalékáig reklám- és propagandaköltségekre fordíthatják - közölte a programiroda szerdán az MTI-vel. A pályázat benyújtásának határideje szeptember 11. éjfél. A nyertes helyszíneknek legalább 16 különböző, nem a klub működési megyéjével azonos illetőségű, bármilyen könnyűzenei műfajba besorolható, művészi értékkel bíró együttes vagy előadó felléptetését kell megvalósítaniuk kizárólag belépődíjas koncerteken. A támogatás célja, hogy a fővároson kívül minden megyében legalább egy olyan könnyűzenei koncerthelyszín tartósan működjön, ahol az élőzenei koncertet vállaló előadók rendszeresen felléphetnek. A közlemény kitér arra is, hogy az augusztus 3-án lezárult, induló zenekarok számára kiírt pályázatra összesen 347 jelentkezés érkezett. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium úgy döntött, hogy legfeljebb 50-100 formáció élő, színpadi meghallgatását javasolja majd. Végleges döntés október első napjaira várható. Ugyancsak megjelent a Cseh Tamás program idei évadára szóló első meghívásos pályázata is 10 millió forintos kerettel. Ennek célja a magyar könnyűzenei, dzsessz és népzenei zenekarok és előadóművészek külföldi fellépési és népszerűsítési lehetőségeinek biztosítása, külföldi promóciójuk segítése a Balassi Intézet külföldi magyar intézeteinek közreműködésével. A program a második évadában 960 millió forintból gazdálkodhat, amelynek forrása az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjakból származó bevétel Nemzeti Kulturális Alaphoz kerülő negyede. A Program 2014-15-ben 500 millió forintból 49 vidéki koncerthelyszínt, 42 kezdő zenekart, 19 előzenekaros pályázatot, 18 vidéki és kisközösségi médiumot támogatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.