Bulvár

Határzár: átvágták éjszaka az épülő kerítést (FRISSÍTVE)

Határzár: átvágták éjszaka az épülő kerítést (FRISSÍTVE)

2015. augusztus 7., péntek
Határzár: átvágták éjszaka az épülő kerítést (FRISSÍTVE)
Határzár - Átvágták éjszaka az épülõ kerítést

Migránsok átvágták éjszaka Ásotthalom térségében a magyar-szerb határon épülő kerítést - számolt be róla az M1 déli híradója. Ásotthalom alpolgármestere, Fackelmann István szerint ez az eset bizonyítja, hogy a kerítés önmagában kevés.

Az információk szerint tizennyolcan próbálták meg így átlépni a határt, a rendőrség mindannyiukat elfogta.

A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit

Augusztus 7-én a kora hajnali órákban a Készenléti Rendőrség járőrei észlelték, hogy eddig ismeretlen tettesek Ásotthalom külterületén egy ponton megrongálták a gyorstelepítésű drótakadályt. Az okozott kár összege nagyjából 2000 forint - adta hírül a police.hu. A rendőrök a közelben 18 afgán illegális bevándorlót fogtak el. A rendőrség rongálás szabálysértés miatt folytat előkészítő eljárást, amelynek során tisztázni fogják, hogy a helyszín közelében elfogott illegális bevándorlók okozhatták-e a felső rögzítő drót elszakadását.

Fackelmann: Önmagában a kerítés nem elég

„A határzár visszatartó erejű lehet, de ennyi idő után azt a tapasztalatot levonhatjuk, hogy éjjeli és nappali folyamatos ellenőrzés nélkül nem fogja betölteni feladatát” – nyilatkozta portálunknak

Fackelmann István

Ásotthalom alpolgármestere, aki a kerítés átvágásának a hírére a helyszínre ment. Elmondta, hogy a második-harmadik kerítésszakasznál azt látják, mintha le lenne nyomva a drót, de találtak olyan részt is, ahol meg van bontva a NATO-drótokkal ellátott íveket összekötő pánt. A területen egyébként csak kísérettel tartózkodhat az alpolgármester is, aki tartja korábbi álláspontját, hogy csak az emberi és kutyás járőrözés nyújthat biztonságot az ideiglenes biztonsági határzár megépítése után.

Rogán: bűncselekménnyé válhat a határzár megrongálása

A Fidesz-frakció törvényjavaslatot nyújt be, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa bűncselekménnyé a határzár megrongálását - közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője pénteken az MTI-vel.

Rogán Antal

közleménye szerint az előterjesztést szeptemberben sürgősségi tárgyalást kérve terjesztik be.

A javaslat elfogadása esetén a határzár megrongálása akár börtönbüntetést is vonhat maga után - közölte.

A frakcióvezető kijelentette: a Fidesz-frakció szerint azokat az embereket, akik megrongálják az ideiglenes műszaki határzárat példásan meg kell büntetni, mert az a magyar állam tulajdona. Úgy fogalmazott: "nem elég, hogy az illegális bevándorlók törvénytelenül lépik át az ország határát, de ráadásul még a magyar állam tulajdonában is kárt tesznek".

kerites06_gs

Mint ismeretes,

hétfőn kezdték meg Csongrád megyében a magyar-szerb határ mentén az ideiglenes biztonsági határzár építését

. Ahogy beszámoltunk róla, több helyszínen folynak a munkálatok, a katonák

szerda délelőtt elkezdték a gyors telepítésű drótakadály kifeszítését is az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében

. A katonák először a határvonaltól 2-3 méterre levert acélkarókra vezetődrótot erősítettek, majd ezen átfűzve feszítették ki a pengékkel ellátott dróthengereket. Az előkészületek alapján három dróthenger kerül egymás fölé. A munkában a katonák mellett közfoglalkoztatottak is részt vesznek, szerdán összesen 112-en dolgoztak a határnál. A teljes Csongrád megyei magyar-szerb határszakaszon egymással párhuzamosan több helyszínen – Kübekházán, Tiszaszigeten, Röszkén, Mórahalmon és Ásotthalmon – folyik az ideiglenes biztonsági határzár építése. A déli biztonsági határzár az új határidőnek és kijelölésnek megfelelően gőzerővel épül -

közölte a témában megjelent sajtóinformációkra reagálva Kovács Zoltán kormányszóvivő

pénteken az MTI kérdésére. Kifejtette: az építési folyamatnak vannak technikai, technológiai értelemben vett különböző fázisai. A pengés drótkerítés építhető a leggyorsabban, és ennek megvalósulását lehet most látni. A biztonsági határzár többi eleme időben és technológiai értelemben ezzel párhuzamosan, az eredeti szándéknak megfelelően épül - tette hozzá.

Migránsok tegnap este átvágták a kerítést Ásotthalomnál - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=558256 Posted by Szegedma Hírportál on2015. augusztus 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.