Közélet

Migrációs vákuum: a szegedi városvezetés feladatait vállalja át a Fidesz-L.É.T.

Migrációs vákuum: a szegedi városvezetés feladatait vállalja át a Fidesz-L.É.T.

2015. július 16., csütörtök
Migrációs vákuum: a szegedi városvezetés feladatait vállalja át a Fidesz-L.É.T.
nograditibi01

Botka László hiába „hekkerkedik”, az igazságot nem lehet sem elhallgatni, sem elhallgattatni – üzeni nagyinterjúnkban Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz-L.É.T. frakció vezetője.

- A Magyar Honvédség hétfőn Mórahalom térségében megkezdte a próbakerítés építését, csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtekintette a déli határzárral kapcsolatos munkálatokat, és a hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínre készül. A kormány tehát nem várt sokáig, készül az ideiglenes kerítés – mit szól ehhez a Fidesz-L.É.T. szegedi frakciójának vezetője?

- Nagyon örülök a hírnek, ahogyan korábban már többször is üdvözöltem a kormány határozottságát, eltökéltségét és gyorsaságát! Az új népvándorlás elképesztően súlyos problémákat okozott és okoz Magyarországnak, különösen a Csongrád megye déli részein élők számára. Nap mint nap ezres nagyságrendben lépik át illegálisan a határt, az év végére elérheti

a 140-160 ezret

is a migránsok száma, ennek az áradatnak pedig gátat kellett vetni a magyar emberek védelmében. Tágabban is értelmezhetjük mindezt: a fenti migrációs számok nem elsősorban rövid távú hozadékaikat tekintve veszélyesek, hanem

sok-sok évtizedekig jelentősen növelni fogják Európa közbiztonsági kockázatát, ezért gyermekeink jövőjére nézve is kulcskérdés, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a menekültügyet.

A kerítés ennek eszköze – akik ezt támadják, fogalomzavarban szenvednek –, szerepe az, hogy távol tartsa azokat, akiket nem kívánunk beengedni. A határátkelők a nyitott kapuk a kerítésen, ahol Magyarország továbbra is várja a tisztességes szándékkal, törvényes úton hozzánk érkezőket,avagy hozzánk menekülőket.

- Szeged mennyit profitálhat ebből a biztonsági zárból?

- Rengeteget! Választókerületem, Gyálarét és Klebesbergtelep a leginkább érintett az illegális bevándorlásban, ezért tökéletesen látjuk, érezzük a negatív hatásokat, melyeket a határzár reményeink szerint teljes egészében ki fog küszöbölni. Megszűnnek a

közegészségügyi veszélyt

hordozó hulladékkupacok, a modern népvándorlás okozta infrastrukturális és magánterületi károk, a kerítések és kertek letaposása. Ez azonban csak a történet anyagi oldala, hiszen választókerületemben nagyon fontos változás lesz, hogy újra visszaállhat a lakosság migráció előtti szubjektív biztonságérzete. Nem elég ugyanis arról beszélni, hogy milyen és mennyi bűncselekmény történt a migrációval összefüggésben, hanem legalább ilyen jelentőséggel bír, hogy a közbiztonsági környezetet hogyan értékelik, milyennek tartják az ott élők. E tekintetben jelenleg súlyos deficitben vagyunk, hisz nemcsak a migráció okozta közbiztonságromlást panaszolják, de az azt kísérő bűncselekmények és az eddigi - hála Istennek - kisebb tűzesetek szintén riadalmat keltettek. Hadd jegyezzem itt meg:

a szegediek kiemelkedően humánusak, és együtt éreznek a kisgyermekekkel menekülő embertársaikkal, de féltik családjukat, gyermekeiket, mikor azt látják, hogy tömegével érkeznek a terrorizmussal fertőzött észak-afrikai, közel-keleti országokból a harcedzett férfiak,

és mikor hallják, milyen atrocitások, bűncselekmények kötődnek a migránsokhoz például Debrecenben, Bicskén vagy éppen Röszkén, vagy hogy az

Iszlám Állam

terrorszervezet

a velünk délről szomszédos országokat

tekinti legfontosabb célpontjának...

- Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere mégis azt nyilatkozta nemrég több fórumon, hogy a migránsok nem okoznak társadalmi feszültséget a városban...

- Polgármester úr hiába „hekkerkedik”, az igazságot nem lehet sem elhallgatni, sem elhallgattatni!

- Mire céloz ezzel?

