Közélet

Trócsányi László a bevándorlókról tárgyalt Berlinben

Trócsányi László a bevándorlókról tárgyalt Berlinben

2015. augusztus 31., hétfő
Trócsányi László a bevándorlókról tárgyalt Berlinben

Elismerően szóltak Trócsányi László igazságügyi miniszter berlini tárgyalópartnerei arról, hogy Magyarország a dublini egyezmény szellemében jár el a menekültügyben. Erről Trócsányi László tájékoztatta az MTI-t hétfőn telefonon adott nyilatkozatában.

Trócsányi László

német kollégája,

Heiko Maas

meghívására érkezett Berlinbe, ahol Maas mellett

Günter Krings

német belügyminisztériumi államtitkárral és

Uwe Corsepiusszal

,

Angela Merkel kancellár

Európa-ügyi főtanácsadójával folytatott eszmecserét. A megbeszéléseken nemcsak a Magyarországon, hanem a Németországban kialakult menekültügyi helyzet is szóba került. Trócsányi László nyilatkozatában kiemelte: német részről elismerőn szóltak arról, hogy Magyarország a dublini egyezmény szellemében jár el a menekültügyben. Értésre adták: tisztában vannak azzal, hogy Magyarországra rendkívüli nyomás nehezedik, és Magyarország helytáll e nyomásban, igyekszik a jogállamiságnak megfelelően eljárni. Trócsányi László tájékoztatta német kollégáját a budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetről, a Németországba továbbutazni akaró tömegről, megjegyezve: a német kormányzati kommunikáció nem volt egységes és megfelelő a kérdésben. A miniszter kérte, hogy Berlin egyértelműen foglaljon állást abban: Németország befogadja-e vagy sem a Magyarországon lévő menekülteket. Német részről cáfolták azokat a híreszteléseket, hogy vonatot indítanának Budapestre a menedékkérők elszállítására, és közölték: minden bevándorlónak regisztráltatnia kell magát Magyarországon a dublini követelmények szerint. A tárgyalófelek kölcsönösen megállapították, hogy a schengeni egyezmény védelme rendkívül fontos. Trócsányi László tudatta, hogy Budapest a jog keretein belül kívánja a kérdéskört rendezni, nevezetesen, hogy a schengeni övezet külső határának védelme érdekében folyik Magyarország szerbiai határszakaszán a kerítés építése és a tranzitzónák kijelölése. A német fél szóba hozta a menekültkvóták kérdését a bevándorlók európai szétosztását szorgalmazva. Trócsányi László válaszul azt mondta, hogy amíg az Európai Unió határának őrizete nem megfelelő, nincs értelme kvótákról beszélni. Hozzátette, hogy meg kellene szüntetni a menekültproblémát kiváltó okokat, továbbá szükséges a határőrizet megteremtése és megfelelő menekültügyi igazgatási szabályok kialakítása. Megemlítette, hogy mivel Magyarországon menekültügyi válsághelyzet van, különböző jogszabályokat módosít a magyar parlament. A német fél ezt tudomásul vette, csakúgy mint a magyar kormány intézkedéseit, és közölte, hogy figyelemmel kíséri a problémát - fűzte hozzá a miniszter. Német részről megjegyezték még, hogy az idén 800 ezer menekültre számítanak, vagy még többre, és csak ennek függvényében tudnak segíteni Magyarországnak a problémába rendezésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.