Bulvár

Mohácson át a kopácsi halásznapokra

Mohácson át a kopácsi halásznapokra

2015. augusztus 30., vasárnap
Mohácson át a kopácsi halásznapokra

Szeptember 19-ére, szombatra szervez kirándulást a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozata.

A kirándulás tervezett programja:

"4.45: Gyülekező Szegeden, a Rókusi körúti „öreg” Tesco parkolójában. A névsorolvasást, és a beszállást követően indulás Baja irányába, ahol rövid pihenőt tartunk. 8 órakor érkezünk Mohácsra ahol megtekintjük a Csele-patakra települt működő vízimalmot, és a közelében kiépített taposómalmot, valamint a mészégető kemencét. A közelmúltban felújított, működő szerkezetek megtekintése, és kipróbálása után házigazdáink kemencés lepénnyel kínálják éhező csapatainkat. A közelben található Sokác Múzeumot is megtekintjük, ahonnan déli 12 óra körül indulunk tovább. Az udvari hátárátkelőhely leküzdése után máris Dél-Baranyában, azaz a Drávaszögben találjuk magunkat. Kiskőszegnél (Batina) a Báni-hegy tetején megállunk a II. világháborús emlékműnél, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bácskára. A környék bejárása, és a történelmi háttér ismertetése után indulunk tovább a Vörösmart – Laskó – Várdaróc – Kopács útvonalon. Szerencsés esetben hajókázhatunk a Kopácsi réten. A helyfoglalást mielőbb le kell adnunk, mert nagy az érdeklődés. A természetvédelmi területen vezető hajóúton számos természeti érdekességet, itt költő-, vonuló madárfajokat, egyedi növényvilágot láthatunk. A hajóút ára 70 kuna fejenként. Nyugdíjasoknak 50 kuna/fő a belépőjegy ára. Estefelé érkezünk a kopácsi halásznapokra, ahol igazi népünnepélybe csöppenünk. Itt étkezési-, és vásárlási lehetőség is van. Megkóstolhatjuk a Kopácson világhírű csíptetett pontyot, és a halpaprikást is. Innen este 8-9 körül indulunk vissza. Irány az udvari határállomás, melyen átkelve, várhatóan éjfél körül érkezünk kiindulópontunkhoz Szegedre, a rókusi Öreg-Tesco parkolójába" - ismertették a szervezők. Az útvonalban és a meglátogatandó látványosságokban kisebb változások előfordulhatnak. A határátkelés időigényét megjósolni nem lehet, ez viszont jelentősen módosíthatja az érkezési időket. A kirándulás szakmai vezetője

Ozsváth Gábor

néprajzkutató, a patakmalmok kiváló ismerője. Részvétel 7.500.- Ft/fő értékű támogató jegy vásárlásával történhet, melyet az autóbusz-, az idegenvezetés költségeire, a mohácsi múzeumi belépőkre és a szervezés költségeire fordítanak. A részvétel lemondására nincs lehetőség! Helyfoglalás az autóbuszon, a befizetések sorrendjében történik. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége Szegedi Tagozatának tagja 6.500-Ft/fő értékű támogató jegy vásárlásával vehetnek részt a túrán. Ifjúsági kedvezmény: érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők 5.000.-Ft/fő támogatójegy befizetésével vehetnek részt kiránduláson. "A támogatójegy befizetése alkalmával nyilatkozni kell a kopácsi hajókiránduláson történő részvételről, hogy a hajón lefoglalhassuk a helyeket. A hajókirándulás részvételi díját útközben gyűjtik össze. Támogató jegy nélkül senki sem vehet részt kiránduláson! Az utaslista összeállításához szükség van a résztvevők nevére, és útlevélszámára, (vagy személyi igazolványszámára). Költőpénznek kunát hozzanak magukkal! A túra napján pénzváltással NE töltsük az időt! Határátlépés érvényes útlevéllel, vagy érvényes kártya-alakú személyi igazolvánnyal. Utas és balesetbiztosítást mindenki egyénileg kössön! Öltözék: Kényelmes, sportos, sétára alkalmas, a várható időjárásnak megfelelő. Előfordulhat, hogy sáros helyeket is meglátogatunk. A Támogató jegyeket 2015. szeptember 7-ig meg kell vásárolni! Látnunk kell, mennyien leszünk, mekkora buszt kell bérelnünk! Támogató jegyek székhelyünkön vásárolhatók a fenti címen, hétfőtől péntekig 16 – 17 óráig. Az esetlegesen fennmaradó szabad helyeket szeptember 17-ig árusítjuk. Jelentkezni a 30-5328746-os telefonon, vagy a nagy.abonyi@freemail.hu címen lehet" - tájékoztattak a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.