Közélet

NGM: minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben

NGM: minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben

2015. augusztus 24., hétfő
NGM: minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben

Minden készen áll a tanévkezdésre a szakképző intézményekben, a felkészülés a tervek szerint halad, így fennakadás nélkül indulhat az idei tanév - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek hétfőn.

Odrobina László

felidézte, hogy július 1-jétől a tárca fenntartásába kerültek a szakképző intézmények a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik), ez mintegy 300 intézményt jelent, körülbelül 700 telephellyel. Az intézményeket 44 centrumba szervezték, Budapesten 5, a megyékben 1-3 centrumot hoztak létre. Kinevezték az újonnan létrejött szervezetek főigazgatóit, gazdasági és szakmai főigazgató-helyetteseit, a tanári kart pedig átvették a Kliktől. Odrobina László kiemelte: a beiskolázás már júniusban megtörtént, teljes osztályokat és iskolákat vettek át megfelelő tanárokkal, így nincs szó elbocsátásokról. A képzési centrumok megkapták a feladatokhoz szükséges előirányzatot a Kliktől, van költségvetésük; az átvett tanárok a bérüket augusztus elején már a centrumoktól kapták - ismertette a helyettes államtitkár. A részletekről szólva elmondta, pontosan megkapták az iskolaigazgatók és a centrumok főigazgatói, hogy kinek mi a feladata. Jogilag a centrumok főigazgatói iskolázzák be a diákokat, ami úgy történik, hogy a nevükben a tagintézmények vezetői járnak el - mutatott rá. A szakképzésről szóló törvény, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalról szóló kormányrendelet szabályozza, hogy milyen feladata van a nemzetgazdasági tárcának, a hivatalnak és a képzési centrumoknak. Két dokumentum fogja még ezt pontosítani, a szakképzési hivatal, illetve a szakképzési centrumok szervezeti és működési szabályzata - tette hozzá. Odrobina László elmondta azt is: a korábbi tanévekhez képest nagy hangsúlyt kap az esti tagozatos felnőttoktatás, korhatár nélkül. A napokban országos kampány indul, ami felhívja a felnőttek figyelmét arra, hogy a centrumokban ingyenesen szerezhetnek meglévő szakmájuk mellé még egyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.