Bulvár

Helga a kisfóka, nyári alpakák és állatkertek éjszakája a Szegedi Vadasparkban

Helga a kisfóka, nyári alpakák és állatkertek éjszakája a Szegedi Vadasparkban

2015. augusztus 26., szerda
Helga a kisfóka, nyári alpakák és állatkertek éjszakája a Szegedi Vadasparkban
kisfoka

A Helga nevet kapta a Vadaspark kisfókája, megtekinthetőek a nyáron született alpakák, valamint Állatkertek napja és éjszakája várja a vendégeket augusztus 28-án.

"A Vadaspark jelenleg talán leginkább keresett sztárja az a kisfóka, amely július 30-án született. Tekintve az óriási népszerűségét, névadó pályázatot hirdettünk, amelyre sokan el is küldték javaslataikat. A kiválasztott név Helga, így a nyertes Niedermayer Zsófi lett, nyereménye pedig egy állatkertes ajándékcsomag. A név kiválasztásánál több szempontot kellett figyelembe vennünk, mint más hasonló kezdeményezésünkkor. Nem pusztán egy olyan nevet kerestünk, amely utal az állat jellegére vagy származására, hanem – miután tréningezni fogunk vele – rövidnek, egyszerűnek és jól hangzónak kell lennie, hogy a fóka is meg tudja tanulni, mikor szólítjuk. Helga ennek a célnak megfelelt, a skandináv eredete utal a borjúfókák élőhelyére, a jelentése is szimpatikus számunkra „egészséges, boldog”. Emellett könnyen kiejthető, egyszerű név, talán egy külföldi állatkerten sem okoz majd problémát, ha Helga felnőve oda kerül. Helga szépen fejlődik, szó szerint napról napra gyarapodik a súlya. Egyre nagyobb kedvvel nézi a többiek bemutatóját, és láthatóan egyre nagyobb kedvvel venne részt azokon. Legutóbb, mint a kép is mutatja, a karikával igyekezett szoros ismeretséget kötni.

Nyári alpakák

A Vadaspark egyik első bemutatórendszere, a dél-amerikai körútja igazi különlegességnek számít még ma is, teljesen más kép fogadja a látogatókat, mint a megszokott állatkerti: nagy, tágas terek, szinte szafariszerű hangulat, kanyargós ösvény a mocsárvidéken, a szavannán, majd az erdőben. Az úton végighaladva - több más újvilági állat mellett - az összes dél-amerikai tevefélét megcsodálhatjuk, közöttük is az egyik legnépszerűbb az alpaka. A közkedveltségéhez hozzájárul, hogy ezekben az években szinte mindig láthatunk egy, vagy inkább több fiatal csikót a csapatban.

alpaka_vadaspark

Az egy kifejlett csődörből és négy nőstényből álló csapat ugyanis nagyon jól szaporodik, idén eddig két kiscsikó születésének örvendhettünk, egyik a nyár elején, a másik a végén, augusztus 20-án látta meg a napvilágot. Az alpakák, csakúgy, mint a többi teveféle, fejletten születnek, hamar lábra tudnak állni. Természetesen az első órákban még ingatagok a nyakigláb újszülöttek, de rövidesen virgoncan és biztos lábakon állva követik anyjukat. A két háziasított dél-amerikai teveféle, a láma és az alpaka származása sokáig tudományos vita tárgya volt. Idővel a kérdés megoldódott, a genetikai bizonyítékok azt mutatják, hogy a termetesebb láma a szintén erőteljes testfelépítésű guanakótól, míg a kisebb, értékes szőrű alpaka a kisebb és kecses, még értékesebb és finomabb szőrű vikunyától származik. Az alpakáinkat kétévente nyírjuk, amire szükség is van, hiszen nagy bundájukban nehezen viselnék a nyári forróságot. A teljes alpaka család - így a két hím csikó is - megtekinthető a kifutójában, így a látogatóink is figyelemmel kísérhetik a fejlődésüket.

