Közélet

Az Emmi saját halottjának tekinti Sinkó Lászlót

Az Emmi saját halottjának tekinti Sinkó Lászlót

2015. augusztus 1., szombat
Az Emmi saját halottjának tekinti Sinkó Lászlót

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megrendüléssel értesült arról, hogy hetvenöt éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze. A Kossuth-díjas érdemes és kiváló művészt a tárca saját halottjának tekinti.

Az Emmi kultúráért felelős államtitkársága az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében emlékeztetett rá: Sinkó László először a debreceni Csokonai Színház színésze volt, 1982-től a budapesti Katona József Színház alapító tagja, 1994 és 1998 között az Új Színház, 2003-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Kiemelték: erős karakterformáló egyénisége miatt emlékezetesek színpadi alakításai, jellegzetes hangja számos filmet juttatott sikerre. Színészi és emberi hitelesség, legendás szakmaszeretet jellemezte életét és színészi magatartását. Ismertebb filmjei és tévéjátékai: Fügefalevél; Princ, a katona; Dorottya, Vivát, Benyovszky, Gyertek el a névnapomra, Hajnali háztetők, Az új földesúr, Honfoglalás, A hídember, Csak szex és más semmi. A Magyarország tájait bemutató televíziós sorozat népszerűségét az ő hangjának, megnyerő egyéniségének is köszönhette - emelték ki. A tárca kitért arra is, hogy Sinkó László művészi munkáját 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1982-ben érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címmel ismerték el. A Kossuth-díjat 1995-ben, a Magyar Érdemrend tisztkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést és a Nemzet Művésze díjat 2014-ben vette át. Sinkó László tereméséről később intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.