Gazdaság

Az államháztartás hiánya július végén 894,1 milliárd forint volt

Az államháztartás hiánya július végén 894,1 milliárd forint volt

2015. augusztus 6., csütörtök
Az államháztartás hiánya július végén 894,1 milliárd forint volt

Az államháztartás központi alrendszerének júliusi hiánya 70,8 milliárd forint volt, az első héthavi deficit pedig 894,1 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az előzetes adatokat.

A tavaly júliusi államháztartási deficit 37,7 milliárd forint volt, a 2014 január-júliusi időszakban az államháztartás központi alrendszerének deficitje 851,4 milliárd forintot tett ki. Az első hét hónapban a központi költségvetés 953,7 milliárd forintos deficittel, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 22,9 milliárd forintot meghaladó többlettel zártak. Az ez évi és a tavaly júliusi hiány eltérésének oka főként a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételeinek az előző év júliusához viszonyított jelentős elmaradása, ezeket azonban később számolja el a költségvetés. Pozitívumként értékelhető, hogy tavaly júliushoz képest lényegesen magasabban alakultak a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek - írta az NGM. A minisztérium ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a hiány nagysága nem időarányos, az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. Az európai uniós módszertan szerinti 2015. évi hiánycél változatlanul a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százaléka - emelte ki a minisztérium. A nemzetgazdasági tárca közölte: a fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei közel 280 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől, amely egyrészt az évenként változó elszámolások különbségéből ered, másrészt az Európai Bizottság által vizsgálat alá vont és egyeztetés alatt lévő tételekből származik. Ez azonban az uniós módszertan szerinti egyenleget nem befolyásolja, hiszen az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de az Európai Bizottságtól jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatóak - hangsúlyozza az NGM. A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai mintegy 170 milliárd forinttal haladták meg az előző évi összeget, amely a felfutó kifizetéseknek köszönhető - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.