Közélet

Kutatófúrást végez a Mol Forráskút közelében

Kutatófúrást végez a Mol Forráskút közelében

2015. július 3., péntek
Kutatófúrást végez a Mol Forráskút közelében
forraskut_mol_furas_mti

Kutatófúrást végez a Mol a Csongrád megyei Forráskút közelében, a kút végmélysége 2950 méter lesz - közölte Székely Szabó Tamás, a Mol-csoport kútmunkálati menedzsment vezetője pénteken a helyszínen.

A Szeged-medence Nyugat koncessziós területen végzett fúrás célja, hogy növekedjen a belföldön kitermelt kőolaj és földgáz mennyisége, és ezzel együtt az energiaellátás biztonsága. A szakember elmondta, a Forráskút dél 1-es jelű kútnál a fúrás 2542 méternél tart, ezzel elérték az első célobjektumot, egy miocén kori mészmárga réteget, amely alatt pedig egy másik célzóna, a triász korból származó dolomit réteg húzódik. A felsőben az előzetes felmérések alapján kőolaj, alatta pedig földgáz lehet. A térségben az 1970-es évek közepétől kutattak eredményesen szénhidrogének után. Ezek a munkálatok tíz év után befejeződtek. A jelenlegi kutatás során a terület további szénhidrogén- potenciálját vizsgálják. A korábbi adatok és a területen a közelmúltban elvégzett háromdimenziós szeizmikus felmérés alapján elkészült a terület új geológiai modellje, amelyen kitűzték azokat a pontokat, ahol érdemes kutatófúrásokat végezni. Ezek közül az első a most készülő kút, amelyet jövőre egy hasonló követ – közölte a Mol-csoport munkatársa. A kutat június eleje óta egy 250 tonnás dízel-elektromos berendezéssel mélyítik, az egyre szűkülő furatok falát pedig béléscsővel és cementezéssel biztosítják. Az elért rétegekből folyamatosan mintákat vesznek, amelyeket elemezve eldöntik, rejtőzik-e ott szénhidrogén. A csaknem három kilométeres végmélységet várhatóan egy hónap múlva érik el, ekkor kezdődhet el az ígéretes zónák tesztelése, hogy valóban képesek-e olaj vagy gáz kitermelésére - mondta

Székely Szabó Tamás

. A község közelében az elmúlt évtizedekben egy tucatnyi kutat fúrtak, közülük többnél is szénhidrogént találtak. Néhány olajipari szempontból meddő lett, de a feltörő termálvizet a mezőgazdaság hasznosítja.

Kőolaj és földgáz lehet Forráskútnál.http://szegedma.hu/?p=551498

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.