Közélet

Továbbra is Trump vezeti a republikánus elnökjelölt-aspiránsok listáját

Továbbra is Trump vezeti a republikánus elnökjelölt-aspiránsok listáját

2015. július 26., vasárnap
Továbbra is Trump vezeti a republikánus elnökjelölt-aspiránsok listáját

Továbbra is Donald Trump vezeti az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiránsok támogatottsági listáját, annak ellenére is, hogy a milliárdos pártján belül már egy hete bírálatok kereszttüzében áll, amiért kétségbe vonta John McCain szenátor és volt hivatalos elnökjelölt háborús hősi mivoltát - derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet közös felmérésének vasárnap közzétett eredményeiből.

A népszerűségi lista első helyét 18 százalékkal

Trump

foglalja el, mögötte

Jeb Bush

volt floridai kormányzó és

Scott Walker

wisconsini kormányzó következik 15, illetve 10 százalékos támogatottsággal. A többi aspiráns támogatottsága egyszámjegyű. A CNN szerint amíg Donald Trump tábora a legutóbbi, június végi hasonló felmérés óta 6 százalékponttal bővült, addig Bushé és Walkeré változatlan maradt. Egy másik, az NBC News és a Marist által elvégzett közvélemény-kutatás szerint Trump jól áll abban a két államban is, ahol a párt szimpatizánsai hagyományosan elsőkként szavaznak arról, hogy ki mögött kívánnak felsorakozni a demokrata elnökjelölt elleni harcban. A jelöltállító gyűléseket (caucusokat) tartó, konzervatív Iowában a wisconsini kormányzó vezet 19 százalékkal, de Trump mindössze két ponttal leszakadva követi. Bush 12 százalékkal áll a harmadik helyen. New Hampshire-ben a sorrend: Trump (21 százalék), Bush (14 százalék), Walker (12 százalék). Az iowai és a New Hampshire-i politikai akaratnyilvánítás eredménye meghatározó lélektani hatást gyakorol az előválasztási küzdelem további menetére. Trump a CNN-nek vasárnap nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a választók egyszerűen belefáradtak az "eredménytelen" politikusokba, akik "nem csinálnak semmit". A kezdeti lendülete ellenére a CNN-ORC szerint a republikánusok többsége nem gondolja azt, hogy Trumpnak sikerül majd elnyernie a párt hivatalos elnökjelöltségét. Az amerikaiak 31 százaléka szerint Bush száll majd végül harcba a demokrata párt jelöltjével a Fehér Házért folytatott küzdelemben, mindössze 22 százalék gondolja azt, hogy az üzletember-televíziós személyiség lesz a republikánusok elnökjelöltje, 14 százalék pedig Walkert tartja befutónak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.