Gazdaság

Érdemben nem változtak az inflációs alapmutatók júliusban

Érdemben nem változtak az inflációs alapmutatók júliusban

2015. augusztus 11., kedd
Érdemben nem változtak az inflációs alapmutatók júliusban

Nem mutattak érdemi elmozdulást júliusban az inflációs alapmutatók, amelyek szintje változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utal - állapította meg a múlt havi inflációs adat közzétételét követően kiadott keddi elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A KSH jelentése szerint az éves infláció júliusban 0,4 százalék volt, júniushoz viszonyítva pedig változatlan, az éves maginfláció 1,3-ra emelkedett az előző havi 1,2 százalékról. Az infláció mélyebben rejlő folyamatait megragadni hivatott alapmutatók közül az indirekt adóktól megtisztított maginfláció az MNB számítása szerint júliusban 1,1 százalékra mérséklődött a júniusi 1,2 százalékról. A másik két alapmutató is csökkent kissé: a keresletérzékeny infláció 1,9 százalékra az előző havi 2,0-ről, a ritkán változó árú termékeke inflációja pedig 2,1 százalékra az előző havi 2,3 százalékról. Az MNB elemzése megállapítja, hogy a feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje csökkent az előző hónaphoz képest, míg a tartós és a nem-tartós iparcikkek árai emelkedtek. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,8 százalékkal nőttek. E termékkörön belül a mobiltelefon és internet árak számottevően növekedtek, ezt leszámítva általánosan visszafogott árváltozások voltak megfigyelhetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.