Kultúra

Szent Lőrinc könnyeire várva - hullócsillag les Kopáncson

Szent Lőrinc könnyeire várva - hullócsillag les Kopáncson

2015. augusztus 11., kedd
Szent Lőrinc könnyeire várva - hullócsillag les Kopáncson
Hullocsillag_les-Kopancs20150815

Az év egyik leglátványosabb égi jelensége augusztus derekán a Perseidák meteorrajának találkozása bolygónk légkörével. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében augusztus 15-én, szombaton este nyolc órára a Kopáncsi Tanyamúzeumhoz várják az érdeklődőket, ahol a város fényeitől távol, a tiszta csillagos égbolt alatt nyílik lehetőség kívánni a hullócsillagoktól.

A legenda szerint a keresztényüldözés idején, a 258. augusztus 10-én mártírhalált hallt Szent Lőrinc vértanú könnyei jelennek évről-évre emléknapja idején az égbolton. Lőrinc kínzása közben azonban nem magát siratta, hanem embertársai bűnei miatt ontott könnyeket. Ezért nevezik az augusztusban látható hullócsillagokat „Lőrinc könnyei”-nek. A népi elnevezés is sejteti, hogy az augusztusi hullócsillagok régóta magukra vonják az emberek figyelmét és a parasztok, de leginkább a pásztorok komoly tudáskinccsel rendelkeztek az égi jelenségekről. A BFMK szombat esti rendezvényén az ősi csillag-megfigyelésekről, azok természettudományos alapjairól is szó lesz; a hullócsillagok érkezéséig zenével, tánccal, népi komédiával és csillagképkeresővel szórakoztatják a „meteorvadászokat”. Érdemes tehát szombaton este biciklire pattanni vagy a kényelmesebbeknek autóba ülni és elgurulni a 47-es főúttól nem messze fekvő Kopáncsi Tanyamúzeumhoz. A hullócsillagok megfigyeléséhez távcsőre nem lesz szükség, sokkal inkább egy kényelmes párnára vagy egy pokrócra, takaróra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.