Bulvár

Ismét tűz ütött ki a csernobili zónában

Ismét tűz ütött ki a csernobili zónában

2015. augusztus 9., vasárnap
Ismét tűz ütött ki a csernobili zónában

Ismét tűz ütött ki a csernobili tiltott övezetben; a száraz fű kapott lángra a napok óta tartó, 30 Celsius-fok fölötti nyári kánikulában - jelentette vasárnap az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A lángok három helyen csaptak fel a tiltott övezet déli részén, a Kijev megyei Ivankivi járásban, a Zamosztya és Kovsilivka falvak közötti területen. A tűz mintegy 32 hektár területre terjedt ki. A katasztrófa elhárításában 144-en vesznek részt 19 tűzoltóeszközzel. A közlemény szerint a tűzoltók vasárnap reggelre megállították a lángok továbbterjedését, jelenleg a tűz gócpontjait igyekeznek eloltani. Legutóbb június végén gyulladt ki a száraz növényzet a csernobili tiltott zónában, akkor is ugyancsak az elhagyatott Kovsilivka település közelében. Akkor mintegy 130 hektáron pusztítottak a lángok. Mikola Csecsetkin, a katasztrófavédelem vezetője július 29-én jelentette be, hogy a vizsgálat szerint szándékos gyújtogatás okozta a tüzet. A helyszínen két fáklyát találtak a mentést végzők. A Kijevtől mintegy 120 kilométerre északra fekvő csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában év eleje óta már 56-szor ütött ki tűz. Az esetek 70 százalékában a vizsgálat szándékos gyújtogatást állapított meg. A világ eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófája 1986. április 26-ra virradó éjszaka 1 óra 23 perckor következett be a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZK területén, a csernobili atomerőműben. A nukleáris szennyezés miatt az atomerőmű környékén úgynevezett tiltott övezetet alakítottak ki, ahonnan kiköltöztették az ott lakókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.