Közélet

Közös tanárképzést indít az SZTE a Gál Ferenc Főiskolával

Közös tanárképzést indít az SZTE a Gál Ferenc Főiskolával

2015. július 2., csütörtök
Közös tanárképzést indít az SZTE a Gál Ferenc Főiskolával
szerzodes02_gs

Együttműködési megállapodást kötött a szegedi universitas az egyházmegyei fenntartású Gál Ferenc Főiskolával, melynek keretében közösen képeznek a tanárokat a két intézményben.

Több évtizedre visszanyúló együttműködés van a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Főiskola (GFF) között, a most megkötött együttműködés lényege, hogy a főiskolán induló szakok közül négy mellé az SZTE keretein belül végzik majd a hallgatók a másik szakot.

Szabó Gábor

, a szegedi universitas rektora elmondta, a most megkötött konkrét, kizárólag a tanárképzésre vonatkozó együttműködés reményei szerint a jövőben ki fog terjedni más területekre is, példaként a szociális munkások képzését emelte ki. „A Gál Ferenc Főiskola társadalmi küldetésének tekinti a felsőoktatás működtetését olyan helyeken és régiókban, ahol az egyáltalán nem magától értetődő. A magunk részéről szívesen támogatjuk a főiskola elképzeléseit, amihez az SZTE saját saját szakmai kapacitásait tudja felajánlani ezen nemes küldetés betöltésében” – fogalmazott az egyetem rektora. Emlékeztetett, hogy a szeged-csanádi egyházmegye több mint hatvan közoktatási intézményt tart fenn, mely rendszer csak akkor tud igazán hatékonyan működni, ha kapcsolódik a felsőoktatáshoz.

szerzodes03_gs

Hazánk egyik vezető felsőoktatási intézményének nevezte az SZTE-t

Kozma Gábor

, a Gál Ferenc Főiskola rektora, aki szerint fontos, hogy a két intézmény együtt tudjon működni, amire számtalan jó példa van az elmúlt több mint húsz évben. Elmondta, a szegedi székhelyű főiskola helyzete speciális, hiszen saját pedagógiai és pszichológiai tanszéket működtet. A GFF keretein belül hitéleti és teológusképzés zajlik, karitász mesterképzés folyik, továbbá etikatanárokat is oktatnak, szarvasi karukon óvodapedagógusokat és tanítókat képeznek, míg Mezőtúron mezőgazdasági képzéseket készítik elő. Kozma Gábor arra is kitért, hogy ismét átalakulóban van a tanárképzés, a bolognai rendszerű oktatást felmenő rendszerű, kétszakos osztatlan tanárképzés váltja fel, s ehhez is igazodnia kell a felsőoktatási intézményeknek, ez volt az egyik alapja annak, hogy megállapodást kötöttek az Szegedi Tudományegyetemmel.

Az SZTE és a GFF az alábbi tanár szakpárokat indítja közösen:

GFF katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszak bármely SZTE tanári minorral, GFF katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszak bármely SZTE alapszakkal, GFF hittanár-nevelőtanár mesterszak – SZTE közismereti tanári mesterképzés, GFF hittanár-nevelőtanár osztatlan szak – SZTE közismereti osztatlan tanárszak.

Az új megállapodást írt alá az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola.http://szegedma.hu/?p=551207

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.