Közélet

Júliusban 14,4 százalékkal nőtt az új autók száma

Júliusban 14,4 százalékkal nőtt az új autók száma

2015. augusztus 3., hétfő
Júliusban 14,4 százalékkal nőtt az új autók száma

Az új személygépjárművek száma 14,4 százalékkal nőtt júliusban az előző év azonos időszakához képest Magyarországon, idén a hetedik hónapban mintegy 7012 új autót helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

A kishaszonjárművek piaca azonban a forgalomba helyezett 1313 jármű ellenére is 5,1 százalékkal csökkent a 2014 júliusában mért adatokhoz képest. A közlemény szerint az idei évre az MGE fenntartja prognózisát, ami 75 ezer személyautó és 17 ezer kishaszonjármű eladásával, 15, illetve 6 százalékos növekedéssel számol. Az adatokhoz fűzött kommentárjában az MGE úgy fogalmazott: bízik abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik, ugyanakkor hozzátette: a magánvásárlók jelenleg inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket. Az MGE közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet miközben számuk jóval meghaladja a behozott új autókét. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben az ágazatból származó költségvetési bevételeket is csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználásával jelentős mértékű áfabefizetés marad el. Arról is beszámoltak: továbbra is pozitív folyamatnak tekintik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramját (nhp), amely jelentősen motiválja a haszonjármű-piacot, amely így a válság előtti potenciál közelében van. A motorkerékpárok esetében pedig a piac növekedést mutat, ugyanis az idén forgalomba helyezett 243 új kétkerekű, 1,7 százalékos emelkedést jelent a tavalyi adatokhoz képest - fűzték hozzá. A JATO Dynamics az MTI-nek eljutatott júliusi autóipari összefoglalója szerint a forgalomba helyezett új autók többsége (76 százalék) céges vásárlás, míg a magánvásárlások 24 százalékot tesznek ki. Hozzátették: júliusban a magyarországi piac 10,7 százalékát a Ford autómárka fedte le mintegy 901 darabszámmal (személyautó és összes haszongépjármű), csak a személyautók piacát tekintve az Opel a hónap győztese, 10,6 százalékos piaci részesedéssel, a második a Suzuki (742 darab), a harmadik a Skoda (644 darab), amelyet a Volkswagen (591 darab) és a Ford (585 darab) követ a toplistán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.