Kultúra

Hencz Péter: Szent Istvánról, Klebelsbergről

Hencz Péter: Szent Istvánról, Klebelsbergről

2015. augusztus 20., csütörtök
Hencz Péter: Szent Istvánról, Klebelsbergről

Szent István a nyugati kereszténység felvételével a magyarságot a nyugati világ kultúrközösségének részesévé tette. Mindazok a szellemi, kulturális, tudományos irányzatok, melyek a latin és germán népek életében időnként uralomra jutottak, hosszabb-rövidebb idő után utat találtak a magyar földre. A népvándorlások óta egyedül a magyarságnak sikerült megőriznie identitását, így nem jutott a kelták, hunok, vikingek, vagy az avarok sorsára. A középkori Magyarország az Árpádok alatt, majd később, különösen az Anjouk és a Hunyadiak idejében, nem csak hatalmilag állt teljesen a nyugat európai nemzetek színvonalán, hanem művelődési tekintetben is.

„Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és, hogy semmi sem emel fel,csakis az alázat, semmi sem taszít le csakis a gőg és a gyűlölség.”

(Szent István király)

Első királyunk,

Szent István

, korának egyik legkiválóbb államférfia, a Kárpát-medencében otthonra találó nemzetünket európai nagyhatalommá tette. Az általa alapított Árpád-ház adta az összes európai uralkodó dinasztia közül a legtöbb szentet a világnak, utalva rendkívül tehetséges voltukra. A 17. századi népénekünk méltán sóvárog Szent István után: „Hol vagy magyarok/ Tündöklő csillaga!/ Hol vagy, István király?/ Téged magyar kíván.”

Gróf Klebelsberg Kunó

(1875-1932), a Bethlen-kormány legendás vallás-és közoktatásügyi minisztere (1922-1931), városunk országgyűlési képviselője (1926-1931), a trianoni békediktátum és katasztrófa után, mikor nemzetünk puszta léte forgott kockán, hazánk részére kiutat talált és mutatott: nemzetünket csakis a kultúra mentheti meg és teheti ismét naggyá. Programjában meghatározó volt a tudomány, nevelés-oktatás, egészségügy, művészetek sport fejlesztése. A nemzeti jövedelem 10-15%-át fordította ezen fennkölt célokra, mely szinte páratlan volt hazai és nemzetközi viszonylatban. „Nálunk a politikai fellendülést mindig megfeszített kulturális munka előzte meg, s készítette elő. Szent István, hogy megszervezze országát, előbb behozta a kereszténységet. Amikor Mátyás nagyvonalú politikára készült, buzgón ápolta a reneszánsz kultúrtörekvéseit.”-mondotta. Egyetemeket és klinikákat – Szegeden, Pécsett, Debrecenben – főiskolákat, több ezer népiskolai objektumot épített. Kiépíti az angol, amerikai és francia tudományos kapcsolatokat. Külföldön létrehozza a Collegium Hungaricum-ok, magyar intézetek hálózatát, a magyar kultúra „őrszemeit”. 1555 ösztöndíjat adományoz, többszörösére növeli az ösztöndíjasok számát. Szeged egyetemet, főiskolákat kap, megépülnek az akkor világhírű klinikák, a dóm, és a Dóm téri épületegyüttes, Nemzeti Panteon, a SZUE sportuszoda, elindulnak a Szabadtéri Játékok. A balkanizálódás veszélyébe került mezővárost az egész világra kisugárzó tudományos, kulturális és egyházi központtá, iskolavárossá tette. Klebelsberg nagy ívű kultúrpolitikájának is jelentős mértékben köszönhető, hogy a megcsonkított és végveszélybe került ország világhírű iskolarendszerével és tudósaival Európa egyik legdinamikusabban fejlődő országa lett. Az analfabetizmus 15%-ról a nyugat-európai 7%-os szintre csökkent. Népegészségügyünk számos vonatkozásában a kontinens középmezőnyébe emelkedett. Sportpolitikájának eredménye, hogy hazánk az újkori olimpiák egyik legsikeresebb nemzete lett. Klebelsberg halálának egy éves évfordulóján Kováts Ferenc, a szegedi egyetem ex-rektora ekképpen emlékezett rá: „Gróf Klebelsberg Kunó azt a felfogást tette magáévá, amelyet nemzetünk legnagyobbjai Szent Istvántól kezdve vallottak

Nagy Lajoson

,

Corvin Mátyáson

,

Pázmány Péteren

,

Széchényi Istvánon

keresztül. Felismerte, hogy Nyugathoz való tartozásunk múltunkban és jelenünkben, történelmi küldetésünkben és kultúrvágyainkban gyökerezik, és ihletes buzgósággal, s maradandó sikerrel kezdeményezte, megerősítette, mélyítette és kiépítette kultúrkapcsolatainkat a Nyugattal... A magyar nemzet egyik legnagyobb lángelméje.” A szent istváni, klebelsbergi paradigma váltás számos ötletet adhat napjaink politikusainak, vezetőinek, mindannyiunknak az ország, a nemzet felemelésében.

Hencz Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.