Egyetem

„Nálunk megtalálod a jövőd!” – Felvételi a Gál Ferenc Főiskolán

„Nálunk megtalálod a jövőd!” – Felvételi a Gál Ferenc Főiskolán

2015. augusztus 3., hétfő
„Nálunk megtalálod a jövőd!” – Felvételi a Gál Ferenc Főiskolán
SZS20140723_kozma_gabor_004

Összesen tizenhárom képzést indít a Gál Ferenc Főiskola három kara szeptembertől, Szeged mellett Szarvason, Mezőtúron és Budapesten is várják azoknak a jelentkezését, akik úgy érzik, hogy elkötelezettek a katolikus teológiai tanulmányok, az egyházi és szociális hivatások, a pedagógus pálya, a mezőgazdaság, a tudományok művelése, valamint a közösségek szolgálata iránt.

„Minden tanév folytatás és egyben egy újrakezdés is – ez határozza meg a felsőoktatást, s így intézményünket is” – fogalmazott

Kozma Gábor

, a Gál Ferenc Főiskola rektora. Az intézménnyel kapcsolatban kiemelte, nem csupán egy tudományos-szakmai képzési helyszín, hanem igazi közösségi otthon, nevelési színtér is egyben. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában lévő főiskola hallgatóinak a száma növekedett az elmúlt időszakban, melyhez hozzájárult, hogy portfóliójuk folyamatosan bővül a megújulás jegyében. A magyar egyházi felsőoktatásban egyedülálló képzési kínálattal rendelkező intézménybe a központi pótfelvételi eljárásban augusztus 10-éig, a hitéleti katekéta, hittanár, teológia, egyház-és művelődéstörténet, karitász szakoknál pedig állami ösztöndíjas képzésekre is augusztus 24-éig várják a jelentkezéseket. Fontos tudni, hogy a hitéleti szakokra saját felvételi eljárás keretében választják ki hallgatóikat. A GFF-nek jelenleg mintegy 1200 hallgatója van, mely az intézmény rektora szerint ettől a létszámtól függetlenül mégis úgy működik és éli meg mindennapjait, mint egy család. Kozma Gábor kiemelte, hogy a család feladata a megtartás, a biztonság nyújtása, a kiegyensúlyozottság, legyen szó a gyökerekről vagy tradíciókról, vagy éppen az újdonságokról, hiszen egy jól működő családban különböző generációk is együtt élnek, és értelemszerűen a fiatalok révén újabb és újabb tartalmakkal gazdagodik a család. Ehhez hasonlította a főiskolai családot is, melyen belül új kezdeményezésekkel, kihívásokkal találkoznak, s ezek a társadalom megkeresésekre adott pozitív válaszok. Így indulhatott el Szarvason a pedagógusképzés, és ebbe a sorba illik bele, hogy 2016 szeptemberétől Mezőtúron mezőgazdasági szakembereket is fognak oktatni. „Nem a hallgatói létszám növelése és a választható szakok bővítése a célunk, hanem az, hogy a lehető legjobb választ adjuk a felmerülő igényekre, vagyis hogy helytálljunk, utat, mintát mutassunk. Ezt várja tőlünk ugyanis a társadalom, és ez küldetésünk is: hozzájárulni egy igazi jövőkép megvalósításához” – magyarázta a főiskola folyamatos fejlődésének és bővülésének mozgatórugóját Kozma Gábor.

Színes képzési kínálat – keresztény küldetéssel

1930-as alapítása óta a Dóm tér ad otthont a főiskolának Szegeden, ahol immár két kar működik, a Teológiai (GFF TK), valamint a Társadalomtudomány és Szociális Képzési Kar (GFF TSZK). „Alapküldetésünk továbbra is teológusoknak, hittanároknak, egyházi hivatásokra készülőknek, egyháztörténészeknek, pasztorális szakembereknek, kántoroknak a képzése, de ezek mellett etikatanárok is kikerülnek iskolánk falai közül. A Gál Ferenc Főiskolának Szarvason Pedagógiai Kara (GFF PK) is működik már egy éve, továbbá a Békés megyei városban gyakorló óvodát és iskolát is működtetünk. Úgy látjuk, hogy a szarvasi egység elismertségét, presztízsét csak emelte, hogy immár egyházi fenntartású a kar, míg számunkra ez egy lehetőség, keresztény küldetésünknek a kiteljesítését jelenti” – részletezte a főiskola rektora. Szarvason különleges keresztény pedagógiai műhely fejlődik, melynek egyik legfőbb eleme, hogy az adottságokra épülő fejlesztés mellett igazi közösségi emberré is teszik a fiatalokat. „Ezek a fiatalok vagy a már másoddiplomára jelentkezők megtapasztalják az összetartozásnak, a másikra való odafigyelésnek, a másikért való igyekvésnek az örömét. A világnak olyan pedagógusra van szüksége, aki pontosan tudja, hogy neki is megvan a helye a teremtett világban, és választott hivatása révén mások számára képes közvetíteni mindazt a többletet, amit Teremtőjétől kapott” – vázolta a szarvasi kar nyújtotta lehetőségeket a rektor. Kozma Gábor hangsúlyozta, a tanulás nemcsak egyéni eredményesség kérdése, hanem egy igazi universitasnak a megvalósítása, ahol a tanárok, oktatók és a hallgatók közössége együtt éli meg a tudomány alapjainak a feltárásának és a fejlődésnek az örömét.

