Közélet

Megerősítenék az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák hatóságok

Megerősítenék az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák hatóságok

2015. július 28., kedd
Megerősítenék az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák hatóságok

Megerősítené az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium, az intézkedés része a hatóságok által az embercsempészet ellen meghatározott ötpontos programtervnek - közölte a Kronen Zeitung című osztrák lap online kiadása kedden.

A határkontroll mellett a Magyarországról érkező vonatok ellenőrzése, a nyomozók számának növelése, a csempészek büntetésének szigorítása és speciális szakértő ügyészek alkalmazása szerepel a tervezett intézkedések között.

Johanna Mikl-Leitner

osztrák belügyminiszter megerősítette, hogy további határbiztosító ellenőrzésre van szükség. Az osztrák APA hírügynökség jelentése szerint a belügyminisztérium jelenleg megbeszélést folytat Magyarországgal az Ausztriába érkező vonatok ellenőrzéséről. A belügyminisztérium közlése szerint az osztrák és a magyar rendőrség közösen fogja a vonatokat és az érintett magyarországi pályaudvarokat ellenőrizni, így megakadályozhatják, hogy az illegálisan utazók Ausztriába menjenek tovább. A Kronen Zeitung információja szerint a csempészek fejenként két- és nyolcezer euró (600 ezer és 2,4 millió forint) közötti összegért szállítják a bevándorlókat. A migráció adatainak kutatására 2013-ban újságírók, statisztikusok és szoftverfejlesztők által létrehozott The Migrants' Files elnevezésű projektre hivatkozva az osztrák lap megemlíti, hogy a nemzetközi csempészbandáknak 2000 óta 15,7 milliárd euró (mintegy 4700 milliárd forint) bevételük származott az illegális bevándorlók szállításából, s ez idő alatt 29 ezer ember halt meg menekülés közben. Ausztriában az utóbbi hetekben több embercsempészt és általuk veszélyes körülmények között utaztatott embert tartóztattak fel. Az alsó-ausztriai Rannersdorfnál még pénteken tartóztatták fel azt a bolgár rendszámú furgont, amelyben 42 illegális bevándorló állva és guggolva utazott a hat és fél négyzetméteres rakodótérben, ahol több mint harminc fok volt. Csaknem másfél hete a burgenlandi Parndorfnál ütöttek rajta egy embercsempészen, aki 48 embert szállított furgonjában. Schwechatnál egy 54 főt szállító, magyar rendszámú kisbuszt ellenőriztek, az autót egy bolgár embercsempész vezette. A múlt héten a burgenlandi Neusiedl am See településnél fogtak el egy embercsempészt, aki 17 szíriai menekültet szállított egy furgonban. A múlt csütörtökön délelőtt Bécsben 101 menekültet tartóztattak fel. Negyvenegyen egy kisbuszba zsúfolódva utaztak, harminc-harminc ember pedig két furgonban az osztrák fővárosnál haladó autópályákon. Múlt héten a salzburgi főpályaudvaron tartóztattak fel 96 migránst, akik a Budapestről Münchenbe tartó vonaton utaztak; Szíriából, Pakisztánból, Szomáliából és Afganisztánból érkeztek, nagyjából 20 gyerek volt közöttük. Két hete ugyanott 84 menekültet tartóztattak fel, akik szintén a Magyarországról Münchenbe tartó vonaton utaztak, mindegyiküknek volt érvényes vonatjegye. Vasárnap éjjel Bécsben szállítottak le a Budapestről Münchenbe tartó vonatról kétszáz, főleg szíriai és afganisztáni migránst, köztük 27 gyereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.