Közélet

Szociális bizottság: 16 év után került szorult helyzetbe a szociális bérlakásban élő rokkantnyugdíjas

Szociális bizottság: 16 év után került szorult helyzetbe a szociális bérlakásban élő rokkantnyugdíjas

2015. július 22., szerda
Szociális bizottság: 16 év után került szorult helyzetbe a szociális bérlakásban élő rokkantnyugdíjas
sportbizottsagi_ules11kf

Szerdai ülésén jóváhagyta a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság a kiemelten támogatott sportszervezetekkel kötendő szerződéseket, illetve tárgyalta egy speciális helyzetbe került hölgy esetét is.

Az elfogadott határozat szerint a Szegedi Vízisport Egyesület 2015. július 1. és 2015. december 31. között 20 millió, 2016. január 1. és 2016. június 30 között 21 millió forintot kap a várostól. A Szegedi Tekézők Egyesülete ugyanezen időszakok alatt 7,65 és 6 milliót, a Szedeákot üzemeltető Profikosár Kft. 5 és 10 milliót vehet át.

Tóth Péter

, a bizottság jobbikos tagja javasolta, hogy az önkormányzat nyújtson segítséget a szegedi súlyemelő

Csáki Ádámnak

, aki a tavaly pozsonyi világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

Joób Márton

MSZP-s bizottsági elnök elmondta, magánszemélyeket nem szoktak támogatni, csak egyesületeket. Még az olimpiai szereplésre esélyes sportolók különtámogatását is klubjaikon keresztül adják.

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester kitért rá, hosszasan lehetne sorolni azon versenyzők nevét, akik a különböző sportágakban érmes helyezéseket értek el, ez azonban még nem biztosítja, hogy hosszútávon is olyan teljesítményre lesznek képesek, amiért „érdemes lenne rájuk figyelni”. A második napirendi pontban

Horváth Ilona Piroska

ügyét tárgyalta a bizottság. A rehabilitációs ellátásban részesülő, tartós beteg hölgyet 1999-ben helyezték el szociálisan rászorultként egy önkormányzati bérlakásban, amelynek bérleti díját azóta is rendszeresen, becsületesen fizette. Évente meghosszabbított szerződése június 25-én járt le, újabb hosszabbításra ugyanakkor már nincs mód, mert a bérbeadás maximális időtartama a vonatkozó rendelet értelmében 16 év. Ez a határ korábban 12 év volt, a módosítást éppen Horváth Ilona Piroska ügye kapcsán végezték el annak idején. A hölgy a bizottsághoz májusban benyújtott kérelmében leírta, tartozása nincs a lakás vonatkozásában, a hosszabbítás viszont tartós, daganatos betegsége miatt elengedhetetlen számára. A probléma feloldására érkezett egy javaslat, aminek értelmében a tárgyalt lakást az önkormányzat átminősíthetné nyugdíjas garzonná. Ennek használatára Horváth Ilona Piroska minden tekintetben jogosult lenne, és más technikai akadályba sem ütközne a művelet. A változtatáshoz azonban az ügyfélnek 843 ezer forint térítési díjat kellene megfizetnie, bérleti díja pedig maradna az eddigi értéken. Tóth Péter kérdésére, miszerint milyen célból lenne szükséges ezt a magas összeget kifizetni, az érintett iroda képviselője az ülésen elmondta, ez feltétele annak, hogy valaki ilyen módon nyerjen elhelyezést. A térítési díj ellenében határozatlan idejű bérleti jogviszonyt létesíthet. Tóth Péter kitért rá, a szóban forgó 843 ezer forintot komoly akadálynak látja az ügy megoldásában, tekintettel arra, hogy a hölgy havi nettó jövedelme nem éri el a 40 ezer forintot sem. Joób Márton annak a lehetőségét elvetette, hogy a rendeletben meghatározott 16 évet 20-ra növeljék, habár a mellett foglalt állást, hogy nem lenne szerencsés elengedni egy fizetőképes ügyfelet. Javaslatára a bizottság a döntést az ügyben egyhangúlag elnapolta, azzal a kiegészítéssel, hogy szeretnék meghallgatni személyesen is Horváth Ilona Piroskát.

16 éve fizeti becsületesen a bérleti díjat egy önkormányzati lakásban élő rokkantnyugdíjas hölgy, most elképzelhető, mégis költöznie kell - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=554952

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.