hittudomanyi_tanevnyito24_gs

A Gál Ferenc Főiskola olyanok jelentkezését is fogadja a mesterszakokon, akik nem rendelkeznek hitéleti alapképzettséggel, az ő tanrendjükbe 50 kreditnyi teológia képzést építenek be, így megszerzik azokat az alapokat, amellyel az egyházi közösségekben való szolgálatra is fel tudnak készülni. Kozma Gábor kiemelte a főiskola keresztény egyház- és művelődéstörténet szakát, ami nemcsak hazánkban számít egyedülállónak, hanem Európa ezen a részén is. Többnyire olyanok jelentkeznek erre a képzésre, akik rendelkeznek egyéb végzettséggel, például történelem, szociológia, klasszika-filológia, vagy latin szakon már szereztek diplomát. „Itt a GFF TSZK-n nemcsak az ókor, a középkor és az újkor egyháztörténetét dolgozzuk fel, hanem van egy keresztény művelődéstörténeti szakirány, amibe a társadalomtudományok mellett a kultúrának minden szegmense beletartozik, vagyis a művészetekig bezárólag egy sajátos ismeretanyagot kapnak azok, akik keresztény művelődéstörténetet tanulnak. Ez a szakirányunk egy éve indult, s olyan mesterlevelet nyújt, ami hasznos ismeretekkel egészíti ki a korábbi felsőoktatási képesítéseket” – részletezte. Új specializációkat is kínál szeptembertől a Gál Ferenc Főiskola, a hitéleti szakoknál például közösségi szociális munkás szakirány választható, továbbá roma közösségi szociális munkás, szociális ápoló, mezőgazdasági szövetkezeti tanácsadó, vagy épp gyermekvédelmi szakértő.

Közös képzések a SZTE-vel a megújulás jegyében

Együttműködési megállapodást kötött

július elején a szegedi universitas az egyházmegyei fenntartású Gál Ferenc Főiskolával, melynek keretében közösen képeznek a tanárokat a két intézményben. Ezzel egy több évtizedre visszanyúló szakmai kapcsolat bővült, melynek lényege, hogy a főiskolán induló szakok közül négy mellé az SZTE keretein belül végzik majd a hallgatók a másik szakukat. „Köztudott, hogy a bolognai tanárképzést felváltja az osztatlan mestertanárszakok rendszere, mely keretében minden hallgató két szakot végez el. A Szegedi Tudományegyetemmel kötött megállapodás értelmében szakpárnak fel tudjuk ajánlani a hittanár szakot olyanoknak, akik az SZTE valamelyik tanárszakán tanulnak” – közölte Kozma Gábor. A katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszak bármely SZTE tanári minorral vagy SZTE-s alapszakkal párosítható. A GFF katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszak bármely SZTE alapszakkal, GFF hittanár-nevelőtanár mesterszak SZTE közismereti tanári mesterképzéssel, míg a hittanár-nevelőtanár osztatlan szak az SZTE-n meghirdetett közismereti osztatlan tanárszakkal. „Igaz a hittanári szak önmagában is elvégezhető, ám ezen hallgatóink számára is fontos lehet egy közismereti tanári képesítés megszerzése, ezért nagy előrelépés a két nagy múltú szegedi intézmény együttműködése. A megállapodás a tanárképzés mellett kiterjed más képzési és tudományos együttműködésre is, közös kutatások, fejlesztési projektek indítására, továbbá könyvtári és kollégiumi kooperációra. Az egyetem ezeken felől partnerséget biztosít a főiskola regionális felsőoktatás-fejlesztési programjához” – tette hozzá a GFF rektora. A Gál Ferenc Főiskola augusztus 24-éig várja az akár ösztöndíjas, akár költségtérítéses hitéleti képzésekre a jelentkezéseket, a felvételiről bővebben

ITT

tájékozódhat, míg az augusztus 10-i határidővel záruló központi pótfelvételi eljárásról

ITT

talál információkat. Az állami etikatanár, óvópedagógus és tanító szakokon pótfelvételire augusztus 10-ig jelentkezhetnek.

Összesen tizenhárom képzést indít a Gál Ferenc Főiskola három kara szeptembertől - Szeged mellett Szarvason, Mezőtúron é...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.