Közélet

Több tízezer gyerek nyaral az Erzsébet-táborokban

Több tízezer gyerek nyaral az Erzsébet-táborokban

2015. augusztus 11., kedd
Több tízezer gyerek nyaral az Erzsébet-táborokban

Több tízezer, többségében hátrányos helyzetű gyerek táborozik ezekben a hetekben Balaton-parti Erzsébet-táborokban vagy Erdélyben – ismertette a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin

közölte azt is, hogy őszre újabb pályázatot írtak ki, amelyre - ugyancsak jelképes önerő befizetésével - iskolai csoportok jelentkezhettek négynapos osztálykirándulásokra. Azt mondta, a kormánynak az a célja az augusztus 28-áig tartó táboroztatási programmal, hogy a nehéz helyzetű családok gyerekei is gazdagodhassanak nyári élménnyel. Közölte, idén a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványon keresztül 6 milliárd forintot fordítanak az Erzsébet-program különböző pályázataira, ezek között az Erzsébet-táborokra, és összességében már mintegy 200 ezren vettek részt ezekben, közülük minden második gyerek. A táborokban a fiatalok teljes ellátást, napi ötszöri étkezést kapnak, továbbá színes, tematikus programokon is részt vehetnek, melyeken például világhírű művészek és sportolók segítségével megismerhetnek egy-egy művészeti vagy sportágat. Az Erzsébet-táborokban felfedezett tehetséges fiatalokat felkarolják, és külön tehetségsegítő táborokat szerveznek nekik - emelte ki. Nyári napközis táborokat is tartanak, ezeken a gyerekeknek az adott településen vagy a környékén programokat, például kirándulásokat szerveznek. Emlékeztetett arra, hogy az Erzsébet-programnak csak az egyik pillérét jelentik a gyerekeknek szóló Erzsébet-táborok; minden évben számos más pályázatot is kiírnak családosoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élő embereknek. A programnak két forrása van: az Erzsébet-utalványok forgalmazásából származó 3 milliárd forint és ugyanennyi a központi költségvetésből. Novák Katalin közölte, az Erzsébet-programban az elmúlt négy évben több mint 600 ezren vettek részt, közülük 300 ezer gyerek. Az államtitkár az Erzsébet-programot az elmúlt két évtized legnagyobb szociális üdültetési programjaként jellemezte, amelyet több nemzetközi díjjal is elismertek már.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.