Közélet

Hétezernél több migráns érkezett Szerbiába

Hétezernél több migráns érkezett Szerbiába

2015. augusztus 24., hétfő
Hétezernél több migráns érkezett Szerbiába
Illegális bevándorlás - Migránsok a magyar-szerb határnál

Több mint hétezer migráns érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az mno.hu szerint.

A hírportál

közlése szerint

a genfi központú szervezet vasárnap késő este közzétett közleményében állnak ezek az adatok. Néhány órával korábban

Bratislav Gasic

szerb védelmi miniszter ötezer ember érkezéséről tájékoztatott. Az UNHCR szerint a határ túloldalán még százak várnak a belépésre, és még több migráns jövetele várható. Az ENSZ-szervezet segítséget nyújt a helyi hatóságoknak és humanitárius szervezeteknek az érkezők befogadásához és ellátáshoz a presevói tranzitközpontban. Az UNHCR élelmiszerrel látta el őket, és a szerbiai kormány kérésére több matracot, takarót, sátort és szálláshelyet próbál szerezni számukra. A macedón kormány arról biztosította az ENSZ-szervezetet, hogy nyitva fogja tartani a határt azok előtt, akik az országukban dúló fegyveres konfliktus elől menekülnek. Az UNHCR közli, hogy Görögországnak és Macedóniának többet kell tennie a probléma kezeléséért, amely – mint fogalmaz – „egyhamar nem szűnik meg, és egész Európát sújtja”. Az UNHC felszólította az európai uniós tagországokat, hogy fokozzák a Görögországnak, Macedóniának és Szerbiának nyújtott segítséget.

Nemzetközi összefogásra szólítottak

A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold segélyszervezetek ezzel egy időben nemzetközi összefogásra szólítottak az Nyugat-Balkánon át Európába érkező migránsok megsegítése érdekében. „Magasabb szintű együttműködésre és közös erőfeszítésekre van szükség, hogy kielégítsék a veszélyeztetettek humanitárius szükségleteit” – áll a két szervezet közleményében, amely szerint az elkövetkező napokban a görög szigetekről érkezők számának drámai növekedése várható. A Görögországból érkező menekültáradatnak Macedónia múlt csütörtökön rendőri kordonnal próbált gátat vetni, de több ezer bevándorló ennek ellenére áttört a határon. Ezek után a macedón hatóságok pótlólagos vasúti kocsikat és buszokat is forgalomba állítottak, hogy felgyorsítsák a migránsok áthaladását az országon. A korábbi tömegtülekedések után vasárnap – a helyi beszámolók szerint – a migránsok fegyelmezett sorokban várták, hogy feljussanak a járművekre, melyek Szerbiába viszik őket. Utána Magyarország az úti céljuk, onnan nyitva áll előttük az Európai Unió, amelynek területén nagyrészt szabadon utazhatnak egyik országból a másikba.

Az UNHCR szerint a határ túloldalán még százak várnak a belépésre, és még több migráns jövetele várható.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=561816

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 24.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.