Kultúra

Elkezdődött a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése

Elkezdődött a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése

2015. augusztus 5., szerda
Elkezdődött a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése
Elkezdõdött a 62. Vásárhelyi Õszi Tárlat anyagának zsûri

Elkezdődött a 62. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése szerdán az Alföldi Galériában, a szakemberek péntekre választják ki, hogy a 277 alkotó 588 beadott műve közül melyeket láthatja a közönség az október elején nyíló képzőművészeti kiállításon.

Nagy Imre

, a zsűri elnöke az egyik szünetben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 1954-től megrendezett tárlat sajátos szervezésű: mintegy 350 kortárs művész felkérést kap a kiállításon történő részvételre, emellett szabadon is beadhatók az alkotások. Idén 356 festmény, 114 grafika, 108 plasztikai alkotás és tíz egyéb mű érkezett. A korábbi évekhez képest némileg csökkent a beadott művek száma, részben azért, mert a szervezők a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően kötelezővé tették az előzetes regisztrációt – mondta a művészettörténész, hozzátéve: ennek oka, hogy fontolgatják, néhány éven belül internetes előzsűrizés előzi majd meg az alkotások válogatását. A nyolctagú zsűri szerdán a felkért művészek alkotásait nézi végig, csütörtökön a szabadon beadott műveket veszik sorra, pénteken pedig határoznak a díjakról és munkajutalmakról, a döntés azonban csak a kiállítás megnyitóján lesz nyilvános. A több mint egy tucatnyi elismerés között átadják a fiatal festők nívódíját is, és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjat is.

Pogány Gábor

, a tárlat kurátora első benyomásai alapján úgy fogalmazott, hogy a kevesebb mű magasabb színvonalat jelent, kiemelkedő művészeti színvonalú alkotásokkal pedig a festmények között találkozik majd a közönség. Ez azt mutatja, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat továbbra is festészetcentrikus kortárs képzőművészeti kiállítás. A tárlat októberi megnyitója előtt néhány héttel a tavaly Rudnay-ösztöndíjjal jutalmazott

Szabó Klára Petra

és a fiatal festők nívódíját elnyerő

Szakszon Imre

alkotásaiból nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban. A Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóját követően pedig a tavalyi fődíjas

Szabó Ábel

mutatkozik be önálló kiállítással a közgyűjtemény épületében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.