Állatkertek napja és éjszakája augusztus 28-án

Immár többéves hagyománynak tekinthető a Magyar Állatkertek Szövetségének a kezdeményezése, hogy a nyár utolsó péntekén állatkertek éjszakájára invitáljuk a látogatóinkat. Idén – negyedik alkalommal - országszerte 12 állatkertben várják változatos programokkal az érdeklődőket. A Szegedi Vadaspark azonban nemcsak éjszaka, hanem napközben is vendégül látja mindazokat, akik bepillantást szeretnének nyerni egy kicsit a Vadaspark érdekes, de sokszor kihívásokkal teli életébe. Reggeltől délutánig játékos állatgondozói tréning, látogatói állatetetés, sőt több állatbemutató zajlik majd. Kora estétől késő éjszakáig pedig látványos állatetetéseket lehet megnézni, sőt különleges állatok simogatásán is részt lehet venni. 10 és 16 óra között az Oktatóközpont előtt például olyan izgalmas akadálypályán próbálhatja ki mindenki ügyességét, adhat számot a vadasparki állatokról szóló ismereteiről, amely beillik majd egy, természetesen könnyített, sőt játékos állatgondozó képzésnek is. Lesz itt talicskatolás, állati táplálékok válogatása, sőt nem kevés leleményességet igénylő állatbefogási gyakorlat is. A legügyesebben teljesítők akár gyűrűsfarkú maki délutáni etetésre is nyerhetnek belépőt. Pontban 11 órakor, aki a Szavanna-ház bejáratához jön, részt vehet még egy zsiráfetetésen is. A nap vendége lesz a makói Hagymatikum Gyógyfürdő is, akinek kedves kabalafigurája CsobBandi ismét nyereményjátékra hívja a lubickolás kedvelőit, délután 15 és 18 óra között. Az esti programok 19 óra után kezdődnek, és egészen késő éjszakáig tartanak. Látványos etetések és állatbemutatók sorával várjuk az érdeklődőket. 19.30-tól először a tajga híres-hírhedt menyétszerű ragadozói, a rozsomákok, közvetlen utána pedig a legtermetesebb nagymacskák, a szibériai tigrisek vacsoráját tálaljuk fel. Mindez nemcsak állatainknak ad izgalmas elfoglaltságot, de ilyenkor látogatóink is természetesebb és aktívabb viselkedésformákat figyelhetnek meg náluk. Ahogy véget ér a csíkos ragadozók lakomája, máris kezdődik a borjúfókák esti tornája, mégpedig labda és karika gyakorlatokkal és sok más akrobatikus elemmel.

ragadozok_ejszakaja_vadaspark_oroszlan

21 órakor egy igazi szegedi vadasparki különlegesség következik. Egy zebra várja majd az oroszlánokat a kifutójukban. A legutolsó találkozás igen izgalmasra sikeredett, az oroszlánok nagy hévvel láttak a zsákmány leküzdéséhez, szétmarcangolásához, amelynek szó szerint csak a váza maradt. Természetesen nem kell a zebrát sem félteni, a mostani alkalomra feltámasztottuk – hiszen nem igazi, hanem egy műzebráról van szó. Az állatkert dolgozói által összeállított élethű patás váza nem, de feltétje igen finom, ehető húsból áll, de láthatóan az oroszlánjainknak már önmagában a vadászat élménye is örömöt okoz. Az etetések sora még ezután sem ér véget, ugyanis legvégül következik 22 órakor, Dél-Amerika legnagyobb macskája, a jaguár táplálékának felszolgálása, szintén nem akármilyen formában. 19.30 és 22 óra között a Terrárium-ház bátorságpróbáját is ajánljuk mindenkinek, hiszen ha valahol, hát egy állatkertben lehet csak igazán különleges, de garantáltan veszélytelen egzotikus állatokkal kézközelben találkozni. Felhívjuk minden látogatónk figyelmét, hogy a sötétség beálltával nem kapcsoljuk fel a Vadaspark közvilágítását, kivéve az állatházakét és a büféét, hagy élvezze mindenki a rejtelmes hangokkal teli állatkerti éjszakát. Mindezért érdemes zseblámpát is hozni mindenkinek magával. Akik napközben jegyet váltottak, ugyanaznap az esti programra is visszatérhetnek külön belépőjegy vásárlása nélkül, a blokkot megőrizve" - írja a Szegedi Vadaspark közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.