Közélet

Illegális migráció: a rendőrség munkáját kritizálta a szegedi Jobbik

Illegális migráció: a rendőrség munkáját kritizálta a szegedi Jobbik

2015. augusztus 7., péntek
Illegális migráció: a rendőrség munkáját kritizálta a szegedi Jobbik
toth_peter_sajttaj01_gs

Hattyason, Gyálaréten és Alsóvároson esténként embercsempészek és romák csoportjaival vannak tele az utcák, és a szegedi rendőrség nem kezeli kellőképpen a helyzetet Tóth Péter szerint. A rendőrség visszautasítja a jobbikos politikus vádjait, mint írják július végéig 235 esetben indult eljárás embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárás.

Embercsempész csoportok dolgoznak Szegeden, a migrációval leginkább sújtott útvonalakon, például az ártéri területeken, de nem látszik, hogy a rendőrség komolyabb lépéseket tett volna az ügy kezelésének érdekében – jelentette ki

Tóth Péter

jobbikos önkormányzati képviselő, a párt megyei elnöke. A Szegedi Rendőrkapitányság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, egy Facebookon szerveződő – Tóth szerint komolytalan – esemény kapcsán egyből nyomozást rendeltek el a TASZ feljelentése alapján.

(A Hunyadi Önkéntes Határvadász Egységet azóta megszüntették, Hunyadi Önkéntes Készenléti Határvadász Zászlóalj néven új esemény található a közösségi oldalon – a szerk.)

„Azt látjuk, ha valaki embercsempészéssel kapcsolatban bejelenti, hogy milyen rendszámú járművekkel szállítják el a migránsokat, akkor a rendőrségen több esetben nem jegyzőkönyvet vesznek fel, hanem megkérdezik az illető telefonszámát” – közölte Tóth Péter, hozzátéve, hogy ő maga is tett bejelentést, hogy az áréri erdőben 100-150 fős roma csoport tevékenykedik, akkor másfél óra múlva érkeztek ki a helyszínre a rendőrök. Elmondta, Hattyason, Gyálaréten és Alsóvároson jelentősen romlott a lakosság biztonságérzete, esténként a jobbikos politikus elmondása szerint csak embercsempészekkel és romák csoportjaival lehet találkozni az utcán. „A Szegedi Rendőrkapitányság a helyi baloldalt szolgálja ki, és nem a valódi bűnösök ellen tesz lépéseket. Ezzel szemben azt a látszatot próbálja kelteni, mintha itt bármiféle rasszista vagy önkényes szervezkedések történnének Szegeden. Erről azonban szó sincs. El kell gondolkodni azon, hogy Zélity László, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője alkalmas-e a posztja betöltésére, mert úgy tűnik, mintha Botka László utasítására tevékenykedne, holott a szegedi lakosok biztonsága az első” – szögezte le.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság fellép az embercsempészés ellen

„A rendőrség határozottan visszautasítja Tóth Péter szegedi önkormányzati képviselő állításait és leszögezi: feladatait az Alaptörvényben és a rendőrségi törvényben foglalt előírásoknak megfelelően, politikai befolyástól mentesen látja el” – reagált a CSMRFK Kommunikációs Osztálya. Ahogy írják, a rendőrség nem megrendelésére járt el, hanem azért, mert a megalapozott gyanú szerint Sz. Attila és két társa az egyik közösségi portálon olyan a közrend és a közbiztonság fenntartására irányuló tevékenységet szervezett, amelyekre őket jogszabály nem jogosította fel. Ez a cselekmény a hatályos Büntető Törvénykönyv szerint Magyarországon bűncselekmény.

toth_peter_sajttaj02_gs

Egy másik közleményt is eljuttatott szerkesztőségünkhöz a rendőrség, melyben az olvasható, Csongrád megyében idén január 1. és július 31. között 235 esetben indult eljárás embercsempészés bűntettének gyanúja miatt, a Szegedi Rendőrkapitányság 39 esetben indított büntetőeljárást jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének gyanúja miatt. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak jelentős leterheltséget jelent az illegális bevándorláshoz kapcsolódó embercsempészés és jogellenes tartózkodás elősegítése bűncselekmények megnövekedett száma. A rendőrség a helyzet kezeléséhez nyújtott megerősítő erők és eszközök felhasználásával ezen bűnüldözési feladatának is maradéktalanul eleget tesz. Közleményükben megjegyzik azt is, hogy a Frontex ügynökség több jelentésében is a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Határrendészeti Kirendeltségét mind az illegális bevándorló, mind az embercsempészek elfogásában európai elsőként említi.

Hattyason, Gyálaréten és Alsóvároson esténként embercsempészek és romák csoportjaival vannak tele az utcák, és a szegedi...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.