Közélet

Csepreghy: 9000 milliárd forint felett lehetnek az előző uniós időszak kifizetései

Csepreghy: 9000 milliárd forint felett lehetnek az előző uniós időszak kifizetései

2015. augusztus 12., szerda
Csepreghy: 9000 milliárd forint felett lehetnek az előző uniós időszak kifizetései

Várhatóan 9000 milliárd forint feletti összeget fognak kifizetni az előző, 2007-2013-as uniós pályázati ciklus nyerteseinek az év végéig - erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Az eredeti, 8200 milliárd forintos keretet meghaladó kifizetés úgy lehetséges, hogy a kormány a forrásvesztés megakadályozására az uniós keretet 10-15 százalékkal meghaladó támogatói döntéseket hozott - ismertette a helyettes államtitkár. Hozzátette: a 8200 milliárd forintot meghaladó részt nem uniós forrásokból, hanem a költségvetésből fedezik. A helyettes államtitkár közölte azt is, hogy az új pályázati ciklusban az a vállalkozó, amely egy teljes lezárt üzleti évvel és nullás adóigazolással rendelkezik, bankgarancia nélkül kaphatja meg azt a támogatást, ami korábban bankgaranciához volt kötve. A pályázati bürokrácia csökkentéséről Csepreghy Nándor elmondta azt is: megszűnik a papíralapú ügyintézés, így a vállalkozó nem lesz a hivatali ügyfélfogadási időhöz kötve. A különböző adatbázisok összekapcsolásával 600-ról 300-ra csökkentették a pályázóktól elvárt adatmennyiséget, valamint a pályázati életciklus jelentősen, majdnem a harmadára csökken - sorolta. Az új pályázatoknál átlagosan 600 nap fog eltelni a kiírástól a pénzügyi zárásig, azonban egy egyszerűbb gépbeszerzéses pályázat akár pár hónap alatt is "át tud futni" - fejtette ki a helyettes államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.