Bulvár

A skizofréniában szenvedők életét segítheti egy új mobiltelefonos alkalmazás

A skizofréniában szenvedők életét segítheti egy új mobiltelefonos alkalmazás

2015. augusztus 3., hétfő
A skizofréniában szenvedők életét segítheti egy új mobiltelefonos alkalmazás

A skizofréniában szenvedők életének minőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek.

A Wizard játékos agytornája a fejlesztők szerint javítja a skizofrének agyműködését és megkönnyíti mindennapi feladataik ellátását. Az alkalmazást, amely az Apple operációs rendszerére, az iOS-re tölthető le, négy héten át tesztelték 22 résztvevővel, akiknél szkizofréniát diagnosztizáltak - írta a The Guardian brit napilap online kiadása. A skizofrénia olyan krónikus mentális betegség, amely a magatartás megváltozását, a gondolkodás zavarát, apátiát, egyeseknél téveszméket, hallucinációkat okozhat. A betegségben szenvedők agyműködési zavarokat is tapasztalhatnak, romolhat a rövid távú memóriájuk, vagyis elfelejthetnek fontos időpontokat, dátumokat, összefüggéseket. A Wizard játékos feladatokkal edzi az agyműködést és a memóriát, a felhasználónak például szobákon kell áthaladnia, azonosítania kell dobozokban lévő dolgokat és jellemeznie a helyeket.

Barbara Sahakian

, a játék egyik fejlesztője elmondta, a skizofréniások memóriaproblémáin segítő gyógyszerek kidolgozása lassan halad előre, ezért fontos ez a kutatás, amely megmutatta, hogy a memóriajáték segít ott, ahol a gyógyszerek még nem tudnak. "A játék érdekes, még a teljesen közönyös betegeket is arra ösztönzi, hogy folytassák az agytornát" - magyarázta a fejlesztő.

Peter Jones

, Sahakian kollégája hozzátette: nagyobb létszámú kutatásokra lenne szükség a friss eredmények alátámasztására, hogy pszichoterápiával és orvosságokkal kombinálva a Wizard segíthessen a skizofréneknek abban, hogy betegségük a lehető legkevésbé befolyásolja mindennapi életüket. A Wizard memóriajátékot a Peak nevű agytorna-alkalmazás keretén belül lehet letölteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.