- Arra, hogy polgármester úr először azt állította,

a szegediek nem találkoznak migránsokkal a város utcáin,

majd elfeledve, sutba dobva korábbi nyilatkozatát már arról beszélt, hogy nincs feszültség Szegeden,

nem történtek konfliktusok a határsértők és a helyi lakosok között

. Ez egész egyszerűen nem igaz! Teljesen egyértelmű, hogy

az illegális bevándorlás ügyében a városvezető a pártja, az MSZP érdekeit képviseli, és nem Szegedét, a szegedi lakosságét.

A pártpolitikai érdekek előtérbe kerülése

azért is súlyos bűn, mert a lakosság érdekében végzett operatív tevékenységek hiányáról tereli el a figyelmet. Gondolkoztam egy rendkívüli közgyűlés összehívásában, de frakciótársaim meggyőztek, hogy csak olajat öntenénk a tűzre, és ahelyett, hogy stratégiát alkotnánk vagy megoldásokat keresnénk, a testület ülése a Szegedre oly jellemző pártosodásról, egymás becsmérléséről szólna. Arra meg most nincs szükség, helyette azokra a feladatokra kell koncentrálni, melyeket nem végez el Szeged városvezetése, és arra, hogy ami ebből általunk elvégezhető, végezzük is el!

nograditibi02

- Milyen operatív tevékenységek hiányára utal pontosan, hol lát mulasztást a városvezetés részéről?

- Szeged nem képviselteti magát az érintett polgármesterek által összehívott térségi közbiztonsági tanácsban. Nem tart megfelelő munkakapcsolatot a migrációs problémában dolgozó állami szervekkel, sőt, folytonos propagandával támadja a kormány határozott és hatékony intézkedéseit. Hónapok óta nem került napirendre az egész éves költségvetésüket most az illegális határátlépésekkel kapcsolatos feladatokra felhasználó polgárőr szervezetek városi pótfinanszírozása. Szeged nem hangolja össze a humán ellátásban munkálkodó szervezetek tevékenységét, így hatékonyságvesztést is megállapíthatunk, az önkormányzati források és a kapacitások nem a legnagyobb szükséget szenvedőkhöz jutnak el.

Nem beszélhetünk a városlakók érdekképviseletéről sem, hiszen miközben a környező települések a gazdák, kerttulajdonosok kárait regisztrálják, és kezdeményezik azok állami szintű orvoslását, ez városunkban nem téma.

Szépen példázza a fentieket, hogy hiába keresnek az olvasók szegedi városvezetőt a migrációval érintett területről készült fényképeken, nem fognak találni olyat. Amíg Ásotthalomtól Röszkéig minden polgármester kint van az övéi között, addig ez Szegedre nem jellemző.

- Mit tud tenni ebben a helyzetben ön, illetve a szegedi Fidesz-L.É.T. frakció?

- Egy természetes munkamegosztás alakult ki az elmúlt hetekben.

Kothencz János

a L.É.T. szervezetével a migránsok humán ellátásában vállalt és vállal szerepet, a rá jellemző hatalmas lendülettel, munkabírással; János karitászok segítségével dolgozik. Jómagam amellett, hogy igyekszem minél többet a helyszínen lenni, állandó kapcsolatot tartok fenn a megyei kormányhivatallal, a megyei önkormányzattal és a rendvédelmi szervekkel, folyamatos közöttünk az információcsere. Bejelentkeztem a térségi közbiztonsági tanácsba is, és bár mint önkormányzati képviselő hivatalosan nem tudom Szegedet képviselni, de

naprakész információkkal rendelkezem, és ha kell, azonnal tudok cselekedni.

A múlt héten elkezdtük a károk rögzítését és felmérését, és amennyiben lehetőség lesz ezek kompenzálására, akkor a választókerületemben a háztulajdonosok, gazdák ugyanúgy részesülhetnek ebből, mint a gondos vezetéssel rendelkező megyei települések lakói. A polgárőrség szervezeteivel, illetve a területen lévő részönkormányzatokkal hetente értékeljük a helyzetet, és a kármentesítésben – elsősorban a választókerület folyamatos tisztán tartására, a hulladékgyűjtésre és a pánikra hajlamos lakótársaink megnyugtatására kell gondolni – szervezetten napi munkát végzünk. A lehetőségeink idáig terjednek, ezt tudjuk tenni, ezt tesszük. Szeged fideszes országgyűlési képviselője,

B. Nagy László

minden segítséget megad a munkához, nagy figyelemmel kíséri a választókerületi fejleményeket, és olyan kéréssel nem tudtam hozzá fordulni, hogy azonnal ne segítsen. Köszönöm neki, a valóságot józanul közvetítő helyi és országos médiumoknak, a kormányzati szerveknek, valamint választókerületem humánus, bölcs és türelmes lakosainak a tiltott határátlépés problémáinak európai módon történő kezelését, tűrését!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.