Közélet

Illegális bevándorlás - Merkel: "nem igazságos", ami Európában történik

Illegális bevándorlás - Merkel: "nem igazságos", ami Európában történik

2015. augusztus 30., vasárnap
Illegális bevándorlás - Merkel: "nem igazságos", ami Európában történik

Több szolidaritásra van szükség az Európai Unióban a menekültválság kezeléséhez, mert "ami pillanatnyilag zajlik, az nem igazságos" - mondta a német kancellár vasárnap Berlinben.

Angela Merkel

hivatala nyílt napján a látogatókkal rendezett fórumon elmondta: a jelenlegi helyzet nem igazságos a súlyos nyomás alatt lévő Olaszország és Görögország számára, és az sem igazságos, hogy "csak három-négy ország fogadja be majdnem az összes menekültet". Németországban a legfontosabb a folyamatok felgyorsítása - emelte ki a kancellár. A védelemre szorulókat integrálni kell, és azoknak, akiknek nincs joguk a maradásra, meg kell mondani, hogy menniük kell. Ez utóbbi sok nyugat-balkáni menedékkérőre vonatkozik, és a gyorsaságra azért is szükség van, mert ha a gyerekek már iskolába járnak, a családok pedig már az önkormányzati menekültotthonokban laknak, akkor "sokkal nehezebb lesz hazaküldeni őket" - mondta Angela Merkel hírportálok beszámolója szerint. A legsürgetőbb feladatnak a menedékkérők elhelyezését nevezte. A hideg beálltáig gondoskodni kell arról, hogy "mindenkinek legyen fedél a feje felett, vagy legalább legyen egy meleg sátra" - mondta a kancellár. Hasonlóan foglalt állást

Thomas de Maiziere

belügyminiszter is, aki az ARD országos közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy a menekültválság kezeléséhez gyorsaságra, valamint "emberségre és keménységre" van szükség. A védelemre szoruló, Németországban maradó menedékkérőket "gyorsan integrálni kell, gyorsan meg kell tanítani nekik a német nyelvet és gyorsan munkához kell juttatni őket". A maradásra eséllyel nem rendelkező többiek esetében pedig tenni kell azért, hogy "gyorsan elhagyják az országunkat" és "eleve kilátástalan" legyen, hogy menedékjogot szerezhetnek. Ez a menedékkérők nagyjából 40 százalékára vonatkozik - mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy az ő esetükben csökkenteni kell a németországi menedékjogi kérelem benyújtására irányuló "ösztönzést, akkor is, ha ez kemény" lépéseket igényel. A szövetségi kormány szeptember végéig egy sor intézkedésről, köztük törvénymódosításokról dönt. "Új utakra kell lépnünk, hogy megfelelhessünk a kihívásnak" - mondta Thomas de Maiziere, megjegyezve, hogy "elég sok pénzről is szó van". Hangsúlyozta, hogy a terhelhetőség határairól is beszélni kell, mert Németország ugyan elbírja az idén érkező, várhatóan 800 ezer menedékkérő jelentette terheket, "de tartósan ez nem lehet perspektíva". A szövetségi belügyminiszter elismerte, hogy Németországot váratlanul érte a menekülthullám, ezért a menedékkérőktől türelmet kell kérni, mert ekkora feladattal "még a jól szervezett Németország is nehezen birkózik meg".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.