Közélet

Pintér: az ILEA segítette a közép-európai rendőri szervezetek demokratikus átalakítását

Pintér: az ILEA segítette a közép-európai rendőri szervezetek demokratikus átalakítását

2015. július 17., péntek
Pintér: az ILEA segítette a közép-európai rendőri szervezetek demokratikus átalakítását

A budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) segítette a közép-európai rendőri szervezetek demokratikus átalakítását - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az ILEA 20. évfolyamának évzáró ünnepségén, pénteken.

A tárcavezető kiemelte: az akadémia 20 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a magyar és az amerikai kormány közös elhatározásából jött létre azzal a céllal, hogy segítse a térség rendőri szervezeteinek demokratikus átalakítását, a demokratikus gondolkodásmódot tanítsa és új vezetőket képezzen a rendészeti szerveknek. Az ILEA az elmúlt két évtizedben teljesítette ezt a feladatát - tette hozzá.

Pintér Sándor

közölte: az ILEA képzési rendszerében jelen vannak az amerikai szakmai ismeretek, az itt tanulók megkapták a szükséges képzést az új típusú kihívások kezeléséhez. A társadalmi változások új kihívások elé állítják a rendészeti szerveket, és ezekre a változásokra az ILEA-n mindig megkapják a hallgatók a válaszokat - mondta. Hozzátette: az akadémián a rugalmasság a jellemző, jól követik a technológiai és a társadalmi fejlődést a bűnüldözésben. A miniszter hangsúlyozta a határon átnyúló bűnüldözés jelentőségét, amely meglátása szerint jó alapot biztosít az európai és euroatlanti együttműködéshez. Pintér Sándor úgy látja, az ILEA-nak nagy a tekintélye, rangot és elismerést jelent az akadémián végezni. Emlékeztetett: az elmúlt tíz évben tíz közép-európai ország itt tanult hallgatói közül 68-an hazájuk bűnüldözésének országos vezetői lettek, és miniszterek is kikerültek közülük. A tárcavezető azt mondta a most végzett hallgatóknak, hogy használják ki az intézményben kialakított kapcsolataikat, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a hazájukban.

Colleen Bell

budapesti amerikai nagykövet hangsúlyozta: az ILEA rendkívül fontos az Egyesült Államoknak, Magyarországnak és az egész nemzetközi közösségnek. A mai világban a bűnözés is globalizált lett, a földrajzi távolság nem akadályozza a bűnözőket, így el kell érni, hogy a bűnüldözést se akadályozza - mondta, rámutatva az együttműködés jelentőségére. A diplomata kifejtette: az ILEA-n tanuló hallgatók segítenek biztonságosabb hellyé tenni a világot. Az ILEA-hoz hasonló programokkal az Egyesült Államok büszkén hajt végre jelentős beruházásokat annak érdekében, hogy jobban felkészítse a rendészeti tiszteket a határokon átívelő bűnözés elleni harcra - közölte. Colleen Bell szerint az akadémia fenntartása a kétoldalú együttműködés mintapéldája, és az Egyesült Államok hálás Magyarországnak, amiért helyet biztosított az ILEA számára. A végzett hallgatóknak a nagykövet azt üzente: most itt az ideje, hogy hazatérve az országukba hasznosítsák az itt megszerzett tudást.

William R. Brownfield

, az amerikai külügyminisztérium kábítószer-védelmi és rendészeti helyettes államtitkára is azt emelte ki beszédében, hogy az elmúlt két évtizedben a fenyegetések nem szűntek meg, és mivel a bűnözők az egész világon együttműködnek, a rendészeti szerveknek is kooperálniuk kell. Felidézte: 1995-ben azért jött létre az ILEA, hogy az itteni oktatás révén a rendészeti szervek hatékony válaszokat adhassanak az új kihívásokra. A most végzett hallgatóknak azt mondta, hogy szerte a világon a hasonló akadémiákon 55 ezren tanultak, közülük 21 ezren a budapesti intézményben. A hallgatóknak nagy segítséget jelent, hogy ilyen hatalmas hálózat részévé váltak - közölte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.