Egyház

Lázár: konstruktív volt a Mazsihisz vezetőivel folytatott munkamegbeszélés

Lázár: konstruktív volt a Mazsihisz vezetőivel folytatott munkamegbeszélés

2015. augusztus 11., kedd
Lázár: konstruktív volt a Mazsihisz vezetőivel folytatott munkamegbeszélés
lazar_heisler_mti

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter konstruktív, jó hangulatú beszélgetésként értékelte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőivel folytatott, a szerdai Zsidó Közösségi Kerekasztalt előkészítő keddi budapesti munkamegbeszélést.

A Mazsihisz székházában megtartott tárgyalás után újságíróknak nyilatkozva a miniszter úgy fogalmazott: jó néhány kérdés van, amelyekben teljes egyetértésben dolgoznak, és vannak olyan kérdések is, amelyekben nem értenek egyet. A Sorsok Házáról a miniszter elmondta: a kormány álláspontja világos, a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják.

Lázár János

ismertetése szerint a szerdai megbeszélés témái között szerepel még a holokausztoktatás, az elhagyott zsidó temetők helyreállítása, valamint a Rumbach Sebestyén utcai, a szegedi, a miskolci és a szabadkai zsinagógák kormány által támogatott felújítása.

Heisler András

, a Mazsihisz elnöke - a megbeszélést szintén konstruktívnak jellemezve - a Sorsok Házáról azt mondta, nemzetközi elismertségű intézményt Schmidt Mária vezetésével nagyon nehéz lenne létrehozni, ezért szerintük szükséges a vezetőváltás. "A kormány oldalán pattog a labda, ott kell helyretenni a projektet, de szívesen partnerek vagyunk ebben" - fogalmazott a Mazsihisz elnöke. Ehhez azonban információra, kiállítási forgatókönyvre van szükség: "mindig ezt hiányoltuk és továbbra is ezt várjuk" - tette hozzá. Heisler András a zsinagógafelújításokról szólva elmondta: a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának elindult a tervezési szakasza, a szegedi zsinagógában megkezdték a konkrét felújítási munkákat is. A miskolci zsinagóga felújításánál vannak a legnagyobb "technikai gondok", de a közös gondolkodás ott is elindult - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.