Gazdaság

A piaci változások és az időjárás sem kedvez idén a csemegekukorica-termelőknek

A piaci változások és az időjárás sem kedvez idén a csemegekukorica-termelőknek

2015. augusztus 12., szerda
A piaci változások és az időjárás sem kedvez idén a csemegekukorica-termelőknek

Tíz százalékkal, 33 ezer hektárra esett vissza az idén a csemegekukorica vetésterülete, a termelőknek sem az időjárás, sem a piaci változások nem kedveztek a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország szerint.

Az MTI-nek szerdán küldött közleményükben megjegyezték, hogy ennek ellenére továbbra is Magyarország rendelkezik Európa legnagyobb feldolgozó-kapacitásával a csemegekukorica-piacon, és a világ legnagyobb exportőrei közé tartozik. Az utóbbi években 450-500 ezer tonnára tehető hazai termés döntő része feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. A csemegekukorica alig 5 százaléka jut a magyar háztartásokba, 95 százalékát exportálják. Az idén azonban az orosz embargó, valamint az orosz és az ukrán valuta drasztikus leértékelődése jelentősen csökkentette az exportlehetőségeket. Ennek hatására az elmúlt években tapasztalt növekedés megállt, sőt, a vetésterület 10 százalékkal visszaesett, 33 ezer hektárra - idézte a közlemény Pereczes Jánost, a cég nagymagvú zöldség üzletágának vezetőjét, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy a francia, szerb, moldáv és ukrán termelés a hazainál még nagyobb mértékben csökkent. Az idén további kihívást jelent a rendkívüli meleg, ami a cég adatai szerint az öntözetlen területeken 25-50 százalékos terméskiesést okozott, de az öntözött területek állományát is megviselte. A vetésterületek negyedének betakarítása után látható, hogy a feldolgozók többsége nem tudja felvásárolni a tervezett és szerződött nyersanyag mennyiségeket, főként a legnagyobb termelési övezet, a Hajdúság aszályos időjárása miatt. A termelők az utóbbi évek legalacsonyabb felvásárlási árain szerződtek a feldolgozókkal, így az öntözetlen területeken az alacsony termésátlagok, a többi területen pedig a magas öntözési költségek miatt drámaian csökken a csemegekukorica jövedelmezősége, a gazdálkodók jelentős része veszteséggel zárhatja az idei szezont a Syngenta szerint. A cég szakértői úgy vélik, számottevő növekedés csak az exportlehetőségek bővülése, a válságövezetek gazdasági helyzetének javulása után várható, és tovább kell növelni az öntözhető területek arányát ahhoz, hogy az ország megőrizze versenyelőnyét a többi nagy exportőrrel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.