Közélet

Kétezerrel kevesebb vásárhelyi munkanélküli van, mint öt éve

Kétezerrel kevesebb vásárhelyi munkanélküli van, mint öt éve

2015. augusztus 4., kedd
Kétezerrel kevesebb vásárhelyi munkanélküli van, mint öt éve
08a1a9c14443fdbb1f306093f6a97a08_normal

2010 elején még több mint négyezer regisztrált vásárhelyi álláskeresőt tartottak számon, ez a szám 2014-re kétezerre csökkent. Ezt az is alátámasztja, hogy a város iparűzési adóbevétele tavaly 130 millió forinttal nőtt – ismertette kedden Törjékné Pásztor Ildikó, a Járási Munkaügyi Kirendeltség vezetője és Hegedűs Zoltán alpolgármester.

A

promenad.hu cikke

szerint

Törjékné Pásztor Ildikó

elmondta, 2010 elején 4270 regisztrált álláskeresőt tartottak számon a vásárhelyi kistérségben. 2014-re ez a szám 2096-re esett. A munkanélküliségi ráta így 15 százalékról 6,3 százalékra csökkent. A Járási Munkaügyi Kirendeltség vezetője hozzátette, az évek során több szempontból is változott a munkaerő-piaci helyzet. Manapság már a vállalkozások is jelzik feléjük, ha munkaerőre van szükségük. Ezt egy országos portálon hirdetik meg, amit az álláskeresők is folyamatosan figyelnek – így már ők is felelősek az elhelyezkedésükért. Érdekesség, hogy sokan nem munkanélküliség, hanem munkahelyváltás miatt keresik fel a kirendeltséget. A statisztikából kiderül: 2010 és 2014 között a munkanélküliek többsége a versenyszférában találta meg boldogulását. Ez a szám 55 százalék, míg a fennmaradó 45 százalék a közfoglalkoztatásban dolgozik. "Mindezt alátámasztja, hogy a vásárhelyi iparűzési adóbevétel növekedett. 2013-hoz képest tavaly 130 millió forinttal többet, összesen 1,6 milliárd forintot fizettek a helyi vállalkozások" – jelentette ki

Hegedűs Zoltán

, aki reméli, hogy tovább javul a helyzet a városban. Az alpolgármester hozzátette, az összeg 37 százalékát ipari cégek, 12 százalékát a mezőgazdaság, míg 51 százalékát a szolgáltatási szektor nyújtotta. A kereskedelem, a feldolgozóipar, a víz- és hulladékgazdálkodás mind-mind emelkedő tendenciát mutat. Egyedül az energiaszektorban tapasztalható csökkenés, ami a rezsicsökkentésnek köszönhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.