Kultúra

A nyomorultakkal zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja

A nyomorultakkal zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja

2015. augusztus 13., csütörtök
A nyomorultakkal zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja

A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve A nyomorultak zárja a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadát. A fesztivál és a Madách Színház közös produkciójának bemutatóját pénteken tartják.

Claude-Michel Schönberg Victor Hugo

monumentális regénye nyomán született darabjának londoni ősbemutatóját harminc éve, 1985 őszén tartották, rá két esztendőre, 1987-ben pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon is bemutatták. A harmincadik évfordulóra Szirtes Tamás teljesen új koncepciójú darabot álmodott a Dóm tér színpadára. A Jean Valjeant alakító

Zöld Csaba

szerint a rendező a zene minden egyes váltását kihasználja arra, hogy nyomatékosítsa a szereplő viszonyát, erősítse a gesztusokat. Az előadás látványvilágát több szereplő is filmekéhez hasonlította. A Kentaur tervezte díszletekből hidak és csatornák, barikádok épülnek a színpadon, a történet pedig több tucat helyszínen zajlik. Sokszor és nagyon gyorsan változik a színpad képe, a Dóm téren folyó próbák fontos része a díszletek átalakításának gyakorlása. A színészek klasszikus, a 19. századi viselet ihlette, Rományi Nóra tervezte ruhákat hordanak a színpadon. Egyes jelenetekben a színészeken kívül - Tihanyi Ákos koreográfus munkája nyomán - pedig mintegy félszáz táncos és statiszta mozog együtt. Zöld Csaba elmondta, hogy a musicelekben gyönyörű slágerek vannak, melyekben ki-ki megmutathatja énektudását, A nyomorultak különlegessége azonban, hogy komoly színészi képességeket igényel a szereplőktől. A Madách Színház először 1999-ben tűzte műsorára

Szirtes Tamás

rendezésébe darabot, akkor az egyik forradalmár szerepét Nagy Sándor alakította. A színész most Thénardier-t játssza, és mint elmondta, nagyon komoly kihívásnak tartja a szerepet, többek között azért, mert gyorsabb az előadás ritmusa, mint a tizenöt évvel ezelőtti produkciónál. Ugyanakkor örül a feladatnak, hiszen sokkal több színt lehet vinni egy negatív szereplő alakjába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.