Közélet

Változnak a kártevők ellen használható biocidek forgalmazásának uniós szabályai

Változnak a kártevők ellen használható biocidek forgalmazásának uniós szabályai

2015. július 7., kedd
Változnak a kártevők ellen használható biocidek forgalmazásának uniós szabályai

A vegyi anyagok, jellemzően a kártevők ellen használt biocid termékek forgalmazására vonatkozó uniós szabályok szeptember 1-jétől hatályos változására hívja fel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a figyelmet, amely egyben azt is jelezte, hogy ősztől megkezdi mintegy ezer, ilyen terméket forgalmazó vállalkozás ellenőrzését.

Az ÁNTSZ kedden azt közölte az MTI-vel, hogy az őszi határidőtől csak azokat a vegyi anyagokat lehet árusítani, amelyek hatóanyagának szállítója szerepel az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által összeállított listán. Az ÁNTSZ arra kéri az érintetteket, jelezzék a hatóság számára, hogy milyen biocid termékeket forgalmaznak. A későbbi ellenőrzési akciók során az együttműködési szándékot a hatóság pozitívan értékeli, ezek a vállalkozások ugyanis kisebb eséllyel számíthatnak vizsgálatra. Az érintett vállalkozók egy, az ÁNTSZ honlapjáról elérhető formanyomtatvány segítségével augusztus 24-ig nyilatkozhatnak arról, hogy az általuk árusított termékek hatóanyagainak beszállítói szerepelnek-e az ECHA által összeállított listán. Az áruházaktól, boltoktól a hatóság nem vár nyilatkozatot. Számukra is fontos azonban tudni, hogy csak olyan terméket tehetnek a polcra, amelyet a magyarországi forgalomba hozó a szabályoknak megfelelően bejelentett - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.