Közélet

Század összekovácsolás Hódmezővásárhelyen

Század összekovácsolás Hódmezővásárhelyen

2015. augusztus 12., szerda
Század összekovácsolás Hódmezővásárhelyen
bocskai_gyakorlat

Század szintű kiképzésen vettek részt augusztus elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóaljának katonái.

A 62. lövészzászlóalj bázisán megalakított Zászlóalj Harccsoportba (ZHCS) beosztott lövész századok az őszi NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units kifejezés a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt zászlóalj szintű, szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszerét jelenti) ellenőrzésre készülve három napot töltöttek a Dóc és Sándorfalva térségében található gyakorlótéren. Az ellenséges erők szerepét - mint ebben a kiképzési időszakban már többször is - a Debrecenből érkező és a ZHCS modul elemét képező felderítő szakasz töltötte be. A századok egymást váltva érkeztek a gyakorlótérre, ahol először egy előretolt műveleti bázis kiépítése volt a feladatuk. Ezt követően járőrözési feladatokat láttak el a kijelölt területen és Ellenőrző Áteresztő Pontokat (EÁP) is felállítottak és üzemeltettek a századok katonái. A feladatok gyakorlása közben az alájátszók különböző helyzeteket szimuláltak. A felderítők megpróbáltak beszivárogni a század körletébe, de az EÁP-ot és a járőrt is megtámadták. „A gyakorlat során a különböző szituációkra történő reagálást figyeltük. Kis erejű támadással teszteltük, hogy az EÁP jól működik-e és megfelelő-e a biztosítása. A századok ebben a nagy melegben is minden esetben jól szervezték meg a tevékenységüket.” - mondta

Hodoniczki Mátyás

őrnagy, a 62. lövészzászlóalj kiképzési főnöke. A felkészülés tovább folytatódik és a századok éles lövészetei és az ehhez kapcsolódó harcászati mozzanatok a „Brave Warrior 2015” elnevezésű gyakorlat keretein belül lesznek majd megtartva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.