Vélemény

Nagy Sándor és a letaposott vetemény

Nagy Sándor és a letaposott vetemény

2015. július 3., péntek
Nagy Sándor és a letaposott vetemény

Félreértés ne essék: nem a makedón világhódító és seregének háborús pusztításairól lesz szó, fókuszban a 21. századi valóság, Szeged és az újabb kori népvándorlás.

"Egy visszataszító kampány új szakaszba lép"

című szerdai internetes naplóbejegyzésben elemzi, bagatellizálja(?), relativizálja(?) a Szegedet is rendkívül súlyosan érintő migrációs helyzetet Szeged jeles és igen aktív blogger-alpolgármestere, a több politikai formációt is elhasználó (SZDSZ, Szabad Város), jelenleg az Együtt elnevezésű pártocskát színesítő

Nagy Sándor

. A friss posztból azt feltételezhetjük, a neoliberális alpolgármester - ismerjük el, dicséretes és példamutató módon van jelen az online térben, és reflektál a közéleti témákra(!) - nem folytat túlságosan hatékony egyeztetést a város hasonelvű polgármesterével, aki az illegális bevándorlókat csak hírből ismeri - azt írja: "mivel a határsértőket úgy tűnik, meg sem kísérlik a határ és Szeged belterülete között megállítani,

a város déli részén ismét napi tapasztalat menekülttel találkozni."

Emellett az is kiderül, hogy Nagy Sándor miben látja a migránskérdés jelenlegi erőteljes politikai és médiatematizációjának okát. Mint írja, a "Fidesz és a kormány az őszi-téli kommunikációs vereségsorozat után a legrosszabb indulatokra alapozva próbálta visszaszerezni a kezdeményezést a választói érzelmeiért folytatott küzdelemben"... Legérdekesebb megállapítása mégis az, hogy "a zöld határon átlépő és utána – a hatóságokkal való érintkezéssel vagy anélkül – Magyarországon átutazó menekültek ügye néhány héttel ezelőttig nem érintette a szélesebb közvéleményt. Akinek a kertje végében nem jelentek meg emberek sok ezer kilométeres út után Szíriából vagy akár Afganisztánból, azok nem találkoztak a problémával és

akik találkoztak menekülttel, azok sem számoltak be a letaposott veteménynél, szétdobált szemétnél komolyabb konfliktusról."

Akkor itt álljunk meg! E helyütt nem mennék bele a szétdobált szemét (használt ruhanemű, ételmaradék, ürülék stb.) közegészségügyi kockázataiba, mert erről már több cikkben is írtunk, ám érdemes pellengérre állítani azt a bántóan ultraurbánus tételt, mely szerint a letaposott vetemény

nem elég komoly konfliktus

. (Állítja ezt az a Nagy Sándor, aki szerint egyébként a szőregieknek

nem jelent rendkívüli problémát,

hogy helyben megszűnt a gyermekorvosi rendelés, és több kilométerre, az újszegedi Korondi utcába kell hordaniuk beteg csemetéiket, hiszen eddig is sokat buszoztak a településrészen belül...) Maradva a mezőgazdaságnál: vajon mit gondolhatnak erről a kijelentésről azok a (szegedi, Szeged környéki) gazdálkodók,

akiknek féléves, akár éves munkájukat teszik ily módon tönkre

a csapatokban vonuló illegális bevándorlók, és akik jelenleg még azt sem tudják, ki és milyen módon téríti meg a kárukat? Mit szólna az alpolgármester, ha az ő kertjét, fóliasátrát, öntözőberendezését rongálnák meg, vagy ha nem maga termel, hanem a piacon szerzi be a zöldséget-gyümölcsöt, törzseladója azzal szembesítené, hogy "jöttek a határsértők, ugrott az áru"? Nem is soroljuk tovább a kérdéseket, inkább szóhoz juttatjuk magukat az érintett helyi gazdálkodókat, lakosokat, szemezgetve Nagy Sándor kedvenc helyi hírportálja, a Delmagyar.hu, illetve a SZEGEDma.hu facebookos kommentjei közül, természetesen kizárólag monogrammal ellátva, és az érthetőség érdekében az írásmódot esetenként javítva! V. A.:

"Nem kellene olyan magas lóról beszélni ezekről a gazdálkodókról, mert ők termelik meg annak java részét, ami a te asztalodra is kerül. Sajnos ez a helyzet senkinek sem jó, max. az embercsempészeknek. Azért, mert ők menekülnek a nyomor és a háború elől, még nem jogosítja fel őket arra, hogy a más tulajdonát megrongálják, leszedjék a gyümölcsét vagy bármi hasonlót tegyenek. Nem gondolom, hogy bűnözők, de azt igen, hogy úgy érzik, ezt nekik szabad megtenni, mert ők menekültek..."

K. T.:

"A szüleimtől megörökölt tanyámon, amit nagyon szépen felújítottam, a múltkorokban szólt az egyik szomszéd, hogy nagy a baj. A tanyán található gyümölcsfákon egyetlen szem cseresznye, egy barack sem, az ágak mind letördelve, úgy, hogy a megmaradt facsonkot ki kell szedni. És ez még nem minden, a nagydolgukat a szoba kellős közepén végezték el, a szüleimtől maradt szekrény, az asztal, kis pad stb. mind feltüzelve. <...> A gyümölcsösben okozott károkért majd Botkának nyújtom be a számlát, de csak azért, hogy ne hazudozza ..., hogy nincs menekültprobléma, mert óriási gondok vannak a többi tanyán lakók háza táján is."

S. E.:

"...ez így van, törnek, szétdobálva a gyümölcs, az ágak letörve, tegnap elsírta magát a barátnőm..."

F. Á.:

"Már fél éve ez folyik, de télen még nem volt mit letaposni. Akkor 'csak' a tanyákat törték fel. Előfordult, hogy hiába volt kályha, mégis a szoba sarkában raktak tüzet..."

J. J.:

"Nekem Röszkén van egy tanyám. Az elmúlt másfél hónapban kétszer törték fel, egyszer az ablakon, másodszor az ajtón jutottak be. Mindent szétdobáltak érték után kutatva. A saját ruhájukat szétdobáltak az udvarban, innen tudom hogy migránsok voltak. Feljelentést nem tettem, mert sejtem, mi lesz az eredmény. Betegségem miatt éjszaka nem alszom kint. Bár Botka úr szerint ilyen nem fordult még elő, kívánom, jelenjenek meg ... villája kertjében, hogy ő is lássa, milyen remek emberek mellett kampányol. Ja, üzenem neki, ne számítson többet a szavazatomra..."

D. Sz.:

"Meddig mehet ez még így? Valamit sürgősen tenni kell! Ha nincs jégeső és vihar, akkor ez a ... teszi tönkre a Csongrád megyei gazdálkodók munkáját?"

B. K.:

"A sok empátia-vitéz bezzeg ezeknek a magyar gazdáknak nem segít, velük nem érez együtt, mert az nem elég píszí..."

Cs. R.:

"Nem kell aggódni! Majd a DK, PM, MSZP megtéríti a gazdák kárát..."

No comment.

A letaposott vetemény nem elég komoly konfliktus? Vélemény Nagy Sándor szegedi alpolgármester sokakat felháborító blogbejegyzéséről: http://szegedma.hu/?p=551093

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.