Közélet

Illegális bevándorlás - Gulyás Gergely: az alaptörvényt nem kell módosítani

Illegális bevándorlás - Gulyás Gergely: az alaptörvényt nem kell módosítani

2015. augusztus 27., csütörtök
Illegális bevándorlás - Gulyás Gergely: az alaptörvényt nem kell módosítani

Több törvény is módosulni fog, ezek közé tartozik a honvédelmi, a büntetőeljárási, az építésügyi törvény, az alaptörvény módosítására viszont nincs szükség - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke a migrációval kapcsolatban csütörtökön az M1 aktuális csatorna hírműsorában.

A honvédségi törvény módosítására azért van szükség, hogy a hadsereg "fontos dolgokat ellásson" - fogalmazott

Gulyás Gergely

, hozzátéve, az biztos, hogy a honvédségre jelentős szerep fog hárulni a rendőrséggel együtt abban, hogy a határőrizet megerősödjön, vagyis az illegális bevándorlók ne tudjanak átjutni. A büntetőeljárási törvény, illetve a büntető törvénykönyv módosításával azt szeretnék elérni, hogy az illegális határátlépést olyan komoly retorzió kövesse, amely visszatartó erővel bír. A büntetőszankciók között bevezetik a kiutasítást is - tette hozzá. Az építésügyi törvény módosítását az új menekülttáborok építése indokolja - mondta, azzal együtt, hogy nem kizárt, olyan táborokat hoznának létre a határon, amelyek csak "Szerbia felé lesznek nyitottak". Ez - Gulyás Gergely szerint - azt jelenti, hogy el lehet hagyni ezeket a táborokat, de csak Szerbia felé.

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: több törvényt is módosíthat a parlament a jövő heti rendkívüli ülésen, ahol megtárgyalják a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is. A miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli összehívását, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek. A parlament csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén pedig a büntető törvénykönyv szigorításáról dönthetnek, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be, szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.