Közélet

Potápi: helyreállhat az ukrajnai magyar szervezetek közötti viszony

Potápi: helyreállhat az ukrajnai magyar szervezetek közötti viszony

2015. július 10., péntek
Potápi: helyreállhat az ukrajnai magyar szervezetek közötti viszony

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti, mintegy húsz éve megromlott viszony helyreállításán dolgozik a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki erről pénteken beszélt a nemzetpolitikai aktualitásokról tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Potápi Árpád János

elmondta: kedden az Ungvári Nemzeti Egyetem diplomaosztóján járt, azt követően találkozott a KMKSZ és az UMDSZ elnökével, akikkel közösen próbálják elérni, hogy az őszi ukrajnai önkormányzati választásokra a két szervezet együttműködése helyreálljon, újra elindulhasson köztük a párbeszéd és oldódjon a feszültség. Hozzátette: a jövő héten várható a helyi választási törvény módosítása, amely után ismét asztalhoz ül az elnökökkel. A KMKSZ az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alapítószervezete, ám 1996-ban felfüggesztette tagságát az UMDSZ-ben. Az államtitkár a sajtótájékoztató előtt találkozott a ReConnect Hungary program idei ösztöndíjasaival. Ezzel kapcsolatban közölte: ebben az évben kétszer annyian - mintegy harmincan - vesznek részt a programban, mint korában. Kiemelte, hogy az idén George Pataki magyar származású amerikai politikus, elnökjelölt fia is az ösztöndíjasok között van. A ReConnect Hungary identitásépítő körút 2012-ben indult magyar származású amerikai és kanadai fiatalok számára. A résztvevők a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken töltött két hét során a kulturális-turisztikai programok mellett találkozhatnak a nemzetpolitika jelentős szereplőivel és innovatív magyar gazdasági-technológiai projekteket ismerhetnek meg. Potápi Árpád János beszélt továbbá A 2015 a külhoni magyar szakképzés éve elnevezésű programról. Elmondta: már szinte minden határon túli magyar régióval kötöttek magyar nyelvű szakképzésről szóló együttműködési megállapodást, egyedül Erdély van hátra. Erre Tusványoson kerülhet sor, az ott megrendezendő nyári szabadegyetem idején - fűzte hozzá. A szakképzéssel kapcsolatban említette az átjárhatósági ösztöndíjat is, amelynek keretében erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, felvidéki, muravidéki és horvátországi külhoni magyar szakképző intézmények (14-18 éves) diákjai, valamint azok vezető tanárai látogatnak Magyarországra szakmai gyakorlatra. Hozzátette: a jövőben szeretnék azt is elérni, hogy magyar gyerekek menjenek külhoni intézményekbe, illetve hogy közvetlen kapcsolat legyen a külhoni magyarok között is, tehát például ne legyen feltétlenül szükség magyar közvetítésre a felvidéki és az erdélyi magyarok között. Az államtitkár a nyári szabadegyetemekről szólva elmondta: a Kárpátaljai Magyar Szabadegyetem, a szlovákiai Martosi Szabadegyetem és a Vajdasági Szabadegyetem nagy érdeklődés mellett már lezajlott, ezekre személyesen is ellátogatott. Ezeken a nemzetpolitikai témák mellett olyan kérdések is szóba kerültek, amelyek érdeklik a fiatalokat és közvetlenül érintik a határon túli magyarságot - közölte. Hozzátette: a sor a Gombaszögi Nyári Táborral folytatódik majd és a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborral ér véget Tusványoson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.