Bulvár

Új élősködő fenyegetheti a kétéltűeket

Új élősködő fenyegetheti a kétéltűeket

2015. augusztus 12., szerda
Új élősködő fenyegetheti a kétéltűeket

Új élősködő fenyegetheti az amúgy is veszélyeztetett kétéltűeket világszerte - erre a következtetésre jutottak brit és amerikai kutatók, vizsgálataik eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) legújabb száma közli.

A kétéltűek (Amphibia), de különösen a békapopulációk hanyatlását sokan a hatodik tömegkihalás nyitányaként is értékelik. Létszámuk csökkenésében közrejátszik a klímaváltozás és élőhelyeik elvesztése, de a jelek szerint a kétéltűek osztálya különösen védtelen a különböző, gombák és vírusok okozta fertőzésekkel szemben - olvasható a PNAS honlapján és a PhysOrg hírportálon. Az Exeteri Egyetem és a londoni Természettudományi Múzeum kutatói által irányított projekt keretében három kontinens hat országában vizsgálták az ebihalakat. A molekuláris módszerek alkalmazásával végzett kutatások egy új élősködőt mutattak ki az ebihalak májában, a parazitát egyaránt megtalálták a trópusokon és a mérsékelt égövön élő fajoknál. A kórokozó egysejtű eukarióta, azaz valódi sejtmaggal rendelkezik, s távoli rokonságban áll a puhatestűeket pusztító Perkinsus marinus élősködővel. "Új kórokozót fedeztünk fel, a továbbiakban azt kell kideríteni, hogy az élősködő kivált-e betegséget, és hozzájárul-e a békapopuláció további hanyatlásához" - fogalmazott Thomas Richards, az Exeteri Egyetem professzora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.