Szórakozás

Nem lött eső - több mint 100 veterán csoda jelent meg a Széchenyi téren + FOTÓK

Nem lött eső - több mint 100 veterán csoda jelent meg a Széchenyi téren + FOTÓK

2015. augusztus 3., hétfő
Nem lött eső - több mint 100 veterán csoda jelent meg a Széchenyi téren + FOTÓK
veteran_jarmuvek13kf

Buick, Chrysler, Mercedes, DKW, Ford T-modell. Két év után újból a Széchenyi téren a veteránjárművek. Tekintse meg galériánkat!

Korábban beharangoztuk

, péntek délutánra Szeged várta az ország minden részéről a veterán járműveket. A Partfürdőn elszállásolt autók, motorkerékpárok és gazdáik szombaton túrára indultak. Hogyan zajlik egy ilyen túra? A veteránjármű találkozó résztvevői egy, a rallyversenyekéhez hasonló itinert kapnak, amelyen feltüntetik az adott szakasz távjait, azt, hogy hol, merre kell kanyarodni, továbbá a települések neveit is. A Csonka János Emléktúra a Széchenyi térről indult, fél percenként rajtoltak az oldtimerek. Az első időellenőrző pont Zsombón volt, ahol kávéval és üdítővel vendégelték meg a versenyzőket. Feladatuk 3 motorgumi közé sörös dobozok bedobálása volt, amelyért pontok jártak. Forráskúton időre kellett szétválasztani barna- és fehérbab szemeket, Üllésen egy drótdarabot kellett végigvezetni egy vonalon úgy, hogy ne érjen a pálya fém széleihez. Pusztamérgesen pedig helyes sorrendbe kellett tenni a legendás

Rózsa Sándor

-filmrészlet megnézése után, hogy mikor

lösz eső

. Öttömös, a gátsori Tanyamúzeum után, a Klebelsberg-emlékhelyen kaptak egy tesztet

Csonka János

szegedi feltalálóról, amelyet az ásotthalmi bográcsos ebéd előtt kellett leadni. A röszkei kiállítás után Szeged-Szentmihálytelken fejeződött be a verseny. Azt tapasztaltuk, a résztvevők elégedettek voltak a versennyel. A díjakat aznap este osztották ki, habár már a túra sikeres teljesítése is igazi kihívás ilyen idős gépjárművek esetében.

veteran_jarmuvek06kf

A Széchenyi téri kiállításon főleg magyar rendszámú járművek kerültek kiállításra, egy újvidéki autóst és két szabadkai BMW motorkerékpárost láttunk. Nagyon sok látogató tekintette meg a két háború közötti amerikai autókat, a Buickokat, a Chryslert, a több különböző Ford típust, többek között a legendás T-modellt, amelynek színéről eszébe jutott a látogatónak

Henry Ford

legendás mondása: „A vevőnk bármilyen színben megrendelheti autóját, feltéve, hogy a szín fekete”. A II. világháborúból egy eredeti Jeep és egy Dodge csapatszállító jelent meg az amerikai oldalon, a tengelyhatalmakat pedig egy oldalkocsis Zündapp KS 750 motorkerékpár képviselte. Sok embert kápráztattak el a sportkocsik: Mercedes 190 SL, W123 Cabriolet, Fiat X1/9 Bertone, Ford Mustang, Capri, Skoda Felicia, továbbá a hazánkban kevésbé ismert MG és Triumph márkák képviselői. A kelet-európai nosztalgiára vágyók megtekinthették az egykori Szovjetunióból a Moszkvicsokat, a Zsigulikat és egy Volga M21 típusú gépkocsit, vagy a Trabant 601 kombi egy korai változatát. Érdekesség, hogy egy 1930-as évekbeli Opel Kadett és egy korai Moszkvics is kiállításra került. A két típus valójában megegyezik, mivel a II. világháborút követően az Opel gyártósorait leszerelték, Moszkvába telepítették, s ott az 1950-es évek közepéig készítették a német tervezésű autókat.

veteran_jarmuvek30kf

Egy ma már ismeretlen német motorkerékpár-márka, a Victoria 1927-es járművét is elhozta a résztvevő, de a kétkerekűek többsége a BMW, MZ, Pannónia, Jawa márkák közül került ki. BMW-ből egyhengeres 250-es és boxermotoros jármű is megtekinthető volt. A kelet-német Simsonokból nemcsak a sokak által ismert Schwalbét állították ki, hanem eljött két AWO 425 Sport is tulajdonosával, amelyek még akkor készültek, mikor nagymotorokat is gyártott a cég. Az egyik Pannónia után motorkulit kötöttek, amely egy motorkerékpárosok számára készült utánfutó. Középen egy Velorex, a „bőregérnek” csúfolt nem túl biztonságosnak tűnő csehszlovák csoda motorterében egy 350 köbcentis Jawa blokk rejlik. A „veteránosok” ebéd után hazaindultak: a következő találkozóig garázsban pihennek az öreg járművek.

Buick, Chrysler, Mercedes, DKW, Ford T-modell - Két év után újból a Széchenyi téren a veteránjárművek.Hajtás után fotóözön! http://szegedma.hu/?p=557215

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.