Közélet

Bírálat Szlovákia címére a menekültek szelektív befogadása miatt

Bírálat Szlovákia címére a menekültek szelektív befogadása miatt

2015. augusztus 20., csütörtök
Bírálat Szlovákia címére a menekültek szelektív befogadása miatt

Szlovákiát bírálta a menekültek szelektív befogadása miatt Thornbjörn Jagland, az Európa Tanács főtitkára - közölte az MTI.

"A menekültek elutasítása vallásuk alapján nyilvánvaló diszkrimináció. Szlovákiának meg kellene változtatnia álláspontját" - olvasható abban a bejegyzésben, amelyet csütörtökön közölt a Twitteren

Jagland

. Az Európa Tanács főtitkára a szlovák belügyminisztérium szóvivőjének szerdai nyilatkozatára reagált. "A muszlim menekültek nem éreznék jól magukat Szlovákiában, mert országunkban nincsenek mecsetek" - indokolta a szlovák álláspontot

Ivan Netík

. A brüsszeli Belga hírügynökség megjegyezte, hogy nem a szlovák belügyminisztérium szóvivője az első, aki a menekültek szelektív befogadásáról beszélt Pozsonyban. Rámutatott:

Robert Fico

szlovák miniszterelnök már néhány hete úgy nyilatkozott, hogy a menekültek befogadásánál Szlovákia előnyben részesítené a keresztényeket, illetve hogy a muszlimok befogadása a terrorizmus kockázatának növelésével jár Szlovákia számára. Az ENSZ Menekültügyi Biztosának Hivatala (UNHCR) felszólította az európai országokat, hogy alkalmazzanak "befogadóbb" hozzáállást a menekültekkel szemben. A hivatal szerint ez azt jelenti, hogy a menekültek befogadásánál ne vegyék figyelembe a faji és etnika származásukat vagy vallási meggyőződésüket. "Felszólítjuk a kormányokat, hogy komplex módon közelítsék meg a kérdést és a menekültek áttelepítésekor kiválasztásuk ne alapuljon diszkrimináción" - jelentette ki Babor Baloch, az UNHCR közép-európai szóvivője.

Annika Breithard

, az Európai Bizottság szóvivője nem akarta kommentálni a menekültek befogadásával kapcsolatos szlovák álláspontot. Emlékeztetett arra, hogy az EU tagállamok számára tilos bármiféle diszkrimináció alkalmazása. Ugyanakkor tény, hogy a menekültek esetleges szelektív befogadásával Szlovákia nem áll egyedül. Hasonló véleményeket hallani Lengyelországban, Lettországban, Litvániában és Csehországban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.