Közélet

Berényi József: csaknem üresek a Szlovákiában lévő menekülttáborok

Berényi József: csaknem üresek a Szlovákiában lévő menekülttáborok

2015. augusztus 11., kedd
Berényi József: csaknem üresek a Szlovákiában lévő menekülttáborok

Csaknem üresen állnak a Szlovákiában lévő menekülttáborok, ezért is indokolatlan a bősi táborba vinni a migránsokat - mondta Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnöke az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Az elnök hangsúlyozta: emiatt sem érthető, hogy miért éppen a bősi táborban szeretné elhelyezni a nemrégiben Ausztriától átvállalt menekülteket a szlovák kormány. Hozzátette, hogy a bősi tábort korábban már megszüntették, ráadásul a kormánynak komolyabban kellene vennie a lakosság tájékoztatását is. Szlovákia és Ausztria belügyminiszterei július végén arról állapodtak meg, hogy a magyar-szlovák határon fekvő, többségében magyarok lakta Bős (Gabcikovo) településen, egy újra megnyitandó volt menekülttáborban helyeznének el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó bevándorlót. A migránsokat összesen hat hónapra venné át Ausztriától a szlovák állam. A bősiek tiltakoznak a döntés ellen, helyi - nem ügydöntő - népszavazáson, augusztus 2-án 96 százalékban elutasították a tábor létrehozását.

Robert Fico

szlovák miniszterelnök a Der Standard című osztrák lapnak adott interjúban hétfőn kijelentette, hogy további menekülteket is kész átvenni Szlovákia Ausztriától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.